Zonguldak'ta, emekli maden işçisi Kadir Tuncer, 12 Eylül darbecilerinden şikayetçi oldu.
12 Eylül darbecilerine yargı yolunun açılmasının ardından 12 Eylül'de işkencelere maruz kalanların şikayetçi olmaya başlaması nedeniyle Zonguldak'ta 63 yaşındaki emekli maden işçisi Kadir Tuncer de, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren eski Genel Kurmay Başkanı Kenan Evren ve eski Milli Güvenlik Konseyi Üyesi ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'dan şikayetçi oldu. Zonguldak Adliyesi'ne giderek şikayet dilekçesini veren Tuncer, 3.5 yılının 53 gününün hücrelerde geçtiğini söyledi. 40 gün neden gözaltına alındığının söylenmediğini belirten Tuncer, şöyle konuştu: "12 Eylül 1980 sonrası 22 defa gözaltına alındım. Ankara, Gölcük ve Zonguldak cezaevlerinde kaldım. Bunların içerisinde en uzun süre İstanbul Gayrettepe Siyasi Polis Merkezi'nde kaldım. 53 gün kaldığım süre içerisinde elektrik, falaka, soğuk su, uykusuzluk gibi işkencelere maruz kaldım. Eşime ve çocuklarıma haber verilmedi. Oradan Selimiye Kışlası'na sevk edildik. Orada da birkaç defa çırılçıplak soyularak askerler tarafından başlarında subaylar kontrolünde coplarla meydan dayağına çekildik. 3.5 yıl cezaevinde kaldım."
Gayrettepe'de, 53 günlük hücre cezasında yemek yiyemediklerini anlatan Tuncer, şunları söyledi: "Yemekleri diğer hücrelerden topladıkları kuru ekmek ve zeytin artıklarını yedik. Günde bir kere tuvalet ve su ihtiyacı veriyorlardı. İlk gözaltına alındığımda İstanbul'da 40 gün boyunca neden gözaltına alındığım konusunda bir bilgi vermediler. 40 gün sonra Zonguldak'ta bir siyasi partinin il başkanlığını yapıyordum. Bunun yanı sıra Zonguldak'ta sendikal muhalefet hareketin örgütleyicisi olarak gözaltına
alındığım söylendi. Bunların hepsi yasaldı, bu davaların hiçbirinden de hüküm giymedim. Aileme haber verilmedi, ailem benden öldü diye ümidini kesmişti. Mağdurlar olarak 12 Eylül darbesini yapanlardan davacı olmamın sebebi, bir daha bu ülke hak ve özgürlükler kısıtlanarak insanlar işkence ve baskı altına alınmasın. Ülkemizde insan hakları evrensel koşuluna uyulsun, 12 Eylül'ün getirdiği baskı ve yasakları binlerce, on binlerce insan çekti. Aydınlarımız, gençlerimiz can verdi. Bu atılmış iyi bir
adımdır. 12 Eylül darbesini yapanların tümünden, sadece Kenan Evren'den değil, işkencecilerden bunu uygulayıcılarından davacı oldum"
Kadir Tuncer'e, 12 Eylül 1980'de, "Komünist örgüt kurup üye olmak, yasal partiyi illegal partiye çevirmek" suçlamaları yöneltildiği belirtildi. Tuncer, 3.5 yıl yattıktan sonra bütün suçlamalardan suçsuz bulunarak serbest bırakıldığını söyledi. Tuncer, 3.5 yılda ceza evlerinde kötü koşullar ve işkenceler nedeniyle gözlerinde hasar oluştuğunu, böbrek ve ciğerlerinin hasar gördüğünü sözlerine ekledi.