Gümeli beldesi Belediye Başkanı Ahmet Saydam, beldede 20 yıl sonra yapılan Ata yolunun 12 Haziran gecesi yaşanan sel afetiyle çökmeye başladığı belirterek, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Gümeli Beldesi'ne ulaşımın kesileceğini söyledi.
Yolda önlem alınmaması halinde beldeye ulaşımın kesileceği uyarısında bulunan Saydam, Yıllardır beldemiz vatandaşlarımızın özlemle beklediği Alaplı ve Gümeli beldesi arasındaki 6 kilometrelik yol 2010 yılında asfaltlanarak hizmete açıldı. 2011 yılı 12 Haziran gecesi sel afetinde yollarımızın 250 metrelik kısmı hasar gördü. Bazı yerlerde heyelan ve çökmeler oldu. Sel afetinden sonra İl Afet Müdürlüğünden ve özel İdareden yetkililer keşif yaparak hasar tespitini tutanaklara geçirerek başbakanlığa gönderdiler. Bende konuyu Zonguldak'ta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na başkanlığında gerçekleşen koordinasyon toplantısında gündeme getirdim. Alaplı Kaymakamlığı ile birlikte iki defa DSİ ve Afet İşleri Müdürlüğüne dilekçe yazdık. Fakat şu aşamaya kadar bir sonuç çıkmadı. Sorduğumuzda bizlere 'Gümeli beldesi Bulanıkdere için belde içinde taşkın sele karşı DSİ çalışmaları proje edildi' deniliyor, fakat hala herhangi bir çalışma başlamadı. Şu iyi bilinmeli ki bir dahaki küçük bir sel afetinde beldemizin karayolu ulaşımı kesinlikle kesilecek. Yetkililere buradan sesleniyorum. Yolumuz heyelan ve çökme tehlikesi altında. Bu sorunumuzu Alaplı Kaymakamı ve Zonguldak valimize ilettim. Ayrıca karayolun bir bölümünde heyelan meydana geldi. Dağ yukarıdan aşağıya indi. Allah'tan ki o heyelan esnasında yoldan geçen yaya ve araç bulunmamaktaydı. Cana ve mala yol açan bir olay olmadı. Yarın olur mu? Onu da Allah bilir dedi. Beldede çöp aracı olmadığı için çöp ve atık sulara çözüm bulamadıklarını belirte Saydam, Beldemizde çöp aracı yok. Özel İdare Müdürlüğüne dilekçe verdik. Köylere Hizmet Götürme Birliğine, Gümeli Beldesinin çöpleri Alaplı Köyleri ile birlikte toplansın, beldenin çöp toplama aracı yok dedik. Ama ne hikmetse Aydınyayla köyü altındaki Geçmiş Altı yerleşim yerinden yukarıya çıkmadılar. 'Belediyeler kendi imkanlarıyla çöplerini toplayacak' dediler. Bizim çöp toplama aracımız olsaydı zaten biz bunu konu bile yapmazdık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçe yazdık 'Öncelik büyük ilçeler' denildi.
Büyük ilçenin zaten her türlü aracı gereci ve personeli var. Bizim küçük bütçemizle çöp aracı alma imkanımız yok ki. Çöp gibi atık sularımızda Köylere Hizmet Götürme Birliğince toplansın diye münacata bulunduk. Yine belediye imkânlarıyla yapılacak işler denilerek teklifimiz kabul edilmedi diye konuştu. Beldenin doğal su kaynaklarına göz dikildiğini savunan Saydam, şöyle konuştu:Beldemizin tüm ihtiyaçlarına kulak tıkayan siyasi iktidar, doğal kaynaklarımıza göz dikerek, önce gölet projesi, sonrada baraj olmak üzere bizim kaynak sularımızın üzerinden proje yapmaya başladılar. Benim beldemde üç bin kişi yaşıyor. Benim beldemin yüzde ellisi belediyenin şebeke suyunu kullanamıyor. Biz bir şey istediğimizde orası belediye kendi işinizi kendiniz halledin diyorlar. Devletimiz 2005 yılında 5393 sayılı bir kanun yapmış. Beldede yaşayan vatandaşların hak ve menfaatlerini belde belediye başkanı korusun demiş. O zaman ben de beldedeki vatandaşlarımın hak ve menfaatlerini koruma adına, beldemizin su kaynaklarının kullanımını vermek istemiyorum. Çünkü kendi vatandaşlarımın yüzde ellisi taşıma su ile ihtiyaçlarını kullanıyor. Gümeli beldemizin sorunlarını görmezden gelenleri vicdanları mile baş başa bırakıyoruz.