CHP'li Zonguldak Belediyesi'nin suya yaptığı yüksek zam mahkemeye taşındı. Zonguldak Belediye Meclisi'nin aldığı kararla su kullanım bedeline yüzde 13 zam yapması üzerine Zonguldaklı Türk Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uysal Zonguldak İdare Mahkemesi'ne dava açarak zammın iptalini istedi.
Dava dilekçesinde zamlı tarife belirlenirken gerçekçi bir araştırma ve fayda maliyet analizi yapılmadığı belirtildi. Zam oranını izah edecek donelerin ortaya konulmadığı ve afaki bir belirleme yapıldığına dikkat çekildi. Dilekçe'de kamu hizmetlerinin karşılığında yararlananlardan ödeme gücünün de dikkate alınması suretiyle bir bedel alınması gerektiği vurgulandı. Zonguldak'ta yapılan zamla su fiyatının zamla çevre illerden daha yüksek hale geldiği belirtilerek hatta enflasyon oranlarının çok üzerinde belirlendiğinden takdir yetkisinin hukuka uygun kullanılmadığı vurgulandı.
Sözkonusu zamla belirlenen tarifenin kamu hizmetinden yararlanma karşılığı ödenen bir bedel olmaktan çıkarak gelir elde etmeye yöneldiğinden dolayı yapılan zammın yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istendi.
Dava dilekçesinde ayrıca iptali istenen belediye meclis kararında katı atık bedeline yapılan yüzde 20'lik zamda yer alıyor.

UYSAL: BU ZAM
AKILLARA ZARAR
Açtığı dava ile ilgili Cihan'a konuşan Türk Sağlık-Sen Genel Başkan yardımcısı Abdurrahman Uysal suya yapılan zammın çok yüksek olduğunu belirterek, "Belediye suya zam yaparken ne enflasyonu dikkate alıyor, ne de vatandaşın ödeme gücünü tamamen keyfiyete göre bir zam yapılıyor. Belediye suyun maliyetini düşürmek için çalışma yapmak yerine zam yapmayı tercih ediyor. Zonguldaklıların cebine yöneliyor. Bende bu fahiş oranda zammı bir Zonguldaklı olarak mahkemeye taşıdım. Bu zammın yasal gerekçesi ve izah edilebilir bir yanı yoktur. Keyfi gerekçelerle yapılan fiyat artışı akıllara zarar bir zamdır. Umarım yargı vereceği kararla Zonguldaklıları sevindirir" dedi.