(Aydın Erol yazdı)  Birinci Dünya savaşında Müttefiklerinin yenilmesi ve Osmanlı Devleti tarafından 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros mütarekesi sonrası başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun büyük bir kısmı İhtilaf Devletleri tarafından işgal edilmeye başlandı.

Bu durumu kabullenmeyen Mustafa Kemal önderliğindeki bir grup kahraman komutan ve aydın tarafından Anadolu’da Ulusal Kurtuluş mücadelesi başlatıldı. Kurtuluş mücadelesine Karadeniz’de lojistik destek vermek amacı ile bir grup kahraman denizci tarafından İstanbul’dan kaçırılan ALEMDAR kurtarma gemisi mürettebatının, Zonguldak kömür havzasına hükmeden ve Zonguldak limanını üs olarak kullanan Fransızların gambotu arasında Kdz Ereğli açıklarında cereyan eden kurtuluş mücadelemizin ilk deniz savaşı ve bu savaşta ilk deniz şehidimizi vereli 101 yıl oldu.

Ulusal Kurtuluş savaşımızın kazanılmasında önemli bir aşama olan bu tarihi vakanın tanıtımı ve gelecek kuşaklara aktarılmasında şehir olarak bugüne kadar önemli işler yapıldı. Şimdi sıra siyasilerimizde. Bugüne kadar bazı girişimlerde bulunuldu, sözler verildi ancak şehir olarak somut sonuçları henüz görmüş değiliz.

Bu açıdan ALEMDAR olayının 101’nci yılında,

-Kurtuluş savaşında canlarını hiçe sayarak ALEMDAR kurtarma gemisinin İstanbul’dan Karadeniz’e kaçırılmasını organize eden ALEMDAR gemisi mürettebatı için,

-Ölümü göze alarak ALEMDAR kurtarma gemisine mürettebat olarak Kdz Ereğli’den katılarak destek veren on iki kahraman hemşehrimiz için,

-Kurtuluş mücadelemizin ilk deniz savaşında şehit düşen ALEMDAR serdümeni Recep Kahya için,

Türkiye Büyük Millet Meclisinden İstiklal madalyası talep ediyoruz.

Ayrıca,

Milli Eğitim Bakanlığımızdan ALEMDAR olayına tarih kitaplarında ayrıntılı yer verilmesini talep ediyoruz.