Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, 2016 yılı çiftçilerimiz için bereketli bir yıl olmasını temenni ettiklerini söyledi.

Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015 yılını hayırlısı ile geride bıraktıklarını 2016 yılının çiftçimize, işçimize, emekçimize, ülkemize ve bütün dünyaya hayırlar getirmesini dilediğini söyledi.

2016 yılında fındık’ta verimin armasını beklediklerini anlatan Türkoğlu, “Yeni yıla girerken çevre kirliliği ile kaplanan toprağın dostu kar yağışı ile girdik. İnşallah bereketli bir yıl bekliyoruz. Kar yağışı ile birlikte çayın suları yükselerek topraklarımız bereketlenecektir. Bu seneye kadar fındıklarda püskül çok olurdu. Bu sene fındıklarda püskül yok, inşallah bu kar yağışından sonra toprak kendine gelir püsküllerde eskisi gibi tekrar açmaya başlar. Püskül olması fındık olacak işaretidir. Püskülün olmayışı fındığında olmayacağına işarettir. Fındık az olursa maliyetler yüksek oluyor. Fındık normal olursa bir işçi günde üç çuval fındık topluyor. Fındık seyrek olursa 1 çuval topluyor. Maliyet toplamda artıyor. Gübre de maliyetleri de artırıyor. Fındık bittiği zaman dekara atılan gübre üretime göre değişir, bir dekara 100 liralık gübre atarsan dekardan 100 kg fındık alırsınız. Maliyet başka dekardan 200 kg fındık alırsınız maliyet yüzde 50 ucuz olur. İnşallah 2016 fındık bitimi bizim düşündüğümüz gibi az olmaz da çiftçimizin yüzü güler. Çiftçimiz mevsime göre fındık bakımını yapıyorlar. Toprak altı gübre ve kireç verme zamanı bitmiştir. Bundan sonra dondan ve sisten korunması için antifriz vermeyi ihmal etmeyelim. Nisan, Mayıs ve Haziran ayında yaprak gübresini vermeye gayret edeceğiz. 2016 yılı bütün çiftçilerimiz için hayırlı bereketli olmasını dilerim.” Diye konuştu.