Zonguldak Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü organizasyonu ile tüm il genelinde 1000 anneye ilkyardım eğitimi başlatıldı.

İlkyardım Eğitimlerinde, özellikle ev hanımları ve annelerin kendi evlerinde maruz kaldıkları ve müdahale gerektiren tıbbi durumlarda kendilerine, çocuklarına ve yakınlarına ne şekilde doğru müdahalede bulanabilecekleri örnek video görüntüleri ile anlatıldı. 16 saat verilecek olan eğitimin 27 kişilik ilk grubu Sağlık Müdürlüğü Eğitim salonunda derslere başladı.
1000 anneye ilkyardım eğitimi projesinin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr Bilal Cin, Maalesef ki insanlarımız ilkyardım konusunda yeterli eğitim ve beceriye sahip değiller. Her gün haber kanallarında hatalı ilkyardım müdahalelerini üzülerek izliyoruz. 112 Şubeden arkadaşlarımız böyle bir proje ile yanımıza geldiler, anneler günü haftası nedeni ile Zonguldak'ta 1000 anneye ilkyardım eğitimi adı altında bir program başlattık. Haziran ayı içinde hedef rakama ulaşmayı planlıyoruz diye konuştu.
İl Sağlık Müdürlüğü 112 Şube Müdürü ve Proje Koordinatörü Barış Fidan, Yıl içerisinde yaklaşık 35.000 vakaya müdahale ediyoruz. Vaka profilleri incelendiğinde bunların önemli bir kısmının ev kazaları ve buna bağlı anne bebek yaralanmaları olduğunu gördük. Aynı zamanda annelerin kendi çocuklarına bile doğru müdahaleyi yapamadıkları gibi, çok yanlış ve ilkyardım ile alakası olmayan bir takım yöntemler kullandıklarını irkilerek müşahede ettik. Yanan çocuklara diş macunu sürenler, kanayan yaraya izmarit tütün koyanlar, kırığı sabunlu su ile tedavi etmeye çalışanlar gibi pek çok uç müdahale örnekleri bizi rahatsız etti. Hedef kitlemiz 1000 kişidir. Kısa sürede bu denli geniş katılımlı bir İlkyardım Eğitiminin daha önce yapılmadığını biliyoruz. Her yıl bu rakama katlanarak eğitimlerimiz devam edecektir şeklinde konuştu.
Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda ilk gün eğitimlerinde İlkyardım konusunun incelikleri, Temel Yaşam Desteği, Trafik Kazalarında ilkyardım, Kanamalar ve yaralanmalarda ilkyardım konuları anlatıldı. Öte yandan grup adına konuşan Evren Türeci Sezgin, projeden haberdar edildiklerinde mutlaka katılımın sağlanması gerekliliğini arkadaşları ile fikir birliği sağladıklarını. Daha ilk konularda bile ne denli yanlış uygulamaların yapıldığının görüldüğünü, ama bu zamana kadar böyle geniş kapsamlı bir eğitimin İlimizde verilmediğini, Eğitimi planlayan İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ettiklerini ifade etti.