Kandilli Beldesi'nde bir grup vatandaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait, 148 metrelik tepeden sahildeki madene 130 yılı aşkın süredir işçi ve malzeme taşınan, yaklaşık 5 yıldır atıl durumda olan raylı sistemin bulunduğu alanda temizlik çalışması yaptı.

 

TEMİZLİK ÇALIŞMASI YAPTILAR

Belde sakinleri, bölgede, 1880'li yıllarda inşa edildiği tahmin edilen varagelenin (eğimli arazilerde dolu vagonları aşağıya, boş vagonları da yukarıya çekmeye yarayan, nakliyat yolu) yıllarca ülke ekonomisine sağladığı katkının turizme yönlendirilmesi gerektiğini belirterek tarihe sahip çıkılmasını istedi. Belde sakinlerinden Tolga Aral, bir grup arkadaşı ile ülke ekonomisine önemli kazanımlar sağlayan tarihi varagelin çevresinde temizlik çalışması yaptıklarını söyledi.

 

BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI OLDU

Tesisin turizme kazandırılması durumunda yurt içi ve dışından yüzlerce kişinin beldeye geleceğini anlatan Aral, "Gerek bölge gerekse ülke ekonomisinin can damarı olan tarihi varagel, yaklaşık 5 yıldır atıl durumda. Oluşan ot, diken ve çalıları bir grup arkadaşımız ile temizlemeye başladık. Doğup büyüdüğümüz memleketimizin çok önemli bir tarihine sahip çıkmak istiyoruz. Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde daha geniş katılımlı bir çalışma yapacağız" dedi.

 

6 AĞUSTOS’TA YENİDEN BİR ARAYA GELİYORLAR

Türk ekonomi tarihinin altın sayfalarında varagelin de yer aldığını belirten Abdullah Arslan, gerek belde gerekse bölgenin turizm açısından son derece zengin değerlere sahip olduğunu belirtti, bu değerlere sahip çıkılmasını istedi. Esnaf Adem Baş ile ressam Ayhan Altuntaş'ın da katıldığı temizlik çalışmaları gün boyu sürdü. Öte yanan 6 Ağustos Pazar günü sabah saatlerinde belde sakinlerinin kalabalık bir şekilde bir araya gelerek varagelin çevresinde temizlik çalışmasına devam edeceği açıklandı.

 




(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)