T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi tarafından açılan 2014 yılında açılan ‘’Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı’’na Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sunulan ve 2016-2017 yıllarında başarı ile uygulanan ‘’Karaelmas Diyarının Keşfedilmemiş Cevherleri İş Hayatında ‘’ projesinin etki değerlendirmesi analizi yapıldı. Bakanlık Uzmanı Muharrem Tezcan tarafından gerçekleştirilen ziyarette projenin etkileri hakkında anket çalışması yapıldı ve proje sonrasında çağrı merkezi sektöründe istihdam edilen kursiyerlerle görüşüldü.

Söz konusu proje Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ile Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülmüş, büyük çoğunluğu ilimiz maden sektöründe çalışan işçilerimizin eşleri ve çocuklarından oluşan 18-28 yaş arası lise mezunu 100 işsiz kadına çağrı merkezi operatörlüğü eğitimi verilerek istihdam edilebilirlikleri artırılmıştır. İlimiz ekonomisinin maden kömürüne dayalı bir ekonomi olması nedeniyle kadınlarımızın istihdamında yaşadığı sıkıntıya çözüm yaratabilmek için yürütülen proje kapsamında, ilimize çağrı merkezi yatırımı getirebilmek için birçok girişimde bulunulmuş ve konu bakanlıklar nezdinde takip edilmiştir. Yürütülen çalışmaların sonunda dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Julide Sarıeroğlu’nun talimatı ile Zonguldak İline 200 kişilik bir çağrı merkezi açılmıştır. Açılan bu çağrı merkezinde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın uyguladığı proje ile sertifika sahibi olan 87 kadınla birlikte iki yüzün üzerinde kişiye iş imkanı sağlanmıştır.

Konu hakkında açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir” Oda olarak yürüttüğümüz Karaelmas Diyarının Keşfedilmemiş Cevherleri İş Hayatında isimli Avrupa Birliği Projemizi başarı ile gerçekleştirdik. Bilindiği üzere lise mezunu 100 işsiz kadınımızı proje kapsamında “Çağrı Merkezi Operatörü” olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu ile birlikte eğittik ve sertifikalarını verdik. Projemizi yürütürken bir yandan da ilimize çağrı merkezi yatırımı kazandırmak için girişimlerde bulunduk. Bu çalışmalarımız karşılıksız kalmadı ilimize Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ALO 170 çağrı merkezini kazandırdık. Bu projemizle daha önce ilimizde bulunmayan bir sektörü de ilimize kazandırarak sektörel çeşitliliğin sağlanmasına da katkı yapmış olduk. Bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Proje İzleme Uzmanı Muharrem Tezcan projemizin etki analizini yapmak üzere bizleri ziyaret etti. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürüttüğümüz projenin istihdama kattığı kursiyerlerimizle görüşüp onlar ile anket uygulaması gerçekleştirdi. Projemizin gelmiş olduğu noktayı ve başarısını takdir etti. Bu ziyaretten dolayı çok memnun olduk ve ileriki dönem proje fikirlerimiz için daha da cesaretlendik. Bundan sonra da bütün çabamızla yeni iş ve istihdam alanları yaratma gayretimiz devam edecektir” dedi.