Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Mesaj şu şekilde:

Geçmişten günümüze tüm toplumlarda önemli ve kutsal bir meslek olarak kabul görmüş olan, karşılıksız hizmet ve fedakârlık isteyen mesleklerin başında şüphesiz hekimlik mesleği gelmektedir.

Doktorlarımızın ve sağlık emekçilerinin çabalarıyla, sağlığın korunması, mevcut sağlık sisteminin daha da geliştirilmesi, her zaman tüm insanlığın öncelikli hedeflerinden birisi olmuştur.

Sağlıklı yaşam, kaliteli sağlık hizmetlerinin tüm olanaklarından yararlanmak her bireyin temel hakkıdır. Bu hakkın herkes tarafından kullanılabilmesi için sağlık çalışanlarımız fedakârca üstlendikleri sorumluluğu, yüreklerindeki insan sevgisi ile böylesine meşakkatli bir mesleği sevgi ve azimle, gece gündüz yerine getirmektedirler.

Özellikle son bir yıl içerisinde yaşamış olduğumuz Covid-19 sürecinde, tüm sağlık çalışanlarımızın fedakârca yapmış olduğu çalışmalar takdir edilmektedir.

Bugün Ülkemiz; günümüzde verilen tıp eğitimi, kullanılan tıp teknolojisi ve sağlık hizmetleri bakımından dünyada önemli bir yere sahiptir.

Her geçen gün sağlık sektörünü daha da ileriye taşıyacak adımlar atılmakta, sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırmak amacıyla yapılan çalışmalara bizler de daima destek vermekteyiz.

Bu güzel ve anlamlı gün vesilesiyle, en zor şartlarda dahi, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, için görev yapan hekimlerimiz başta olmak üzere, tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

TBMM, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü Ünal Demirtaş,14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. CHP'li Demirtaş, 1 milyon 100 binin üzerinde sağlık çalışanının bulunduğu Türkiye'de 19 yıldır uygulanan yanlış  politikalar nedeniyle sağlık sisteminin büyük bir çıkmazda olduğunu belirtti.              

Ünal Demirtaş; “Bu yanlış sistem, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişememesine, yeterli ve kaliteli sağlık hizmeti alamamasına neden olmaktadır. Öte yandan, bu durum, hem kamu maliyesine hem de vatandaşlarımıza bireysel olarak ekonomik anlamda büyük bir yük getirmektedir. Bugün itibarıyla sağlık sistemimiz, bir kara deliğe dönüşen şehir hastanelerinin ağır ekonomik yükünü kaldıramayacak bir noktaya gelmiştir. Eğer bu yanlış sistemden geri dönülmez ise sağlık sistemimiz önümüzdeki yıllarda iflas etme riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.                 

Ünal Demirtaş mesajında korona virüsle mücadelede sağlık çalışanlarının üstlendiği ve büyük bir özveriyle yerine getirdiği hayati sorumluluğa da dikkati çekti. Demirtaş, "Sağlık çalışanları Covid -19 salgınının ülkemizde ilk görüldüğü andan itibaren salgınla mücadelede en önde, en önemli ve en kritik rolü fedakârca üstlenmişlerdir. Hemşiresinden doktoruna, hasta bakıcısından memuruna, aile hekiminden filyasyon ekiplerine, temizlik görevlisinden başhekimine kadar tüm sağlık çalışanları bu mücadelenin kahramanıdırlar. Ülke olarak onlara minnet borçluyuz.  Salgından önce de sağlık çalışanlarının çözülmeyi bekleyen pek çok sorunları var iken Covid -19 salgınıyla bu sorunlara yenileri eklenmiş, sorunları büyümüş ve sağlık çalışanları tükenme noktasına gelmiştir. Kötü yönetimin faturasını maalesef sağlık çalışanları ödemektedirler. Pandeminin başından bu yana 387 sağlık çalışanı yaşamını yitirmiştir” ifadelerini kullandı.

CHP'li Demirtaş, "Hakları ödenmez denilen sağlık çalışanlarının hakikaten hakları ödenmemiş, fedakârca yaptıkları çalışmalarının karşılığında kendilerine vaat edilen ek ücretleri zamanında, tam, eşit ve adil olarak verilmemiştir. Tüm zorluklar karşısında görevlerini yapmada bir an bile tereddüt etmeyen sağlık çalışanlarının ekonomik hakları verilmeli, özlük hakları iyileştirilmelidir" dedi. Hayatını kaybeden sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Ünal Demirtaş,  toplum sağlığı için kendi hayatlarını feda eden sağlık çalışanlarının geride kalan yakınlarına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.                 

Zonguldak Milletvekili Demirtaş, "Tüm sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, başta salgın döneminde kaybettiğimiz 387 sağlık çalışanımız olmak üzere görevleri başında hayatını kaybeden bütün sağlık çalışanlarını minnet ve rahmetle anıyorum." ifadelerini kullandı.

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınlayan Genel Başkan Hakan Yeşil, sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

Yeşil’in mesajı şöyle;

“Osmanlı Padişahı II. Mahmut döneminde Hekimbaşı Behçet Efendi’nin girişimi ile 14 Mart 1827’de Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire kurulmuştur. Bu modern tıp okulu Osmanlı İmparatorluğu’ndaki sağlık eğitimi ve örgütlenmesine atılan ilk modern adımlardan biridir.

Tıp Bayramı ilk kez 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da kutlanmış, bir direniş ve başkaldırı simgesi olarak düşünülüp yaşama geçirilmiştir.

Yani 14 Mart Tıp Bayramı, vatanseverlerin ülkesine sahip çıkan bir refleksi olarak ülkemizde kutlanmaya başlamıştır.

Tıp alanında o günden bugüne kat edilen mesafe büyüktür. Ancak, gece-gündüz demeden, büyük bir özveriyle çalışan doktor, ebe, hemşire, hizmetli ve diğer tüm sağlık personelinin ekonomik, özlük ve sosyal hakları yeterli değildir.  

1 yılı aşkın süredir ülkemiz de dahil dünyadaki neredeyse tüm ülkeleri etkisi altına alan Covid-19 salgını sürecinde sağlık çalışanlarımızın salgına karşı büyük bir çaba ve özveriyle sürdürdükleri mücadele, onların haklarının iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Pandemi sürecinde hayatlarını kaybeden tüm sağlık çalışanlarına ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.

Küresel ya da yerel her türlü salgına karşı sürekli risk altında olan sağlık çalışanları, sağlık hizmeti verirken şiddetle de karşı karşıya kalmaktadırlar.

Sorunlarının çözümünde tüm sağlık çalışanlarımızın yanındayız.

Emeğini ve hayatını insan sağlığına adayan, bu yolda takdire değer büyük bir özveriyle sağlık hizmeti veren tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyoruz.”