Milli Eğitim Bakanlığı, "Türkiye Okuyor" seferberliğini çeşitli kampanyalarla sürdürüyor. Bu kampanyalardan biri de "Ana-Kız Okuldayız" kampanyası. 3 Haziran 2008 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan başkanlığında başlatılan bu kampanyadan ilimizde yaklaşık 2 bine yakın ana-kız okuma öğrendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, okul müdürleri ile mahalle muhtarları, cami imamları ile çalışma yapıp yaklaşık 2 bine yakın kişiyi okuryazar haline getirildiği bildirilirken, şöyle denildi;
"Okumanın yaşı yok. Bu çalışmalarımız devam edecek. Milli Eğitim, bu tür kampanyalarla Türkiye genelinde okumamış kişinin kalmamasını ön plana çıkartıyor. Böylelikle Türkiye'de okuma yazma bilmeyen kalmayacak. Bunun için çeşitli anketler de hazırlıyoruz. Anket düzenli doldurulursa, Zonguldak'ta okuma yazma bilmeyenlerin tümünü tespit etmiş olacağız. Anket çalışmalarımızı okullar açıldığında başlayacağız. Anketimiz soru cevap şeklinde olacak. Ankette sorulan ve doğru doldurulması kaydı ile sorulan sorularımız şöyle: 'Varsa aynı evde ikamet eden ancak formda belirtilmeyen aile fertleri (teyze, dayı, kuzen gibi). Yalnız başına oturan aile ve büyükleri ile oturanların bilgileri forma yazılmalı. (Yalnız başına yaşayan akrabaların birden fazla yakını varsa sadece yakınlarının biri tarafından yazılacak. Kardeşler yaş durumlarına göre yazılacak ve isimleri yazılacak' şeklinde birkaç sorumuz yer alıyor. Bu çalışmalar her kesin birbiriyle çevresindeki okuryazarların durumlarını tespit ederek çözüme kavuşabilir. Bunun içinde köylerde ve mahallelerde çeşitli ilanlar ve broşürler hazırlanacak. Her yerde bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Okuryazarı olmayan vatandaşlarımız, 'okumak istiyorum' diye merkezdeki okul müdürlükleri ve Halk Eğitim Merkezlerine müracaatta bulunabilirler. Yeni eğitim öğretim yılımızda da yeni bir çalışma başlatacağız.
Okullar açıldığında öğrenciler vasıtasıyla bütün okuma yazma bilmeyen ailelere ulaşarak okuma yazma bilmeyen kalmayacak çalışmamızı sürdüreceğiz. Okullarda çocukları olmayan ailelere de akraba ve tanıdık vasıtasıyla ulaşmayı hedefliyoruz. Böylelikle okuryazarlığı olmayanları tespit edip onları bulunduğu alandaki okullara veya Halk Eğitimlere yönlendireceğiz. Hersek okuryazar olması için gerekli talimat yapılacak" dediler.