Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2017 yılı odun dışı ürün envanter çalışmalarına defne ile başladığı bildirildi.

 

24 BİN 185 HEKTARLIK ALAN

Orman Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, müdürlüğün 2017 yılına kadar 24 bin 185 hektarlık alanda odun dışı ürün envanteri yaptığı, bu yıl 7 bin hektarlık alanda 5 bin ton başta defne olmak üzere kestane, ıhlamur, kızılcık, kuşburnu, kocayemiş, yosun gibi türlerin odun dışı ürün envanter ve planlama çalışmasını iklim koşullarına göre başlayacağı belirtildi.

 



ÇOK ARANAN TÜR DEFNE...

Konuya ilişkin Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, kalite ve kalite artışını sağlamaya yönelik çalışmalar sürdürdüklerini anlatarak şöyle konuştu: "Çok aranan bir tür olan defne ile ilgili olarak 2017 yılında bozuk defne sahalarının rehabilite edilecek. Bölge Müdürlüğümüz genelinde defne envanteri yapılmayan alanlarının da tespit edilerek üretim planları yapılmaktadır. Ayrıca rehabilitasyon çalışmaları kapsamında defne sahalarında uygun alanlarda defne fidanı dikimi, bozuk orman alanlarının ıslahında defne türünden faydalanılacak. Zonguldak, Ereğli ve Bartın İşletme Müdürlüklerimizde potansiyel defne sahaları ile rehabilite edilecek orman alanları tespit edilerek hasat planları ve rehabilitasyon çalışmaları başlamıştır.

 



SADECE ODUN DEĞİL

Orman ve Su işleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Genel Müdürlüğümüz ormandan geçimini temin eden vatandaşlarımıza sadece odun üretiminden değil odun dışı orman ürünlerinde de önemli gelir kaynağı sağlanması konusunda hassasiyetle üzerinde durmaktadır. Ormanlarımızın sahip olduğu zengin kaynakları, sürdürülebilirlik ve verimlilik prensipleri dâhilinde, planlanmayı ve işletmeyi hedefleyerek yapılan bu çalışmalarla, 2016 yılında 11 bin 535 ton odun dışı ürün üretiminden Bölge Müdürlüğümüz olarak 714 bin lira satış geliri elde ettik. Orman köylülerimiz ise 12 Milyon TL gelir elde etmiştir. 2017 yılında ise hedefimiz 13 bin 500 ton üretimin yanı sıra 15 Milyon lira köylümüze gelir sağlamaktır"