15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde yapılan açıklamalarda, Türk ulusunun demokrasiye olan bağlılığına vurgu yapıldı.

ZONGULDAK BELEDİYE BAŞKANI ÖMER SELİM ALAN:

“Halkımız, darbecilere hiçbir zaman fırsat vermeyeceğini haykırmış, günlerce meydanlarda nöbet tutmuş ve milli iradeye sahip çıkmasını bilmiştir. Hainlere karşı bir an bile düşünmeden kurşuna yürüyen, gözünü kırpmadan göğsünü siper eden bu memleketin aziz evlatları, genlerindeki binlerce yıllık ruhla hareket etmişlerdir. Demokrasi adına gösterdiği kararlı duruşu ve canını hiç düşünmeden tanklara kendini siper eden korkusuz Türk milleti, bu dik duruşu ve vatanseverliğiyle hainleri püskürtmüştür. 15 Temmuz bize şunu gösterdi. Bu millet vatan söz konusu olduğunda aynı safta buluşan necip bir millettir ki, bu millet cesur bir millettir, bu millet kahraman bir millettir. Bu vesileyle, bir kez daha insanlık dışı bu kanlı darbe girişimini lanetliyor, bu uğurda canlarını veren başta kahraman Şehidimiz Ömer Halisdemir olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, minnetle yad ediyorum. Aziz şehitlerimizin ailelerine Yüce Rabbimden sabr-ı cemil diliyorum. Gazilerimize Rabbimden, sağlık ve afiyet niyaz ediyorum."

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA ÇUFALI:

“15 Temmuz 2016 tarihinde; milli iradeyi hedef alan, halkımızın birlik ve beraberliğine kasteden hain darbe girişimine cesaretle karşı koyan ve geleceğine sahip çıkan aziz milletimiz, devletin kurumlarını ve hükümeti ele geçirmeye yönelik bu teşebbüse karşı tarihi bir duruş sergilemiştir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Gazi Meclisimiz, hükümetimiz, emniyet güçlerimiz, ordumuzun devletine bağlı unsurları ve kahraman milletimiz hep birlikte dirayetle ülkesine sahip çıkmıştır. Atılan bombalara, üzerine yürütülen tanklara, kendilerine yöneltilen silahlara rağmen korkmadan darbecilere karşı direnen vatandaşlarımız sabaha kadar sokakları terk etmeyerek eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği sergilemiştir.

251 vatandaşımızın şehit düştüğü, 2193 vatandaşımızın ise yaralanarak gazi olduğu 15 Temmuz darbe girişimi hiçbir zaman milletimizin hatırından çıkmayacak, milletimizin azmini ve kudretini tüm dünyaya göstererek darbe heveslilerine verilen bir büyük ders olarak şanlı tarihimizde yerini alacaktır.

15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin üçüncü yıldönümü vesilesiyle bağımsızlığımız, milli birlik ve beraberliğimiz uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.”

CHP ZONGULDAK İL BAŞKANI HAKKI GÜNEY:

“15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden üç yıl geçti. Demokrasiye ve milli iradeye yönelik bu hain kalkışma ve arkasındaki FETÖ terör örgütünü lanetliyoruz. 15 Temmuz 2016 gecesinde yaptığımız gibi halk egemenliğine ve Türkiye’nin demokratik birikimine sahip çıkma azmindeyiz.

Darbe girişimine karşı Milletimiz, Gazi Meclis ve siyaset kurumu ortak bir direniş sergilemiş, girişim boşa çıkarılmıştır. Ancak bu kararlı duruş ne yazık ki güçlü bir demokrasi çıkarma fırsatına dönüştürülememiş ,  sonraki süreçte TBMM’ni devre dışı bırakan bir OHAL rejimi yerleştirilmiştir. Aradan 3 yıl geçmiş olmasına karşın darbenin siyasi ayağını ortaya çıkarmaya dönük esaslı bir adım atılmamıştır.

Askeri ya da sivil her türlü darbeye karşı kararlı duruşumuz devam edecektir. Güçlü ve müreffeh bir Türkiye yaratmanın yolu, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine bağlı, kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik, laik, sosyal hukuk devleti esaslarına sarılmaktan geçiyor.

Tek güvencemiz ve umudumuz yine milletimizin azim ve kararlılığıdır. Demokrasiye ve halk egemenliğine olan inancımızla 15 Temmuz hain darbe girişimini lanetlerken , darbeye karşı direnişte canını veren şehitlerimizi rahmetle anar, gazilerimize sağlık ve esenlikler dileriz.”

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KANTARCI:

 “15 Temmuz 2016 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetler içinde, kendilerine ‘Yurtta Sulh Konseyi’ adını veren bir grup askerin ülke yönetimine el koymak için giriştiği kalkışma, halkımızın direnişi ve ordu mensuplarının büyük çoğunluğunun destek vermemesi sonucunda boşa çıkarıldı. Darbe girişimiyle demokrasiyi ve halk iradesini ortadan kaldırmaya çalışan hainler, görülmemiş bir vahşet sergileyerek sivil halkın üzerine ateş açtı, Türkiye Büyük Millet Meclisini bombaladı. Bu saldırılar ve ortaya konan direniş sırasında, 248 insanımız yaşamını kaybederken, 2196 vatandaşımız da yaralandı. Halkımızın o akşam gösterdiği direnç ve kararlılık, tüm dünyaya örnek bir demokrasi destanının ortaya çıkmasını sağladı. O akşam ülkenin dört bir yanında on binlerce insan sokaklara çıktı, tankların önüne yatıp teröristlere direnerek demokrasi ve halk egemenliğini korudu.

Bu hain girişim bir kez daha gösterdi ki, iktidar sahiplerinin, devlet yönetimini kimi kurum ve kuruluşlarla, devlet yapısı dışındaki çevre ya da örgütlerle paylaşması, onların sistemik bir şekilde kadrolaşmasını sağlaması, erki hukuk dışı yol yöntemlerle birilerine devretmesi kabul edilemez. Nasıl felaketlere yol açtığını büyük bedeller ödeyerek öğrendiğimiz bu durumu önlemenin yegâne yolu, anayasamızda da ifadesini bulan demokratik, laik, hukuk devletinin tüm kurumlarıyla eksiksiz olarak tesis edilmesidir. Kamu yönetiminde liyakatin esas alınıp,  devletin siyasi parti ve çevrelerin çıkarlarına göre değil evrensel hukukun normlarına göre şekillendirilmesi ülkemizin bekası açısından yaşamsal önemdedir. Hâlâ daha farklı biçimlerde sürdürüldüğünü üzülerek takip ettiğimiz aksine uygulamalar yeni 15 Temmuzların başka boyutlarda yaşanmasını kaçınılmaz kılacaktır.

Hain girişiminin tüm yönleriyle aydınlatılıp gerçek suçluların hak ettiği cezaya çarptırılması, yeni kalkışmaların önüne geçilebilmesinin en önemli adımlarından biridir. FETÖ ile mücadele adına hakkında hiçbir mahkeme kararı bulunmayan yüz binlerce insan, çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle kamudan ihraç edilerek haklarından mahrum bırakılmıştır. Bu durumdaki vatandaşlarımız için hızlı bir yargı süreci başlatılmalı, hukuk önünde suçluluğu kanıtlamayan tüm kamu personeli görevlerine başlatılarak tüm hakları iade edilmelidir. Bu adım ülkemizin demokratikleşmesi, hukuk devleti kimliğinin pekişmesi kadar, kamu vicdanı ve toplumsal barış açısından da önemlidir. Bu duygu ve düşüncelerle demokrasi ve yurttaş egemenliğini korumak için o akşam sokağa çıkıp yaşamını feda eden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı olarak kurtulan vatandaşlarımıza sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Yüce Tanrı milletimize bir daha böyle bir gece yaşatmasın.”

AK PARTİ ESKİ MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

“Milletimizin şehadet inancıyla kanıyla, canıyla yazdığı millî direniş destanını, 15 Temmuz'u unutmadık, unutmayacağız. 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde, şehitlerimize Cenab-ı Allahtan rahmet diliyor, gazilerimize, aziz milletimize ve Zonguldaklı hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum.
15 Temmuz 2016 tarihinde, benzerini daha önce görmediğimiz, doğrudan milletin iradesini hedef alan hain bir darbe teşebbüsüne şahit olduk. Bir taraftan terörle mücadele ederken, diğer taraftan bütün terör örgütlerinin ortağı durumunda olan FETÖ’nün darbe girişimini o gece milletimizle birlikte püskürttük. Bu millet alnı öpülesi millettir. Çünkü tankların altına yattı, F16’lardan F4’lerden kaçmadı, helikopterlerin mermilerine karşı göğsünü siper etti. İstiklal Şairi Akif’in “Siper et gövdeni dursun bu hayâsızca akın” dediği gibi; bizim milletimiz de göğsünü siper etti ve bu hayâsızca akını püskürttü. 15 Temmuz, siyasetin ve milli iradenin şiddet karşısındaki kati zaferinin adıdır. O gün, milletçe, ülkemizi işgal edilebilir hale getirmek niyetiyle girişilmiş bir darbe girişimini boşa çıkarmakla kalınmadı, adeta istiklalimizi yeniden kazandık. O gece milletimiz istiklalini yeniden kazanırken, ne hazindir ki evlatlarımızdan 249’u şehit 2193’ü gazilik mertebesine nail oldu. Şehitlik ve gazilik, milletimiz için şereflerin en büyüğüdür. Elhamdülillah milletimiz istiklaline, özgürlüğüne ve geleceğine sımsıkı sahip çıktı. Çünkü onun istiklalinin de istikbalinin de sigortası imanıydı, bunu yaptı.O gece İstiklal mücadelesine önderlik eden TBMM’nin üzerine yağdırılan bombalara rağmen açık tutulması, büyük milletimizin egemenlik hakkını hiçbir vesayet odağına teslim etmeyeceğini de bütün cihana bir kez daha göstermiştir. Bu duygu ve düşüncelerle; 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününü kutluyor, bir kez daha şehitlerimize Cenab-ı Allahtan rahmet diliyor, gazilerimize, azizi milletimize ve Zonguldaklı hemşehrilerime şükranlarımı sunuyorum
.”