Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) tarafından 2. Yüksek Fırın'ın yeniden kurulumu ve modernizasyonu, 4. Kok Bataryası ve Tali Mahsuller Tesisi kapasite artışı projesi halkın katılım toplantısı gerçekleştirildi.

TOPLANTI ÖNCESİ SALONU TERKETTİLER

Erdemir Kültür Merkezi'ndeki toplantı öncesi Ereğli Mücadele Platformu Sözcüsü Niyazi Özcan ve vatandaş Çetin Yılmaz, toplantı yerinin Erdemir'e ait bir tesiste olmasına tepki gösterdi. Özcan, hazırladığı dosyayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne teslim ederek bir örneğinin de Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu olarak verileceğini söyledi.

"EREĞLİ İNSANI YÜREKLİDİR"

Özcan, Erdemir'in özelleştikten sonra 10 yılda tahribat yaptığını belirterek, "Bu salona insanlar asla sığmaması lazımdı. Ereğli insanı yüreklidir. Kızılcapınar Barajı üzerine kurulması düşünülen HES ve aynı zamanda yüksek fırın ile alakalı projenin bütün sebebi OYAK'ın yönetimidir. Ağır sanayide bilgi birikimi olmayan insanlar yönetimdedir.

"DEFALARCA DİLE GETİRDİK"

 Mücadele Platformu olarak Erdemir yönetiminin bölge insanına, sanayicimize, tüccarımıza, nakliyecimize ve esnafımıza yönelik zulümlerini defalarca dile getirdik. Erdemir yöneticilerini uyarıyorum, İstanbul Ataşehir ve Ereğli'deki fabrikanın önünde yaptığı eylemleri çok daha büyüğünü önümüzdeki zaman dilimi içerisinde yapacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Biz ezilenlerin , haksızlığa uğrayanların sesi olmayı sürdüreceğiz. Güçlünün değil haklının yanında olacağız" dedi.

"ERDEMİR BACASINDAN NE ÇIKIYOR?"

Çetin Yılmaz da toplantının Ereğli Belediyesi, sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımı ile ilçe merkezinde yapılması gerektiğine değinerek, "Sinter bacası bizi öldürüyor. Sinter bacasından zehir çıkıyor. Erdemir'e projeyi yönetenlere Ereğli'yi sivil toplum örgütlerine, yerel yöneticilerine, Vali, Kaymakama teklifim var. Sanayiye karşı, düşman değiliz. Centilmenlik anlaşması yapalım. Bağımsız bir kurum çağıralım Ereğli'ye, bir ölçüm yaptıralım havanın içerisinde ne var diye? Erdemir bacasından biz ne alıyoruz? Eğer birşey çıkmıyorsa 3 tane daha yapılmasın" sözleri ile konuştu.

Toplantının ilçe merkezinde halkın katılımı ile gerçekleştirilmesini isteyen Özcan ve Yılmaz, olumsuz yanıt alınca salondaki bazı vatandaşlarla birlikte alandan ayrıldı.

14 AY SÜRMESİ PLANLANIYOR

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Proje Koordinatörü Dilara Akca tarafından gerçekleştirilen sunumda, projenin detayları anlatıldı. Akca, 2. Yüksek Fırın modernizasyonu için inşaat ve montaj aşamasının 14 ay sürmesi planlandığını, inşaat aşamasında ortalama 600, montaj aşamasında ortalama 610 personelin tam zamanlı çalışacağının ön görüldüğünü, işletme aşamasında ise mevcut tesiste çalışan 290 personelin görev alacağını belirtti.

200 KİŞİNİN ÇALIŞMASI PLANLANIYOR

4. Kok Bataryası ve Tali Mahsuller Tesisi kapasite artışı için 16 ay inşaat çalışması yapılmasının planlandığını anlatan Akca, "İnşaat çalışmalarında 200 kişinin çalışması planlanmaktadır. Faaliyet kapsamında makine ve emkipmanların kurulum ve montajı 16 ay sürecek olup 500 personelin görev alması planlanmaktadır. Faaliyetin işletme aşamasında Kok Bataryası için 15 kişi istihdam edilecek olup, Tali Mahsuller Tesisi için ilave personele ihtiyaç duyulmayacaktır" dedi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)