Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu adına basın açıklaması yapan Genel Başkan Ahmet Demirci, Zonguldak İş Mahkemesi’nde açılan davada 2 Asgari Ücret uygulamasının taban ücreti olarak kabul gördüğünü söyledi.

            Basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi.

“6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun 9. Maddesi ile 3213 Sayılı Maden Kanununa eklenen ek 9. maddede;  “Bu kanunun 2. Maddesinde sayılan 4. Grup madenlerden “linyit” ve “taşkömürü” çıkarılan işyerlerinde yeraltında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarı 4857 Sayılı Kanunun 39. maddesi uyarınca belirlenen Asgari Ücretin 2 katından az olamaz” hükmü öngörülmüştü.

            Yasanın Yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014 tarihinden bugüne kadar Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektör işyerlerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in açıklamalarına ve Sendikamızın görüşlerine aykırı bir uygulamaya gidildi.

            Asgari ücretin bir sosyal koruma ücreti yani bir taban ücret olması anlayışı kabul edilmedi ve bazı sosyal haklar da ilave edilerek uygulama sürdürüldü, böylece alacaklarımız engellendi.

            GMİS olarak bir üyemiz adına Zonguldak İş Mahkemesi’nde açılan alacak davası sonuçlandı; Bireysel veya TİS sonucu ödenmesi gereken diğer mali ve sosyal hakların ayrıca ödenmesi gerektiği görüşümüz mahkemece kabul gördü.

            2 Asgari Ücret, taban ücret olarak kabul edildi.

TTK’nın bu karara karşı itirazını Yargıtay’a taşıyacağını da öğrenmiş bulunuyoruz.

            Hal böyleyken, 23.05.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararında; rödevans sözleşmesiyle iş yapan şirketlerin, yasa sonrası düzenlemeyle ücretlerden kaynaklanan ek maliyetlerinin karşılanması kararında 2 Asgari ücret tanımlamasının eski şekliyle yani mahkeme öncesi şekliyle kabul edildiği anlaşılıyor. Bu yanlış uygulama değiştirilmeli ve mahkeme kararı doğrultusunda düzenlenmelidir. Sosyal kazanımlar taban ücretin dışında tutulmalıdır

Öte yandan 2 Asgari Ücret konusunda Zonguldak İş Mahkemesinde bizim lehimize verilen kararın TTK tarafından Yargıtay incelemesine yönlendirilmesi girişimleri dahil olmak üzere bu süreci yakından takip ediyor ve bu kararın en kısa sürede uygulanması için çalışıyoruz.”