Bu açıklamaları yaklaşan yerel seçimlerin hilelerinden biri olarak niteleyen CHP’li Demirtaş “Bu değişiklik Zonguldak’a fayda değil zarar getirecektir. İlçelerimiz, beldelerimiz ve köylerimizde hizmetler aksayacak, vatandaşlarımız mağdur edilecektir. Eğer Zonguldak, bütünşehir yapılırsa bu Zonguldak’a ihanet olur" dedi. CHP Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti:

 

"FİYASKO İLE SONUÇLANMIŞTIR"

Geçtiğimiz günlerde Ak Partili Bakan, milletvekili ve yöneticiler tarafından Zonguldak’ın  büyükşehir yapılacağına dair bazı açıklamalar yapılmıştır. Bütünşehir uygulamasının diğer Anadolu kentlerindeki uygulamaları vatandaşlarımızı mağdur etmiş, bu uygulamalar tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştır. Yapılan açıklamalar, yaklaşan 2019 yerel seçimlerinin kaygısının AKP’yi sardığını göstermektedir. AKP, yerel seçimlerde başarısız olduğu kentlerdeki açığını yasalarda yapacağı değişiklik ile kapatmaya çalışmaktadır. İktidar, özellikle bazı kentlerde merkezlerdeki belediyeleri seçimle alamayınca, belde ve köylerdeki oylarla, belediyeleri kazanma hesabı içindedir. Halkı yanıltacak diğer açıklamalar sadece bir tuzaktır. Zonguldak’ın bütünşehir yapılması, Zonguldak’a yapılacak bir başka ihanettir.

 

BELDELER VE KÖYLER MAĞDUR OLACAK!

Zonguldak’ın büyükşehir yapılması durumunda, 17 belde belediyesi kapanacaktır. Tüzel kişilikleri yok edilen köylerde ve beldelerde hizmetlere erişim zorlaşacaktır. Karar alma yetkileri olmayan köy ve belde sakinleri aylarca bölgelerindeki ihtiyaçları giderecek belediye meclis kararını beklemek zorunda kalacaktır. Karar alındıktan sonra da hizmetin gelmesi için çok uzun sürelerin geçmesi gerekecektir. Karar organları, personeli ve mali kaynakları sınırlı olan belediyelerin kilometrelerce uzaktaki yerleşim yerlerinin sorunlarını bilebilme ve uygun çözümler üretebilme konusunda başarılı olmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Bir işin yerinde planlanması, orada yaşayanlarca karar alınması ve çözüm üretilmesi en ekonomik, en pratik ve en doğru olandır.

 

"VATANDAŞ MAĞDUR OLACAKTIR"

Üstelik bu değişiklik ile köylerde yaşayan vatandaşlarımız, daha önceden ödemedikleri yeni pek çok harç ve vergi ödemesi yapmak zorunda kalacaktır. Bu yeni düzenleme ile geçim zorluğu içinde boğuşan vatandaşlarımızı daha da büyük zorlukların içine itilmiş olacaktır. Örneğin Perşembe’de, Karapınar’da, Filyos’ta, Gülüç’te ve Ormanlı’daki vatandaşlarımız hizmet alamayacaklardır. Yani köylerde yaşayan vatandaşlarımız mağdur olacaktır. AKP'nin yerine getirilmeyen kamu hizmetlerinin merkeze devredilmesi ile iyileşeceğini söylemesi oy avcılığından başka bir şey değildir. Ülke genelinde demokrasiyi rafa kaldırmaya çalışan AKP, yerelde de demokrasiyi yok etmeye çalışmaktadır.

 

BOŞ LAFLAR BIRAKILMALI!

Zonguldak, son 15 yıllık AKP İktidarları boyunca hızla küçülmüş, yüksek oranda göç vermiştir. 2002’de 627 bin olan nüfus 2016’da 597 bine düşmüştür. Türkiye nüfusunun artış oranı düşünüldüğünde Zonguldak’ın bugünkü nüfusunun 770 bine ulaşmış olması gerekiyordu. Oysa Zonguldak çalışabilir genç ve orta yaş nüfusunun yoğun bir şekilde göç etmesi nedeniyle sadece emeklilerin zar zor geçimlerini sürdürebildiği bir hale getirilmiştir. Gençlerimiz işsizliğe mahkum edilmiştir. Türkiye Taşkömürü Kurumu işlevsizleştirilmiş, kuruma işçi açığı olduğu halde yıllardır bilerek alım yapılmamaktadır. Üretim ve yatırımın desteklenmediği, esnafın kan ağladığı Zonguldak’a AKP İktidarları döneminde hep üvey evlat muamelesi yapılmıştır. AKP gerçekten Zonguldak için bir adım atmak istiyorsa, öncelikle ekonomiyi canlandıracak yatırımların önünü açmalı, Zonguldak’ı cazibe merkezi haline getirecek projelere kafa yormalı, kendi siyasi istikbali için büyükşehir, bütünşehir gibi Zonguldak’ı ve Zonguldaklıyı daha fazla mağdur edecek boş lafları bırakmalıdır.”