Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı'nın desteğiyle Mehmet Çelikel Lisesi öğretmenleri Sinem Bakkaloğlu ve Nalan Bozkurt tarafından hazırlanan Take Back To Tios projesi kapsamında Tios Antik Kenti'ndeki tiyatro 2 bin yıl aradan sonra ilk defa tiyatro gösterisine açıldı. Yunanistan, Litvanya ve Türkiye'den 25 kişilik grup çeşitli gösteriler sundu.
Belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve vatandaşların da katıldığı gösterileri izleyen Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Burada bundan 2 bin yıl önce bu tiyatro yapılmış, 2 bin yıl önce gösteriler yapılmış. 2 bin yıl sonra da burada yapılan ilk gösteridir. Burada bir düzenleme yapmadık, nedeni ise bu haliyle kalması lazım ki dünya bu haliyle görmesi lazım. Buraya biraz insanlar yüzünü çevirsin, Filyos tarihi de gün yüzüne çıksın dedi.
Proje sorumlusu Sinem Bakkaloğlu ise, projenin Filyos tarihine bir yolculuk olup, tarihi farklılık oluşturduğunu ifade ederek, Tarihi yerler gelecek kuşaklara aktaracağımız en kıymetli hazinemizdir diye konuştu.
Mehmet Çelikel Lisesi tarih öğretmeni Nalan Bozkurt da, 2 bin yıl sonra Filyos Amfi Tiyatrosu'nda bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, Filyos tarihi öğrenme üzerinedir. Bu proje kapsamında gençlerimiz tarihi bir yolculuğa çıkmışlardır.
Bugün ise 2 bin yıl sonra Tios, yani Filyos Amfi Tiyatrosu'nda bir ilki gerçekleştirmenin heyecanı içindeyiz. Ülke gençleri müzik ve drama yoluyla sizleri bu tarihi yolculuğa çıkaracaklardır. Bu gösteride vermek istedikleri mesaj ise tarih bilinci, tarihi yerlerin korunmasıdır.
Herkes bilmelidir ki tarihi yerler geçmiş uygarlıklardan aldığımız ve gelecek kuşaklara aktaracağımız bir yük, bir emanettir. Bugün bu tarihi yolculuğun gerçekleşmesine katkıda bulunan Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal'a ve belediye çalışanlarına, Filyos tarihi hakkında bizi aydınlatan değerli hocamız Şahin Yıldırım'a, alan ve atölye çalışmalarında bizlere emeğini ve zamanını ayıran çok değerli çok değerli emekli öğretmenimiz Mehmet Türkçelik'e, sponsorumuz Restaurant sahibi Cengiz Koşar'a, emekli öğretmen Hürriyet Yıldız'a ve tüm Filyos halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz dedi.