Alaplı yeni mahalle TOKİ evleri ve 690 evlerin kanalizasyon suları 15 yıldır Karadeniz'e akıyor.
Alaplı Küçük Tekke (İncivez) Köyü Muhtarı Halit Yaman, yaptığı açıklamada, köyün içinden gecen İncivez deresine karışan kanalizasyon sularının 15 yıldır Karadeniz'e aktığını söyledi.
Kanalizasyon sularının Karadeniz'e aktığı ile ilgi bir çok kez şikâyette bulunduklarını ifade eden Yaman, şöyle dedi;
Alaplı'ya bağlı 690 evler ve yeni mahalle TOKİ evlerinin kanalizasyon suları İncivez köyü içinden gecen İncivez deresiyle birlikte Karadeniz'e akıyor. Özelikle yaz aylarında köyün içinde sineklerden ve pis kokudan durmamız imkansız bir hale geliyor. Kış aylarında 'da yağmur suları ile birlikte derede yükselme meydana geliyor.
Buda tarları su altında bırakıyor. Bunun en başlıca nedeni ise derenin aktığı Karadeniz'e çıkış ağzının kapalı olması daha önce yaptığım müracaatlarda ağızda temizleme çalışması yapılmıştı. Ancak çakıl taşlarıyla tekrar dolarak derenin ağzını kapatıyor. Öncelikli olarak Karadeniz'i kanalizasyon sularından kurtarmak gerekmektedir. İ
ncivez sahili eskiden denize girilen bir yerdi. Ancak kanalizasyon sularını akmasıyla birlikte denize giren bu bölgede pek kimse olmuyor. İncivez deresiyle ilgi yetkilerin bir çalışma yapmasını istiyoruz.
Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, ise, Alaplı'da derin deşarj sistemi çalışmaları tamamlanmasını ardından Karadeniz'e kanalizasyon sularını akmayacağını söyledi. İlçede alt yapı çalışmalarının yüzde 90 tamamlandığını kalan yüzde onun Yeni Mahalle TOKİ ile 690 evlerin kanalizasyon istemi olduğunu ifade eden Çimenoğlu, TOKİ evleri ve 690 evlerinin kanalizasyon sisteminin mülkiyet sorunu nedeniyle alt yapı sistemine bağlanamamıştı. İncivez deresine akıyordu. Bu sorunu derin dezarj sistemiyle çözmeye karar verdik.
Derin Deniz Deşarj Sistemi inşaatının daha önce yüklenici firmaya yer teslimini yapmıştık. Şimdi, imalat ve inşaat işine başlandı. İller Bankası aracılığıyla yaptığımız, yarısı hibe, yarısı da belediyemizce taksitler halinde ödenecek olan bir proje bu. Alaplı Deresi'ne ve Alaplı deniz kenarına akan bütün atık suları bir yerde toplayıp, ön arıtma yaptıktan sonra derin deşarj olarak denize vermeyi kapsayan bu proje ile atık sular, kıyıdan bin 900 metre ileriye ve -19 metre derinliğe arıtıldıktan sonra bırakılacak.Proje inşaatı önümüzdeki yıl tamamlanması planlanıyor.