Türk Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, yaptığı yazılı açıklama ile Zonguldak 2. Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği kararla kamu kurumlarının yakınında yapılan basın açıklamalarına verilen cezanın iptal edildiğini belirtti.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü önünde katılım paylarını protesto etmek amacıyla yapılan basın açıklamasından dolayı Kabahatler Kanununun 32. maddesine aykırı hareket edildiğinden 140 TL idari para cezası yapılan itirazlar üzerine iptal edildiğini belirten Türk Sağlık Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

?Zonguldak 2. Sulh Ceza Mahkemesi verdiği kararla kamu kurumlarının yakınında yapılan basın açıklamalarına verilen cezayı iptal etti.

Sosyal Güvenlik Reformu ve Sağlıkta katılım paylarını protesto etmek için 13 Ekim 2009 tarihinde Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklaması nedeniyle şahsıma ve Şube Yönetim Kurulu üyelerime Zonguldak Valiliği Emniyet Müdürlüğü, basın açıklamasına katılımdan dolayı 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine aykırı hareket edildiğinden bahisle 140 TL idari para cezasına hükmetmişti.

Sendika olarak yaptığımız itiraz üzerine Zonguldak 2. Sulh Ceza Mahkemesi Valiliğin verdiği para cezalarını iptal etti.

Mahkeme kararında Anayasanın 90. Maddesi gereği milletler arası sözleşmelerdeki hükümlerin iç hukukla çelişmesi halinde milletler arası antlaşmaların hükümlerinin esas alınacağını belirtti.

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 10. Maddesi ifade özgürlüğü başlığını taşıyor olup herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak ve kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi olmaksızın haber veya fikir alma özgürlüğünü de içerir. Kullanılması görev ve sorumluluk yükleyen bu özgürlükler Ulasal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu emniyetinin korunması gibi hususlarda bazı biçim kurallarına, sınırlamalara ve yaptırımlara bağlanılabilir denilerek kapsam ve sınırları açıklanmıştır" denildi.

Mahkeme Bu nedenle bu konuda idari yaptırım kararının yerinde olmadığına vurgu yaparak idari para cezasının kaldırılmasına hükmetti.

Mahkemeler gayet açık bir şekilde çalışanların ifade özgürlüklerinin kullanılmasındaki engellerin hukuksuz olduğunu ifade ediyor. İdareye Milletler arası hükümler konusunda uyarıyor. Türk Sağlık-Sen olarak iç hukukta milletler arası anlaşmalara göre gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Bu çerçevede grev ve toplu sözleşme hakkının da iç hukukta düzenlenmesi zaruridir."