Çaycuma'da köprü faciasının üzerinden geçen 206 güne rağmen kayıp 5 kişiye ulaşılamadı. Aralıklarla devam eden arama çalışmalarının bayramdan sonra yeniden başlayacağı bildirildi. Çalışmalar, yabani hayvanların izlerinin bulunduğu bölgelerde yoğunlaşıyor. Çaycuma'da 6 Nisan 2012 tarihinde meydana gelen faciada, ilçe girişindeki ikiz köprüden biri yıkılırken sel sularına kapılan 15 kişiden 10 kişinin cesedine ulaşıldı.

Filyos Irmağı boyunca yapılan ve aralıklarla süren arama çalışmalarında facianın üzerinden geçen 206 güne rağmen aralarında Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen'in yeğeninin de bulunduğu kayıp 5 kişiye hâla ulaşılamadı.
Kurban Bayramı nedeniyle ara verilen çalışmalar, Zonguldak İl Özel İdaresi'ne bağlı iş makineleri, AFAD ekipleri ve Çaycuma Belediyesi Fen İşleri personelinin katılımıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarından sonra yeniden başladı. Faciadan sonra çalışmaların yoğunlaştığı Saltukova beldesinin Belediye Başkanı Adil Düzlü, çalışmalarda domuz, çakal ve tilki gibi yabani hayvanların çalışmalara kılavuzluk yaptığını kaydetti. Yaban hayvanlarının izleri doğrultusunda bayramdan sonraki çalışmaların Filyos Irmağı'nın belde sınırları içerisinde bulunan ve Çömlekçi köprüsü olarak bilinen Filyos 3 karayolu köprüsü ile TCDDY ait demir köprü arasındaki bölgede yoğunlaştırılacağını ifade etti.
Düzlü, şüphelenilen, yani o günkü suyun seviyesine göre cenazelerin sürüklenebileceği ve gömülebileceği düşünülen yerlerin tespit edilerek, bu bölgelerde çalışmaların yoğunlaştırıldığını söyledi.
Suların çekilmesi ile birlikte, arazilerin üzerindeki mil birikintilerinin olduğu bölgelerde çatlaklar oluştuğunu anlatan Düzlü, şöyle konuştu: "Bu çatlaklar yerine göre, 30-40 santimetreye kadar ulaşabiliyor. Üzerinden geçen zaman hesaba alındığında, cenazelerden koku yükselmesi nedeniyle bölgede gezinen domuz, çakal, tilki gibi yabani hayvanların izleri üzerinde duruluyor. Bu durum bir nevi AFAD ekiplerine kılavuzluk yapıyor. Ekipler bu konuda oldukça tecrübeliler, her gün sabahları izler fazla karışmadan, bu bölgeleri dolanarak, iş makinelerinin kaza yapacağı alanı belirliyorlar. Bu çerçevede iş makineleri çalışıyor
Çalışmaların bayram sonrası yoğunlaştırılacak bölgeyi, faciada ölenlerden Nazife Kabuk'un cenazesinin bulunduğu yer olarak tanımlayan Başkan Gülşen, bayram sonrasında çalışmalardan umutlu olduklarını kaydetti. Gülşen, bu bölgede çok umutlu olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradaki millerin altından ulaşabileceğimiz kişiler olabilir. Bu nedenle bayramdan sonra çalışmaları bu bölgede yoğunlaştıracağız. Yalnız bu bölge çok sıkıntılı bir bölge. Umutluyuz ama arazi geniş olduğu için, zor koşullarda çalışmalar yürütülüyor.
Öte yandan suları çekilen Filyos Irmağı'nın bölgedeki kış koşulları ile birlikte sularının yeniden yükselmesinden endişe edilirken, kayıp 5 kişinin cesedi ise yabani hayvanlara yem olmadan bulunmak isteniyor. Suların yükselmesi ile birlikte çalışmaların bitirilmesi ve 5 kişinin hiç bulunamaması riski de bulunuyor.

SUYUN KİNETİK ENERJİSİ KIRILACAK
Faciada yıkılan köprünün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile yeniden yapıldığını hatırlatan Gülşen, yeni köprü inşaatının ise Aralık ayında tamamlanacağını ifade etti. Köprü yapım çalışmalarının bayram sonrası tüm hızıyla devam edileceğini kaydeden Gülşen, yeni  köprünün suyun kinetik enerjisini kıracak sistem ve teknoloji  ile yapıldığını vurguladı. Fore kazık ve betonlama sistemi ile ırmak suyunun köprü ayaklarına vereceği zararın kademeli olarak düşürüleceğini anlatan  Gülşen, şunları söyledi: Çaycuma köprümüz de yüzyıllarca hizmet verecek güçte, teknolojide, çağın gerektirdiği bir proje ile inşa ediliyor. Çöken köprünün önündeki 'şut'un, tahkimatın patladığı bölgede, 440 fore kazık çakılacak. Aralarına beton bloklar koyularak, suyun kinetik enerjisinin kademeli olarak kırılması hedefleniyor. Bu da yeni bir model, yeni bir sistem. Bu da, gerek yetkililerimiz, gerek bakanlığımız gerekse devletimizin yeni köprüler yaparken daha dikkatli olduğunu gösteriyor

AZGIN IRMAK DİZGİNLENECEK
Başkan Gülşen, zaman zaman su seviyesi yükselen Filyos Irmağı'nın kontrol altına alınabilmesi için DSİ tarafından hazırlanan ve ırmağın  ıslahını ön gören Taşkın Koruma ve Sette projesinin hayata geçirileceğini ifade etti. Projenin bayram sonrası başlayacağı müjdesini veren Gülşen, sözlerini şöyle sürdürdü: Bayramdan Filyos Irmağı'nın sağlı, sollu 12 kilometrelik bölümünü kapsayan Taşkın Koruma ve Sette projesi ile ilgili yapılan ihale tamamlandı. Sözleşme ve yer teslimi yapıldı. Bayramdan sonra, projenin yapım çalışmalarına resmen başlıyoruz. Böylece suyun akışı düzenlenecek.

İLÇEYE İKİ KÖPRÜ
DAHA YAPILACAK
Hızla gelişen ilçeye mevcut köprü ve yanına yapımı süren köprünün yetmeyeceğini belirten Gülşen, bayram boyunca yaşanan araç trafiğinin de bunu gösterdiğini anlattı. İlçeye acilen iki köprü daha yapılması için müracaatta bulunacaklarını vurgulayan Gülşen, şunları söyledi: Trafik çok yoğun. Artık ikinci köprü de Çaycuma'nın ihtiyacına cevap vermeyecek hale geldi. Biz belediye olarak 2.5 kilometre köprüden aşağıya, 2.5 kilometre de köprüden yukarıya olan kısımları imara açtık. Çevre yolu  projesi kapsamında iki köprü daha yapmak istiyoruz. Bu köprü inşaatı biter bitmez, imar planları ile birlikte bu projeler ile birlikte Devlet Planlama Teşkilatı'na, Zonguldak Valiliği'ne ve Ulaştırma Bakanlığı'na dilekçe ile acilen köprüye ihtiyacımız olduğunu belirten bir müracaatta bulunacağız. Çaycuma'nın hızlı gelişmesine ve kalkınmasına, köprülerimizle de hazır olmak istiyoruz.

KÖPRÜNÜN İSMİ DEĞİŞİYOR
Başkan Gülşen,6 Nisan 2012 tarihinde meydana gelen faciada ölenlerin anısına, köprü başında anıt yapılacağını belirtti. Köprü başında ortaya çıkacak alanda anıtın yapılacağını belirten  Gülşen, faciadan önce Çaycuma köprüleri olarak bilinen köprüler ise facia ile birlikte 'ikiz köprü' olarak tanındı. Gülşen, köprülere faciayı anımsatacak isimler verileceğini ifade etti. Faciayı unutturmak istemediklerini belirten Gülşen, yeni yapılan köprüye  '6 Nisan Köprüsü', ' Onbeşler Köprüsü' gibi isimlerin verilebileceğini söyledi. Köprü isminin ise yapılacak araştırma ve önerilerin ardından belirleneceğini söyleyen Gülşen, şöyle konuştu: Yeni köprüye de isim vereceğiz. Bu köprünün ismini ise meydana gelen faciayı hatırlatacak isim vermek istiyoruz. Bir kamuoyu oluşturup, araştırma yapıp ona göre bir isim bulmayı düşünüyoruz. Örneğin, 6 Nisan köprüsü ve Onbeşler köprüsü olabilir. Resmi görüşmeleri ve çalışmaları tamamlandıktan sonra belediye meclisimizde alınacak kararla köprülerin isimleri tescil ettirilecek.