Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"ZOR BİR SÜREÇ"

Esnafımız eski düzene dönmek istediğinin farkındayız. Hükümet olarak her kesimden insanı destekleyerek bu zor süreci rahatça geçirmenin yollarını arıyoruz. Ciro katkısından kira yardımına, uygun şartlarda kredi imkanından çeşitli başlıklardaki hibelere kadar pek çok yol ve yöntem ile esnaflarımıza sahip çıkıyoruz.

"ALTINDAN KALKILMAYACAK DURUMUN ÖNÜNE GEÇTİK"

İstihdamın sürdürülmesi ve arttırılmasını teşvik etmek için verdiğimiz teşviklerle altından kalkılmayacak bir durumun önüne geçtik. En düşük emekli maaşını bin 500 liraya çıkarmak vardı, çiftçilerimize 24 milyar liralık destek bütçesi ayırdık.

PATATES, SOĞAN DAĞITIMI

Bununla yetinmedik sezonu geçmek üzere olduğu için ürünlerini depolarda çürüme tehlikesi ile karşı karşıya olan patates ve soğan üreticilerine de geçtiğimiz günlerde müjde verdik. Bu ürünlerin belirli bir kısmını toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile satın alarak ihtiyaç sahiplerine hibeye başladık. Niğde, Eskişehir ve Ankara'da son 3 günde 7 bin 500 ton patates ve kuru soğan alınarak 15 ilimize sevk edilmiştir. Satın alma ve dağıtım işlemleri önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Aynı şekilde Edirne başta olmak üzere çeltik üreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları Toprak Mahsulleri Ofisi ile çözüme kavuşturuyoruz.

GENÇLERE İŞ İSTİHDAMI

Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza verdiğim talimatla bütün OSB, endüstri bölgelerinde bütün işverenlerle çok daha yakın sıcak irtibata geçip gençlerimizin üniversiteyi bitirdikten sonra değil bitirmeden önce istihdamın sağlanmasını kendilerine talimat olarak verdik. Gençlerimize verdiğimiz destekleri arttıracağız. Başlattığımız bir proje ile belirli şartlara sahip özel sektör kuruluşlarda istihdam edilecek her kişi için 100 bin lira kredi imkanı getirdik. Kamunun ve belediyenin yürüttüğü projelerde gençlerin istihdamını mecburi kılıyoruz.

DÜNYADAKİ EN BAŞARILI ÜLKELER ARASINDA

Herkesi hayırda yarışmaya hak ve hakkaniyet çizgisinden ayrılmamaya davet ediyoruz. Türkiye salgının sağlık boyutunu başarı ile yürüttüğü gibi alınan tedbirlerin olumsuz etkilerini azaltma konusunda da dünyadaki en başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa başta olmak üzere pek çok yerde yaygın olmak üzere süren kısıtlamaların kademeli kaldırmanın arkasında kalmamak için gayret gösteriyoruz. Aşılamada toplamda 19 milyonu bulan rakamımızla dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Tedarik imkanlarını geliştirerek bu rakamları hızla arttırmak için tüm imkanları zorluyoruz.

2 HAFTA KISMEN KAPANMA

Vaka ve vefat sayılarının artış göstermesinde tedbirleri arttırıyoruz. Salgının önümüze getirdiği fırsatları yeteri kadar değerlendirememe riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Bil hassa artan vaka ve vefat sayıları bizleri tedbirleri yeniden sıkılaştırmaya yöneltti. Bu gidişata seyirci kalamazdık. Geçtiğimiz kabine toplantısında çoğu ramazan ayıyla birlikte başlayacak bir dizi tedbiri paylaşmıştık. Bugünkü toplantımızda tüm boyutları ile yeniden değerlendirdik amacımız ülkemiz ve milletimiz için en doğrusunu yapmaktır. Bu çerçevede, ramazan ayının ilk 2 haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulanmasına geçiyoruz. Bu 2 haftalık süreçte vaka ve vefat sayılarında önemli oranda düşüş sağlamaktır. Şayet bu 2 haftalık dönemde hedeflediğimiz tabloda belli oranda iyileşmeyi temin edemezsek, devamında daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz hale gelecektir.

İŞTE YENİ KARARLAR, SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI HAFTA İÇİ 19.00-05.00

Hafta sonu sokak kısıtlaması sürerken, hafta içi sokak kısıtlaması saatleri akşam 19:00 sabah 05.00 olarak güncellendi. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirler arası seyahate izin verilmeyecek. 65 yaş üstü 18 yaş atı toplu taşıma sınırlaması yeniden getiriyoruz.

MESAİ SAATLERİ DEĞİŞİYOR, LOKANTALAR PAKETTE, BAYRAM SONUNA KADAR KAPALI

Kamuda saat 16.00'da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak, hamileler ve kronik rahatsızlığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacaktır. Şartlara uygun olan özel sökter firmaları da bu yönde teşvik edilecektir. Eğitimde sınav sürecinde olan 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışında ki tüm kademeler uzaktan eğitimle sürecektir. Kafe kıraathane, çay bahçesi, benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonrasına kadar ara verecektir. Lokanta ve benzeri işletmeler ramazan boyunca paket sistemine geçecektir. Kına, düğün, genel kurul gibi bütün toplantılar bayram sonrasına kadar ertelenmiştir. Oteller sadece kendi müşterileriyle hizmet sürdürecektir. Konaklama tesisleriyle, evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştiremeyecek. Uygulama yarın akşam (13 Nisan) saati ile başlayacaktır.