19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle çeşitli kurum, kuruluş, sivil toplum örgütleri, siyasiler açıklamalarda bulundu.

 

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR.MAHMUT ÖZER

19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan eşsiz vatan savunmasının kahramanlık destanına dönüştüğü gün olarak insanlık tarihine kaydedilmiştir. Bugün ülkemizin aydınlık geleceğinin habercisi olan bu önemli tarihin 95. yıldönümünü gururla idrak ediyoruz. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma gayesi ile çıkılan yolculuğun miladı olan bu anlamlı günün sevincini Soma’da cereyan eden elim hadisenin acısı ile buruk bir şekilde yaşıyoruz. Tüm yurdu mateme boğan müessif kazanın acısını paylaşarak hafifletebileceğimize olan inancımla, maden ocağında can veren kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve ülkemize başsağlığı diliyorum.  Kazadan yaralı olarak kurtulan madencilerimize acil şifalar temenni ediyor, böylesi büyük acıların bir daha tekrar etmemesini diliyorum. 19 Mayıs 1919’da vücut bulan milli ve manevi karakterin çağdaş, müreffeh ve aydınlık yarınlara ulaşma yolunun aydınlatıcısı olacağına yürekten inanıyor; milletimizin bir daha böylesi acılara düçar olmaması dileğiyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını yürekten kutluyorum. Ülkemizin geleceğini kahramanlıkları ile inşa eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadele kahramanlarını, şehitlerimizi, Soma’da şehadeti tadan madencilerimizi saygı ile anıyorum.

 

EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı gün olan 19 Mayıs 1919 tarihi, Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasında ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu yolunda atılmış en önemli adımdır. 19 Mayıs 1919 tarihinde bir kahramanlık destanına dönüşen "Milli Mücadele Ruhu" büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürülmüş, hiçbir zaman esareti kabullenmeyeceğimiz, tüm dünyaya duyurulmuştur. Bugün bir taraftan milli bayramımızın gururunu, diğer yandan da Soma’daki maden faciasının acısını birlikte yaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle;  Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşları, kahraman şehit ve gazilerimizi bir kez daha sevgi, saygı, minnet ve rahmetle anıyor. Tüm hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum”

 

CHP EREĞLİ İLÇE BAŞKANLIĞI

19 Mayıs Kurtuluşun, emperyalist işgal altındaki ülkemizin ulusal kurtuluş mücadelesinin, uluslaşma sürecinin başladığı gündür. 19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı gündür. 19 Mayıs, yarınları aydınlatan, çağdaş, uygar bir yaşama yönlendiren, tam bağımsızlığın öncüsü Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün doğum günüdür. Bu yıl 19 Mayıs, Soma’da ki katliam nedeniyle yaşamını yitiren yüzlerce maden emekçisinin acısını yüreğimizde hissederek sessizce kutlansa da, 19 Mayıs ruhu ve coşkusunu söndürme gayretinde olanlara karşı Cumhuriyet Halk Partisi tüm üyeleriyle, bağımsız, laik, demokratik Türkiye’den yana olan tüm vatandaşlarımızla birlikte uyanık olmak zorundayız. Demokrasiye,  tam bağımsızlığa, insan haklarına, özgürlüğe olan inancımızı ve bu uğurda mücadele kararlılığımızı ancak böyle diri tutabilir, emekçilerin adeta soykırım gibi canlarını vermelerinin önüne böyle geçebilir, çağdaş, güvenli, insanca bir çalışma düzenini böyle kura biliriz. 19 Mayıs Pazartesi günü saat 10:00’da Atatürk Anıtına çelengimizi sunmak için partide toplanıyor ve tüm partililerimizi, vatandaşlarımızı çelenk koyma törenine katılmaya çağırıyoruz. 19 Mayıs’ın ışığı ve coşkusu hiç sönmesin.  Yaşasın 19 Mayıs”

 

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK

19 Mayıs; laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına uzanan sürecin ilk adımı ve Türk ulusunun bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, ulusal değerlerin yeşerdiği, kurtuluş ateşinin yakıldığı, bağımsızlığa, aydınlığa ve geleceğe olan inancın adıdır. Büyük Önder Atatürk'ün “Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” diye seslendiği gençler milletimizin ve Türkiye'mizin umududur. Gençler yalnızca kendimizle değil, dünya ile yarışmak zorunda olduğumuzun bilinciyle Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu yolda, parolamız vatan ve millet sevgisi, rehberimiz de Atatürk ilkeleri ve demokrasidir. Yaşadığımız Soma felaketi herkesin yüreğine ateş düşürdü. Yüksek rakamlara ulaşan can kayıpları ve yaralananlar ülkemizi çok derin bir üzüntüye boğdu. Soma’daki maden şehitlerimiz ve ailelerinin yaşadığı büyük acıyı en derin hislerimizle paylaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle “Millet” olarak Kurtuluş mücadelemizin meşalesi olan bu özel günün 95. Yıldönümünde, herkesin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Büyük Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

 

CHP İL BAŞKANI HALİL FURAT

“19 Mayıs, bağımsızlığına düşkün Türk milletine vurulmak istenen esaret zincirlerinin parçalama kararlılığının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna öncülük eden Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımının tarihidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletine ve onun damarlarında akan asil kandaki kudretine güvenerek çıktığı bağımsızlık yolcuğunu bu tarihte başlatmıştır. Bu önemli tarihin 95.yıldönümü öncesi Soma’da yaşanan faciada madencilerimizin şehit olması bizleri yasa boğmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs ve Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramında yarınlarımızı emanet ettiğimiz Türk gençliğine her zamankinden daha fazla ihtiyacımızın olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır”

 

CHP MERKEZ İLÇE BAŞKANI CEMAL ŞAHİN

CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 ‘da Samsun’a çıkarak Misakı Milli sınırlarına doğru dalga dalga yayılan ve işgal altındaki toprakları özgürleştiren ulusal kurtuluş savaşını başlatmış zafere ulaştırmış emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine dur demiştir. Emperyalizme ve yerli işbirlikçileriyle taşeronlarına karşı; Bağımsızlığı özgürlüğü, birliği kardeşliği laik Cumhuriyeti ve sosyal hukuk devletini savunan yüce Atatürk’ün bayramın yanı sıra Cumhuriyeti de emanet ettiği bizler korku imparatorluğunun zindanlarına, copuna, toması’na, taşına,  gazına rağmen emanete kararlılıkla sahip çıkıyoruz”

 

TÜRK HAVA KURUMU EREĞLİ ŞUBESİ

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, dört bir yanı işgal altındaki Anadolu topraklarında kurtuluş mücadelesi başlattığı günün 95. yıl dönümünü millet olarak kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Milletimiz; 19 Mayıs 1919'u kutsal vatan topraklarında hür ve bağımsız olarak yaşamak uğrunda binlerce şehit verilerek yapılan milli mücadele ve Ulusal bağımsızlık hareketinin başlangıcı olarak kabul etmiştir. Milli Mücadelenin başlangıcı olan bu anlamlı gün, Türk Gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Gençlik, bir milletin geleceğidir. Gençlere değer veren, onları en iyi şekilde yetiştirerek, kişilikli ve özverili kuşaklar olarak yarınlara hazırlayan milletler, geleceğe güvenle bakabilirler. Nüfusumuzun büyük çoğunluğu genç olan ülkemizin gelişmesi ve kalkınması, gençlerimizin kendilerini iyi yetiştirerek, ülke meselelerine duyarlı olmaktan geçmektedir. Gençlerimizi değerlerini benimsemiş, bilimin üstünlüğünü kabullenen, eleştirel bir düşünme sistemine sahip, üretken, ileri görüşlü, okuyan ve araştıran fertler olarak yetiştirmek hepimize düşen ortak bir görevdir. Gençlerimize düşen en büyük görev ise; bu kutsal vatanı en iyi şekilde sonsuza kadar korumak ve yaşatmak için gelecek nesillere teslim etmektir. Çünkü bu vatan bizlere emanet edilmiş paha biçilmez bir hazinedir. Bu emaneti bütün güzellikleriyle, milli ve manevi zenginlikleriyle gelecek kuşaklara teslim etmek tüm gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm halkımızın ve gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

 

KDZ.EREĞLİ TARİH DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜRDAL ÖZÇAKIR

“Millet olarak 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 95.yıldönümünü bugün yurdumuzun her köşesinde ve ilçemizde Soma’da maden şehidi olan 301 kardeşimizin yası ve derin üzüntüsü içinde buruk bir şekilde kutluyoruz. 19 Mayıs 1919 tarihi, esarete mahkûm edilmek istenen milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki özgürlük mücadelesinin başlangıcıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'da yaktığı bağımsızlık ateşi, çaresizlik içerisindeki Milletimizin umutlarını yeniden canlandırarak aydınlığa ulaşmasının ilk adımı olmuştur. Tarihimizin akışını değiştiren bu olaydan sonra milletimiz kenetlenerek eşsiz vatanseverlik ve kahramanlık destanı olan Milli Mücadeleyi büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürmüştür. Böylesine büyük anlamlar taşıyan 19 Mayıs, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gençlerimize verdiği değerin ve Cumhuriyetin onların omuzlarında yükseleceğine olan inancının ifadesidir. Binlerce Şehit verilerek, sıkıntı ve yokluk içinde, büyük özverilerle kazanılan Türkiye Cumhuriyeti gençlerimize emanettir. Bu değerli emaneti korumak ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü, tüm silah arkadaşlarını bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve acısı hala içimizi bir kor gibi yakan tüm maden şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz”