Büyük umutlarla karşılayıp bugün son kez yaşayıp yolcu edeceğimiz 2010 yılında Zonguldak yine beklediğini bulamadı.

Karadon’daki maden ocağında Mayıs ayında meydana gelen ve 30 emekçinin şehit olduğu kazadan sonra 2 madencinin cesedine ise halen daha ulaşılamadı.  Kdz. Ereğli’de ise ilçe merkezi ile Kandilli beldesi arasındaki demiryolunun sökülmesi tarihe kara leke olarak geçti.


Türkiye ve Dünyanın “Emeğin Başkenti” olarak bilip tanıdığı Zonguldak kan kaybetmeyi 2010 yılında da sürdürdü. Zonguldak ve ilçelerinde emek ve istihdam sürekli kan kaybetmeye devam ederken, tersaneler ise tamamen çökerken 5 bin kişi işsiz kaldı. Öte yandan da; 175 bin nüfusa sahip Kdz. Ereğli’de 40 bine yakın icra dosyasının bulunması tehlike sinyallerini sağır kulakları bile çın çın ettiriyor. Büyük umutlarla “merhaba” dediğimiz 2010 yılının bir önceki yıldan hiçbir farkının olmadığını yaşayarak gördüğümüz süreçte, 2011 yılına ise yine eski umutlarımızı tazelerek hoş geldin demeye hazırlanıyoruz.
Zonguldak’ın 2010 yılında yaşadıklarının kısa bir özetini sunmaya kalktığımızda ise karşımıza ilk çıkan olay Mayıs ayında TTK’nın Gelik ocağında meydana gelen grizu patlaması öne  çıkıyor. 30 taşeron işçisinin şehit olduğu grizu patlamasından sonra 28 işçinin cesedine ulaşılırken, 2 madencinin cesedini çıkarmak için ise TTK’nın ihaleye çıkması ise, baba mesleği madenciliğin bir gerileme sürecinin işaretinin olup olmadığı tartışmasını da beraberinde getiriyor. Zonguldak tarihine geçen bir kara leke ise Kdz. Ereğli-Kandilli arasındaki 16 kilometrelik demiryolunun sökülmesi, buharlı lokolotifin de kesilip parçalanarak hurdaya gönderilmesi oldu. Termik santral ile Batı Karadeniz’e kanser bacaları dikmek isteyenlere karşı direnen yiğit bölge halkı bu tehlike ve tehdide boyun eğmeyeceğini ortaya koyduğu 2010 yılında yaşanan olayları, sizlere aktarıyoruz.
2010 yılına “güle güle” sözleriyle uğurladığımız bu günde, yeni yılı da umutsuzluk bataklığına düşmeme heyecanımıza hoş geldin diyoruz.

ŞEHİDİMİZİ UĞURLADIK

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi Göktepe mevkiinde karakola saldırı sonrasında sehit düşen Piyade er Ramazan Erdem için Kdz.Ereğli'de askeri tören düzenlendi. Saat 13.00'de Kdz.Ereğli Devlet Hastanesi morgundan Kdz. Ereğli Belediyesi'ne ait cenaze aracı ile alınarak konvoy eşliğinde Bozhane Camisine getirildi. Bozhane Camisinde toplanan binlerce kişi şehit Ramazan Erdem'in cenazesini alkışlar ve, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Kahrolsun PKK", "Hepimiz Mehmetçiğiz" sloganları attılar. Öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Şehit Piyade Er Ramazan Erdem'in cenazesi yine alkışlar ve sloganlar eşliğinde askeri tören ile Bozhane Camisinden Azim Otel'e kadar top arabasında taşındı. Yaklaşık 20 bine yakın kişinin katılımı ile gerçekleştirilen cenaze töreninde ise gözyaşları sel olup aktı.

 “GENÇ AYŞE” SORUNSUZ!..

Tamamı ERDEMİR olanakları, iş gücü, mühendislik hizmetleri ve teknolojisiyle yapılan  yeni Ayşe 65 milyon dolara maledilirken, yenilik ve bazı öncelikler açısından da öncü olmuştur. Aynı kapasitede bir yüksek Fırının uluslararası teknoloji tedarikçilerinden sağlanması halinde maliyetin 350-400 milyon dolara çıktığı ve Erdemir’inkinden daha uzun sürede devreye alındığı söyleniyor. AYŞE yenilenmeyip, reline’a tabi tutulsaydı; reline maliyeti 20 milyon Dolar seviyelerinde olacaktı. Fakat ne teknolojisi yenilenecek, ne fırın da 90 gün üretim yapılacak, ne de fırın kapasitesi de artırılacaktı.

BİZİM GENÇLER KONUŞUYOR:

"Bizim Gençler" konuşuyor. Ereğli'de doğup büyüyüp yüksek öğrenimini yapanlar ile yaşamın içinden tırnakları ile başarıyı söke söke kazananları sizlere tanıtmaya başladık.

HAMMADDE EREĞLİ'DEN, ÜRETİM DÜZCE'DEN

Düzce'de kurulan Borcam'ın  hammaddesi Karadeniz Ereğli'den gönderilecek.

BAŞARI İSTİKRAR İLE GELİYOR

Kdz. Ereğli’deki yerel gazeteler içinde ikinci sarı basın kartı da  Gazeteniz Önder’in gazetecisine geldi. Sayfa Editörümüz Derya Cebesoy Tetik sarı basın kartı aldı.

TERMİK SANTRAL GİRİŞİMİ UYKUDA

Hema’nın Bölgenin ciğerine dikmek istediği termik santral bacası için başlattığı ÇED raporu sürecine “dondurma” geldi. Kireçlik’te hazineye ait 46 dönüm arazinin ZKܒye tahsis edilmesiyle başlayan süreçte, Hema’nın da bu eğitim tesislerinin iki yakasına termik santral kurma girişimi ve Kandilli’de 5-6 Ekim tarihlerinde yapılan toplantılardaki projesinin ZKÜ arazisinin üzerinde olduğunun ortaya çıkması üzerine, ÇED sürecine dondurma geldi. ZKܒnin itirazı üzerine de başlatılan dondurma sürecinde, öncelikle projenin oturtulduğu alanın kime ait olduğu belirlenecek.

KESTİLER, DOĞRADILAR, GÖTÜRDÜLER...

Kdz. Ereğli’ye 57 yıl önce getirilerek kent merkezi ile Kandilli arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapan buharlı lokomotif parçalanarak MKE’nin Ankara’daki hurdalığına taşındı. Kestaneci Köylü Uzun Mehmet’in Köseağzı’nda bulduğu siyah taş parçalarının karaelmas olduğunun keşfedilmesiyle var olan bölgede, tarihsel kimliği olan bir lokomotifin yok edilmesine seyirci kalınmasının acısı yüreklere çöktü. Kömürü bulan Uzun Mehmet’in memleketi Kdz. Ereğli’de bu tarihi lokomotife sahip çıkılmayarak kesilip parçalanmasında seyirci kalınmasının yürek burkan görüntülerini Gazeteniz Önder’in parçalanma anlarını fotoğraflayarak gündeme taşıdığı olay, Kdz. Ereğli’nin toplumsal konulardaki dayanışma kültüründen nasıl uzaklaştığının da bir örneği olarak tarihin sayfalarına bırakıldı. Kdz. Ereğli’nin gelişim sağladığı tarih, buharlı lokomotifin parçalanması sırasında oksijen kaynağının erittiği metal parçaları toprağa düşerken, o malum sessizliği yırtan ise toplumsal barışın hızla yok olduğu gerçeğiydi. DDY’nin buharlı lokomotifi yok şimdi Kırmacı yolunda. Kestiler, doğradılar ve götürdüler tarihimizden bir parçayı. Ve hep birlikte izledik bu senaryonun son sahnelerinden birini…

'TAŞERON UYGULAMA SORGULANMALI'
 
GMİS Yönetim Kurulu, 30 madencinin yaşamını yitirdiği grizu faciasının ardından yaşanan süreci değerlendirirken sendikaya yönelik yapılan eleştirilere yanıt verdi ve TTK'nın sorunlarının çözümü için ortak hareket etme önerisi getirdi.

DR.BARBAROS İSTİFA ETTİ
 
Kdz. Ereğli Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyelerinden ve Anadolu Hastanesi'nin en önemli operatörlerinden Dr. Barbaros Tabak, Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi'ndeki eski görevine dönme kararı verdiği için; 11 Mayıs 2010 tarihinde belediye meclisinden ve CHP'den istifa etti ve istifa yazılarını her iki birime de teslim etti.

EREĞLİ'DE ÇILDIRTAN VERGİLER GELİYOR

Kdz. Ereğli Belediyesi'nin TSO ve muhtarlarla birlikte belirlediği 2009 yılında tespit edilen emlak vergileri öyle can yakacak ki, isyan kuyrukları oluşacak. Bölgenin ve kentin bu ağır kriz koşullarından çıkış yolunda yeni bir umut ve ışık aradığı bir süreçte, belediyenin ticaret ve sanayi odası, muhtarlar ile birlikte belirlediği emlak fiyatları ise ateşe katkılı benzin döktü. Yeni emlak fiyatlarının önceki yıllara göre yüzde bin, yüzde iki bin arttığını öne süren vatandaşlar gazetemiz merkezimizi arayarak "Söylenebilecek en ağır söz bile bu zamlara olan tepkiyi diye getiremez. Bu olay soygundan da öte" ifadeleriyle tespit edilen rakamların uçuk olmanın ötesinde olduğunu belirtiliyorlar. Vatandaşların bu tepkilerinden sonra edindiğimiz bazı sokak emlak birim değerlerini aşağıda sizlere sunuyoruz: Sarıkorkmaz Dere sokak 400 TL, Ihlamur sokak 350 TL, Okul sokak 350 TL, 1. Notu istasyon caddesi 600 TL, Atatürk Bulvarı 800 TL, Kavak dibi sokak 600 TL, Necati Ertan Caddesi 500 TL?Daha önce 300-400 TL olarak ödenen vergilerin 5-6 bin TL'ya çıkacağını öğrenen vatandaşlar birlikte hareket edip vergilerin iptali için dava açmaya hazırlanırken, tüketici dernekleri ve sivil toplum örgütleri ile belediye meclis üyelerini de göreve çağırıyorlar.

KAYMAKAM EKŞİ KENDİNİ VURDU

Kdz.Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Gülüç'de silahını tamirden alırken kontrol etmek istediği sırada kazaen kendini vurdu. Kurşun sol elinden girip sol bacağına saplanan Kdz.Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Kdz.Ereğli Devlet Hastanesinde ameliyata alındı.

ECEVİT EREĞLİ'YE GELDİ

Demokratik Sol Halk Partisi Genel Başkanı Rahşan Ecevit, TTK Karadon Müessesesi'nde yaşamını yitiren madencilerin ailelerine yaptığı başsağlığı ziyaretinin ardından Karadeniz Ereğli üzerinden Ankara'ya döndü.Karadeniz Ereğli'de Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın taş binasında akşam yemeği yiyen Rahşan Ecevit burada bir süre dinlendi.  Partililer ile birlikte olan DSHP Genel Başkanının yemeğine, Gazeteniz Önder'in Sorumlu Müdürü Mustafa Kemal Bektaş'ta katıldı. Bektaş, "Zonguldak'ın Kurtuluş Reçetesi" başlıklı manşet haberin yer aldığı ve  DSP iktidarı döneminde TBMM Başkanlığına sunulan TTK'nın özerkleştirilerek TTK.AŞ'nin kurulması kanun teklifinin üçüncü kez yayımlandığını da vurgulayarak Rahşan Ecevit'e verdi. Rahşan Ecevit akşam yemeğinin ardından Düzce üzerinden Ankara'ya döndü.

İKİNCİLİK KDZ'EREĞLİ'NİN
 
26-30 Nisan 2010 tarihleri arasında Afyon'da düzenlenen Türkiye Yıldızlar Voleybol Şampiyonasında TED Kdz.Ereğli Koleji İlköğretim Erkek Voleybol takımı Türkiye ikinciliği kazandı. Finalde Galatasaray'ın Alt yapısı olarak gösterilen İstanbul Temsilcisi Celalettin Gözüsulu İlköğretim Okulu'na yenilerek şampiyonluğu kaçırdı. Maçı İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, TED Vakıf Başkanı Celal Bozkuş ve öğrencilerin velileri de izledi.

İCRALAR PEŞPEŞE PATLIYOR
 
Geçtiğimiz yıl 30 bin icra dosyasının bulunduğu Kdz. Ereğli'de bu yılın ilk üç ayında 6 bin dosya açılması, ekonomik çöküşün somut işareti olarak gösteriliyor. Açılan icra dosyalarının çoğunluğunu da bankaların kredi kartı alacakları oluşturuyor. Karadeniz Ereğli'de iki tane icra müdürlüğü var ve her ikisi de tam kapasite çalışmalarına rağmen, her gen gelen yeni dosyaları yetiştirmekte nefes alacak zaman bulamıyor.

İLK TAHSİS DEMİR GEMİ'YE
 
Alaplı Tersaneler Bölgesi'ndeki ilk tahsis Demir Gemi Tersane Ltd. Şti'ye yapıldı. 5 yıl içinde 219 dönüm dolgu yapılarak, 50 bin DWT'luk gemi inşaatlarına başlanıyor. 2002 kişiye istihdam sağlayacak olan tersanede  5 kızak bulunacak. Alaplı'da kurulması için planlaması yapılan tersaneler projesinde ilk tahsis yapıldı.