Zonguldak'ta ve ilçelerinde yalnız yaşayan yaşlı kişileri "borcunu almak" veya "para bozdurmak" bahaneleriyle dolandırdığı ileri sürülen zanlı tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, kent merkezi ve ilçelerinde, evlerinde yalnız kalan yaşlı kişilerin dolandırıldığı ihbarı üzerine İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekipler inceleme başlattı.

Dolandırıldıklarını öne süren kişilerin ikametgahlarının çevresinde bulunan güvenlik kameralarını inceleyen ekipler, söz konusu olaylara M.Ç.'nin karıştığını belirledi.

Ekipler, 5 aylık çalışmalarının ardından, 19 ayrı dolandırıcılık olayına karıştığını tespit ettiği M.Ç'yi gözaltına aldı.

Zanlının yapılan üst aramasında, önceki dolandırıcılık olaylarında kullanılan, kırtasiyelerin yanı sıra oyuncakçılarda satılan ve üzerinde "geçersizdir" ibareli aynı seri numaralı paralar ele geçirildi.

Emniyetteki işlemlerinin ardından nöbetçi mahkemeye sevk edilen zanlı, tutuklandı.

Bu arada şüphelinin 4 ayrı hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarından toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası ile bin 660 lira adli para cezasının olduğu öğrenildi. 

M.Ç.'nin, dolandırmak istediği kişiler hakkında komşularından, "asker, çocukluk, okul ve iş arkadaşım burada oturuyordu, taşındı mı?" şeklinde sorular sorarak bilgiler almaya çalıştığı tespit edildi. 

Şüpheli adliyeye sevk edildiği sırada yakınları görüntü almak isteyen basın mensuplarına tepki gösterdi.

Öte yandan yetkililer, oyuncakçı, kırtasiye ve benzeri yerlerde hediyelik eşya gibi satılan "geçersizdir" ibareli paraların, bu ve benzeri suçlarda kullanabileceği göz önüne alındığında, satışının ve temin edilmesinin yasaklanması gerektiğini kaydetti.




DOLANDIRILAN YAŞLI KADIN PARASINA KAVUŞTU

Zonguldak'ta, borcunu almak için geldiğini iddia eden kişi tarafından "para bozma" bahanesiyle dolandırılan yaşlı kadın, kaptırdığı fitre parasına kavuşmanın mutluluğunu polisle paylaştı.

Alınan bilgiye göre, Meşrutiyet Mahallesi Hoştepe Sokağı'nda yaşayan 80 yaşındaki Ünal Kasap'ın evine gelen bir kişi, "Oğlunun arkadaşıyım, bana 130 lira borcu var." diyerek, Kasap'tan borçlarını ödemesini istedi.

Oğlunun borcunu kendisine getirilen fitre parasından ödemek isteyen Kasap'tan daha sonra para bozmasını isteyen şüpheli, üzerinde "geçersizdir" ibaresi bulunan sahte paralarla Kasap'ı 500 lira dolandırdı.

Fitre parasını şüpheliye kaptıran Kasap, dolandırıldığını anlayınca şüpheliden şikayetçi oldu.


- Şüpheli, 19 ayrı dolandırıcılık olayına karışmış

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekiplerin yürüttüğü 5 aylık çalışmalarının ardından, 19 ayrı dolandırıcılık olayına karıştığı ve 4 ayrı hırsızlık ve dolandırıcılık suçlarından toplam 7 yıl 6 ay hapis cezası ile bin 660 lira adli para cezası bulunduğu tespit edilen M.Ç. gözaltına alındı. 

Üst aramasında önceki dolandırıcılık olaylarında kullanılan, kırtasiyelerin yanı sıra oyuncakçılarda satılan ve üzerinde "geçersizdir" ibareli aynı seri numaralı paralar ele geçirilen şüpheli, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Bu arada şüpheli tarafından dolandırılan Ünal Kasap, İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Levent Ceylan ve polis memurlarının parayı iade etmesiyle büyük sevinç yaşadı. Kasap, polislere sarılarak teşekkür etti.

Ünal Kasap, gazetecilere yaptığı açıklamada, şüphelinin ve paranın bulunması konusunda ümidini kestiğini söyledi.

Bir kişinin, oğlunun kendisine olan borcunu almak için geldiğini ve daha sonra şüphelinin kendisinden para bozmasını istediğini belirten Kasap, şöyle konuştu:

"'Bana, 'Teyze bozuk 200 lira var mı? Sana 200 lira vereceğim.' dedi. 'Benim aylığım, yıllığım yok. Yardımla geçiniyorum.' dedim. Bana 200 lira bütün para verdi. İki tane 100'lük verdim. 'Bir tane daha var mı?' dedi. Yine 200 lira verdi, bozdum. 'Bir 100 lira daha ver, sana 30 lira vereceğim.' dedi. Bir 100 lira daha verdim. Gidiş, o gidiş. Bir daha dönmedi. Oğlumu aradım. O da borcu olmadığını söyledi."

Kasap, "Hiç kimseye bir kötülüğüm yoktur. Allah'ıma şükürler olsun. Dualarımı kabul etti." dedi.

Kasap, fitre parasıyla sokak hayvanları için yiyecek alacağını sözlerine ekledi.

 

(A.A)