2012 yılında Zonguldak'ta yaşanan gelişmeler şöyle sıralandı.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Cin göreve başladı.  Metin Karaduman, AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı'na seçildi. Yılmaz Erdoğan, 'Kelebeğin Rüyası' isimli sinema filminin Zonguldak çekimlerini gerçekleştirdi. Halk Pazarı'nın çatısı çöktü. 2 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Bir maden ocağında yaşanan göçükte kalan işçinin cesedine 37 saat sonra ulaşılabildi.
Kdz. Ereğli'de 'Vera' isimli kuru yük gemisi battı. 8 mürettebattan 2'sine halen daha ulaşılamadı. 56 yıllık Lavuar Alanı yıkıldı. Kuleler ise hayata geçirilecek olan projeyi bekliyor. Fazla etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanabildi. Doğal gaz çalışmaları başladı. Firma çalışmaları 18 ay içerisinde tamamlayarak şehre doğal gaz verilecek. Gönül Demirsu Çalışma ve İş Kur Müdürü oldu. Kamuran Öner, SGK İl Müdürü görevine getirildi. Çaycuma'da meydana gelen köprü faciasında 15 kişi hayatını kaybetti. Fevkani Köprüsü hakkında tartışmalar yaşandı. Önce trafiğe kapatılan köprü, yeniden açıldı. Yalnızca ağır tonajlı araçların geçişine izin çıkmadı. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin ismi Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirildi. Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi'nde olaylı kongreler yapıldı. Kongrelerin ardından Ercan Şehri başkan seçildi. Fakat, Ercan Şehri zimmetten, önceki başkan Hüseyin Özdemir ise görevi kötüye kullanmaktan yargılanacak.
CHP'nin Ergenekon tutuklusu Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, 94 yaşında hayatını kaybeden annesi Medine Haberal'ın cenaze töreni için Zonguldak'a geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Emek, Demokrasi ve Özgürlük adıyla başlattığı mitinglerine Zonguldak'tan başladı. 10. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları Zonguldak'ta coşkuyla gerçekleştirildi. Zonguldak Sağlık İl Genel Sekreterliği'ne Korkut Eren getirildi. Büyükşehir yasası TBMM'den geçti. Zonguldak-Bartın-Karabük'ün birleşerek büyükşehir olması için tartışmalar gündeme geldi. Kozlu ve Kilimli beldeleri Cumhurbaşkanı'nın onayı ile resmen ilçe oldu. Halil Furat CHP İl Başkanı oldu. Hamdi Ayan MHP İl Başkanı oldu. Gürkan Gülay MHP Merkez İlçe Başkanı oldu. Tarık Coşkun CHP Merkez İlçe Başkanı oldu.
Beycuma M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yangın meydana geldi. 425 hükümlü başka cezaevlerine nakledildi. Bülent Ecevit Üniversitesi helikopter pisti inşa etmek için çalışmalara başladı.