Kdz.Ereğli Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Tezel, mali genel kurulda konuştu.

 

"Başbakanımızın esnaflara can suyu kredisi olarak açıkladığı sıfır faizli, 132 esnafımıza 3 milyon 398 bin lira kredi verilmiştir. Genel merkezimizden gelen genelge doğrultusunda temerrüte düşmüş 147 esnafımıza yeniden yapılandırma yapılmış 1 milyon 203 bin lira gecikme faizi silinmiştir. Kooperatifimizin vadeli mevduatı 1 milyon 6 bin 769, bloke, risk, güçlendirme fonu hesaplarımızdaki nakit paramız 1 milyon 577 bin liradır. Esnafımızın üzerindeki alacağımız ise 2 milyon 200 bin liradır"

 

"Bir ürünü görerek almalıyız. Büyük mağazalar alışverişte o kadar tercih ediliyor ki büyük mağazalar mahalle aralarına kadar girdi. Büyük mağazadan, internetten yapılan alışverişler bizim paramızı kentimizden alıp götürüyor. Mahalle bakkalından, şehir esnafından, eşimizden dostumuzdan alışveriş yaptığımızda para kentimizde kalacak ve ekonomimize ciddi katkısı olacak. Büyük markette 1 liran yetişmez ise paketi bıraktırırlar, mahalle bakkalında 10 liran yetişmesin, 'geçerken bırakırsın abi' derler"

 

"Projenin yapım aşamasında olduğunu iyi biliyorum. 2017 Yılında, 'eski devlet hastanesi arsalarının yeni bir fakülte kampüsü yapılıyor, inşaatına başlanacak, ihaleye çıktı' müjdeli haberini Milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu'ndan bekliyoruz"

 

  

Kdz.Ereğli Esnaf ve Sanatkarları Kredi ve Kefalet Kooperatifi mali genel kurulu yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda düzenlenen genel kurulda, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Kooperatif Başkanı Hikmet Tezel yaptığı konuşmada, 2016 yılında bin 100 aktif kooperatif ortağına 21 milyon 300 bin lira hazine destekli işletme kredisinin verilmesini sağladıklarını söyledi.

 

"ESNAFIN SIKINTISINI AZALTMAK HEDEFİMİZ"

Esnafın sermaye sıkıntısını azaltmak için hazine destekli kredi miktarını arttırma hedeflerinde olduklarını anlatan Tezel, şu ifadelere yer verdi: "Geçtiğimiz yıl içerisinde bin 100 aktif ortağımıza 21 milyon 300 bin lira Hazine Destekli işletme kredisi verilmesini sağladık. Hedefimiz daha fazla hazine destekli kredi vererek esnafımızın sermaye sıkıntısını azaltmak. Genel Başkanımızın AK Parti hükümeti ile iyi ilişkiler neticesinde kredi faizlerini 1 yıllık yüzde 4, uzun vadede yüzde 5 faizlidir. Kesintilerde azaldığı için kooperatif kredileri en ucuz kredidir.

 

"132 ESNAFA CAN SUYU DAĞITILDI"

Başbakanımızın esnaflara can suyu kredisi olarak açıkladığı sıfır faizli, 132 esnafımıza 3 milyon 398 bin lira kredi verilmiştir. Genel merkezimizden gelen genelge doğrultusunda temerrüte düşmüş 147 esnafımıza yeniden yapılandırma yapılmış 1 milyon 203 bin lira gecikme faizi silinmiştir. Kooperatifimizin maddi varlıkları Halk Bankası ile ilişkileri, mevduatı ve kredileri bakımından bölgemizin en iyi kooperatifi durumundadır.

 

KREDİ İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Kooperatifimizin vadeli mevduatı 1 milyon 6 bin 769, bloke, risk, güçlendirme fonu hesaplarımızdaki nakit paramız 1 milyon 577 bin liradır. Esnafımızın üzerindeki alacağımız ise 2 milyon 200 bin liradır. Verilen kredilerimizde geri ödemeler düzenli olduğu için artan kredi ihtiyaçları karşılanabiliyor. Ulaştığımız maddi güç bizi Genel Merkezimiz ve Halk Bankası nezdinde güçlü kılıyor. Kredilerin gününde ödenmesi temerrüt faizleri bakımından menfaatinize olduğu gibi kooperatifimizin önünün açılması bakımından da önemlidir.

 

SİCİL AFFI

Ticari sicil sorunu yaşayan esnaflarımıza Başbakanımızın meclise sunduğu sicil affı mecliste kabul edildi. Sicilde sorun yaşayan, beklenti içinde olan esnafımıza büyük katkısı olacağından temennim bir an önce uygulamaya başlanması"

 

"KALİTELİ ÜRÜN DİYE KALİTESİZ ÜRÜN ALINIYOR"

Milletvekilleri ile belediye başkanlarının kentin ekonomisini yukarı taşımak, istihdamı arttırmak, kentte dolaşan para miktarını arttırmaya yönelik projeler ürettiğini vurgulayan Tezel, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bizlerin de bu konuda yapacağı şeyler var. Bunlardan biri ise çoğumuz internetten alışveriş yapıyor, gayet doğal. Bende mağazalarımdan Türkiye'nin her yerine internetten mal gönderiyorum.  Yalnız mesleğim ile ilgili olan kısımlarını biliyorum, kaliteli ürün diye aldıklarının kalitesiz ürün olduğunu görüyorum. Haberlerde de çıktı elektronik bir eşya almış, olumsuz bir durum olmuş ve hastanede kişi ölümle pençeleşiyor.

 

"ÜRÜNÜ GÖREREK ALMALIYIZ"

Bir ürünü görerek almalıyız. Büyük mağazalar alışverişte o kadar tercih ediliyor ki büyük mağazalar mahalle aralarına kadar girdi. Büyük mağazadan, internetten yapılan alışverişler bizim paramızı kentimizden alıp götürüyor. Mahalle bakkalından, şehir esnafından, eşimizden dostumuzdan alışveriş yaptığımızda para kentimizde kalacak ve ekonomimize ciddi katkısı olacak. Büyük markette 2 kilo elma alacağımıza 1,5 kiloyu manavımızdan alabiliriz. Büyük markette 1 lira yetişmez ise paketi bıraktırırlar. Mahalle bakkalında 10 liran yetişmesin, 'geçerken bırakırsın abi' derler. İhtiyacınız olduğunda cebinde parası varsa işinizi görmeye çalışır. 2  Bine yakın esnafımız var. Dikkat eder, esnafımıza sahip çıkarsak esnaf yanında 1 kişi daha çalıştırır. Biz bunu bir sorumluluk ve kampanyaya dönüştürürsek ekonomik bir katkısı olacaktır.

 

İNŞAATINA BAŞLANACAK MÜJDESİ

Eski devlet hastanesi arsalarının yeni bir fakülte kampüsü yapılmak üzere Bülent Ecevit Üniversitesi'ne devri yapılacağı haberi 1 yıl önce Milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu bizlere bilgi verdi. Kentimizde bu çok olumlu karşılandı. Süreç çok hızlı ilerliyor, devirler yapıldı, binalar yıkıldı, hafriyatlar yapılıyor. Projenin yapım aşamasında olduğunu iyi biliyorum. 2017 Yılında, 'eski devlet hastanesi arsalarının yeni bir fakülte kampüsü yapılıyor, inşaatına başlanacak, ihaleye çıktı' müjdeli haberini Milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu'ndan bekliyoruz"

 

KATILIM YÜKSEK OLDU

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpcu ve Ünal Demirtaş, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Zonguldak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ve Ereğli Halkbank Yetkilisi  genel kurulda konuşma yaptı. Katılımın yüksek olduğu mali genel kurulda üyelere kooperatif tarafından çeşitli hediyeler verildi, pide, ayran, çay ikramında bulunuldu.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)