Zonguldak'ta, 2010 yılı içerisinde 128 kişinin acı baldan zehirlenmesi üzerine Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, vatandaşların bu balları tüketmemesi gerektiğini açıkladı.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, 2010 yılı içinde 128 kişinin acı baldan zehirlendiğini tespit ettiklerini belirterek bu bal tüketildiği zaman meydana gelen belirtileri de açıkladı.
2010 yılı içerisinde Zonguldak genelinde sağlık kurumlarının İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği verilere göre, Merkez'de 5, Kdz.Ereğli'de 31, Alaplı'da 57, Devrek'te 34, Çaycuma'da 1 olmak üzere toplam 128 kişinin acı bal tüketiminden kaynaklı zehirlendiği tespit edildi.
Acı bal zehirlenmesi Rhododendron familyası bitkilerinden beslenen arıların ürettiği balın tüketilmesiyle ortaya çıktığını belirten Sağlık Müdürü Albayrak, "Rhododendron Ponticum mor renkli güzel çiçeklere sahiptir ve halk arasında orman gülü (dağ gülü) olarak bilinir. Rhododendron flavum (Rhododendrom luteum) türünün çiçekleri sarı olur.
Rhododendron ailesi üyelerindeki bitkinin tüm parçaları toksittir yani zehirlidir. Rhododendron nektarı, çiçekler ve yapraklarda insan için toksit olmakla beraber zehirlenme çoğunlukla bu bitkilerde bulunan grayanotoksin içeren balın yenmesiyle ortaya çıkar. Karadeniz Bölgesinde yetişen bu çiçeklerde bulunan grayanoktoksin zehirinin arılar tarafından alınmasıyla zehir bala karışır. Balda zehirin
bulunup bulunmadığı ancak analizlerle mümkün olabilmektedir" dedi.
ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
Albayrak, özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesi amacıyla tedavi amaçlı tüketilen acı balın Karadeniz Bölgesi'nde üretilip tüketildiğini açıkladı. Albayrak, zehirlenme belirtilerini de şöyle sıraladı:
"Özellikle mide bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesi maksadıyla tedavi için halk tarafından kullanılan acı bal üretim ve tüketiminin yoğun olduğu Karadeniz Bölgesinde, aynı zamanda tüketimin olduğu her yerde zehirlenme olabilir. Halk arasında deli bal, tutar bal veya acı bal olarak bilinen balın yenilmesinden bir iki saat sonra belirtiler ortaya çıkar ve zehirlenme ciddi değilse 12-24 saat içinde düzelir. Ancak hayatı tehdit eden zehirlenmelerde olabilir. Balı yiyen kişi de uyuşma, karıncalanma,
yanma hissi, cilt ve boğazda yanma hissi, ağız etrafından uyuşma yanma kaşıntı, burunda kaşınma gözlerde sulanma, deride ve gözlerde kızarıklık, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, salya üretiminde artış aşırı terleme, kramp tarzı karın ağrısı, ishal, yorgunluk, halsizlik, görme bozukluğu, ateş nöbetleri, doza bağlı olmakla birlikte az miktarda acı bal tüketildiğinde olabileceği göz ardı edilmeden, kalp atım sayısının aşırı azalması (ağır bradikardi), tansiyonun aşırı düşmesi, bilinç bulanıklığı, bayılma, atriyoventriküler blok ya da nöbetler, delirmiş gibi bulgular (delirimum) koma hatta ölüm bile olabilmektedir."
Deli bal veya acı bal olarak bilinen bu balların tüketilmemesi gerektiğini anlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, "Olası zehirlenme durumlarında kısa zamanda 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve diğer sağlık kurumlarımıza başvurulması, rahatsızlık biraz sonra geçer diyerek beklenilmemesi gerekmektedir" diye konuştu.