Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) Kdz. Ereğli İlçe Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Sıtkı Kuloğlu yazılı bir açıklama yaparak 12 Eylül darbesinin yıldönümünde düşüncelerini aktardı.

 

Devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yaşamın yeniden yapılandırıldığı bir dönemin başlangıcı olduğunu söyleyen Kuloğlu, darbeyle milyonlarca insanın fişlendiğini, yüz binlerce insanın cezaevine atıldığını, işkenceden geçirildiğini, gözaltında kaybedildiğini, idama mahkûm edildiğini, kitapların, gazetelerin yasaklandığını ve filmlerin yakıldığını belirtti.

12 Eylül'ün siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşamda yarattığı travmaların günümüzde de etkisini sürdürdüğüne işaret eden Kuloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“12 eylül, devletin, siyasetin, ekonomi ve toplumsal yaşamın yeniden yapılandırıldığı bir dönemeçtir. Halkına karşı sorumlulukları olan bu ülkenin mühendislerinin, mimarlarının, şehir plancılarının ve onların örgütü TMMOB,  bugün de sonuçları süren 12 Eylül'ü yargılamaktadır. Türkiye, darbecileri ve darbe döneminde yaşananları yargılayamayan birkaç ülkeden biridir. Darbecilerini yargılayamadığı sürece Türkiye'deki demokrasi kavramı daima bir açıdan yaralı ve tartışmalı olacaktır.''