Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin açılış galasına yaklaşık 1500 kişi katıldı. Gecenin sunuculuğunu Bennu Yıldırımlar yaparken, Şevval Sam ve Hilmi Yarayıcı şarkılarıyla sahnedeydi. Emekten yana duruşu olan Halil Ergün, Sırrı Süreyya Önder ve sinema set işçisine plaket verildi, direnişteki işçiler ve işçi önderleri sahne aldı. Gece, "100 Bin Kişiydiler" filminin gala gösterimi ile son buldu.

METİN KAYA'YA ÖDÜL
Festivalin açılış filmi "100 Bin Kişiydiler"in yönetmeni Metin Kaya, ödülünü Dev Maden-Sen Genel Başkanı Çetin Uygur'dan aldı. Kaya, filminin konusu olan Zonguldak direnişini unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.
Çetin Uygur da, bir konuşma yaparak, kapitalizmin derinleşen krizinin emekçiler üzerindeki yıkımına değindi. Emekçilerin yüz yüze olduğu işsizlik sorununa dikkat çeken Uygur, Taksim 1 Mayıs'ında omuz omuza sergilenen mücadele ve örgütlenme azminin, önümüzdeki dönemde bir kamulaştırma mücadelesine aktarılması gerektiğini belirtti.
1970'lerde Yeni Çeltek gibi büyük madenci direnişlerine öncülük eden Uygur, "100 Bin Kişiydiler" filminin maden işçilerinin ayağa kalkışlarını ve güçlerini fark edişlerini anlattığını söyledi.
Gece, 100 Bin Kişiydiler filminin gösterimiyle sona ererken, film ayakta alkışlandı.