Zonguldak’ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma sonucunda haklarında dava açılan, 9'u tutuklu, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 15'i firari 84 sanığın yargılanmasına devam edildi.

 

SAVUNMA YAPTILAR

2. Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, örgütün ildeki "mütevelli heyeti"nde oldukları iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli sürelerde hapis cezası istemiyle yargılanan 9'u tutuklu 65 sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, tutuklu sanıkların yeniden ifade vermesinin ardından avukatları savunma yaptı. 

 

“NEDEN BÖYLE BİR İFADE VERDİ”

Tutuklu sanıklardan Ramazan Avşar, savunmasında ek iddianamenin kendisine ulaştığını belirterek, "İddianamede adı geçen V.D. lise arkadaşım. Birlikte üniversite sınavlarına hazırlanmak için dershaneye giderdik. Bazen geç çıktığımızda dershanenin yanında yurt vardı, yemek yer ve orada kalırdık. Bu sürekli olan bir şey değildi. Benle ilgili neden böyle bir ifade verdi bilmiyorum." dedi.

 

“ÖRGÜTE AİT OKULDA ÇALIŞIYORDUM”

Tanık T.U. ise ifadesinde, tutuklu sanıklardan bazılarını tanıdığını anlatarak, "Mahkemenizde ismi sayılan ve benim onayladığım bazı sanıkların mütevelli heyetinde olduğunu biliyorum. Örgüt içerisinde hangi konumdalar onu bilmiyorum. Ben Ereğli ilçesinde örgüte ait okulda çalışıyordum. Sanıklardan bazılarını bu şekilde tanıyorum. Örgüt içerisindeki herhangi bir faaliyete tanık olmadım." diye konuştu.

 

LEHİNE OLANLAR KABUL EDİLDİ

Söz verilen sanıklar, kendilerine isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek, beraat ve tahliyelerini talep etti. Duruşmada, daha önce ilgili kurumlardan istenilen belgelerin mahkemeye sunulmasının ardından tutuklu sanıkların avukatları savunma yaptı. Sanık avukatları, gelen yazıların lehine olanları kabul ettiklerini, aleyhine olanları kabul etmediklerini söyledi. 

 

DURUŞMA 6 NİSAN’A ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suç vasfının lehe değişmesi ihtimalini göz önüne alarak, tutuklu sanıklardan O.A., M.K. ve M.E'nin adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine hükmetti. Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi, firari sanıkların yakalanma durumuna ilişkin bilgi alınması ve bazı tanıkların dinlenmesi için 6 Nisan 2018'e ertelendi.

 

ADLİ KONTROL ŞARTI

Bu arada mahkeme heyetinin, 84 sanıklı davanın önceki duruşmasının ardından yapılan itiraz üzerine 1 sanığın dosyasını yeniden incelenmesinin ardından adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliye ettiği öğrenildi. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 15'i firari 84 sanık hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile çeşitli sürelerde hapis cezası isteniyor.

 

(Anadolu Ajansı)