Yaylacılar, çatılara kurdukları güneş panellerinden sağladıkları enerjiyle çadırlarını aydınlatıyor, cep telefonlarını şarj ediyor.

“Yaylamızda karaca, geyik, domuz, ayı, kurt gibi birçok hayvan türü var ama en çok dağ keçisi vardır. Onları vurmak için gelenleri elimizden geldiği kadar engelleriz”

 

Bronz Çağı'ndan bugüne kadar Anadolu'da yaşayan yegane canlı olduğu düşünülen 4 bin 112 yaşındaki dünyanın en yaşlı 5'inci yaşlı ağacının bulunduğu Gümeli Beldesi’ndeki Bölüklü Yayla’sına çıkan vatandaşlar, kar, soğuk ve kavurucu sıcağa rağmen yılın 7 ayını kendi imkanlarıyla yaptıkları yayla evlerinde geçiriyor. Yaylacılar, çatılara kurdukları güneş panellerinden sağladıkları enerjiyle çadırlarını aydınlatıyor, cep telefonlarını şarj ediyor.

 

GELENEK SÜRÜYOR

Gümeli'de yaylacılık yapan Şeref Çobanoğlu, (65) yaptığı açıklamada, Bölüklü yaylasında 150 yıl önce rahmetli dedem ile birlikte yaylacılığın başladığını bizde onun torunları olarak bu geleneği devam ettirdiklerini söyledi. Bizde yayla kültürü, Ordu ve Gümüşhane tarafından geldiğini belirten Çobanoğlu, “Yaylacılık burada rahmetli dedemle birlikte 150 sene önce başlamış. Bizde dedelerimizin başlattığı bu yaylacılığı yaylaya gidip gelerek sürdürmeye çalışıyoruz. Yaylaya her sene Mayıs ayında hıdrellezden sonra geliriz. İlk kar yağdığında dönüş yaparız. Burada büyük ve küçükbaş hayvan getirerek besleriz. Bazıları tavuk getirir besler. Bazıları da temiz hava için yaylaya çıkarlar. Bu yayla olmazsa hayvancılık yapamayız. Bu yaylalar bizim her şeyimiz." diye konuştu.

 

“DAĞ KEÇİLERİNİ VURDURMUYORUZ”

Yaban hayatı Bölüklü ve Bacaklı Yaylası’nda mükemmel olduğunu anlatan Çobanoğlu, “Yaylamızda karaca, geyik, domuz, ayı, kurt gibi birçok hayvan türü var ama en çok dağ keçisi vardır. Onları vurmak için gelenleri elimizden geldiği kadar engelleriz. Yaban hayatı korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Ayrıca tabiat anıtı olarak ilan edilen 4 bin 113 yaşında dünyanın beşinci en büyük ağacı bu yaylada bulunmaktadır. Ben doğduğum günden bu güne kadar yaylaya gidip geliyorum. Çocuklarım ve torunlarımda gidip geliyor. Bende sonra çocuklarım yaylacılık geleneğini sürdürecekler." dedi.

 

5 YILDIR GÜNEŞ ENERJİSİ

Çobanoğlu, 5 yıldır yaylada güneş panelleri ile elektrik ürettiklerini belirterek sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Yaylada gaz lambaları ile geceleri aydınlanıyorduk. Ancak son 5 yıldır güneş panelleri kullanıyoruz. Ağaç evlerinin çatılarına kurduğumuz güneş panelleri sayesinde cep telefonumuz şarj edebiliyoruz. Televizyon seyredebiliyoruz”