CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Zonguldak`ta gerçekleşmiş maden kazaları nedeniyle hayatını kaybeden maden emekçilerimizin ailelerinin sorunlarının araştırılarak belirlenmesi, sorunlara çözüm getirilmesi ve gereken önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu`nun ilk imza sahibi ​olduğu önergeye, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve 22 CHP Milletvekili imza attı. 

`Emeğin Başkenti` olarak bilinen Zonguldak’ın ülkemizin sanayisini kurmak ve geliştirmek uğruna, yerin altındaki taş kömürünü çıkartmak için beş binden fazla madencinin şehit olduğunu hatırlatan Milletvekili Turpcu, maden şehidi yakınlarına mali ve sosyal haklar verilmesi ile ilgili mücadele edeceklerini açıkladı. Bu talihsiz kazaların hiç olmamasının en büyük temennisi olduğunu söyleyen Milletvekili Turpcu, çalışmanın sadece mevcut durumda mağduriyet yaşayan aileleri değil, gelecekte yaşanması muhtemel mağduriyetlerin de önüne geçmesini hedeflediğini söyledi.

`Bu ailelerimizin sesine kulak vermeliyiz` diyen ve bu anlamda Meclis Araştırması Komisyonunun kurulması, incelenen konunun mevcut durumu, boyutları, sorunun nedenleri ve alınması gereken önlemlerin tüm yönleriyle kapsayacak bir raporun oluşturmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Turpcu, verdiği önergenin gerekçesinde şunları ifade etti:

“Yakın zaman önce Soma’da yaşanan facia nedeniyle 301 emekçimizi kaybettikten sonra bu ailelerimize tanınan hakların Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki madenci ailelerine tanınmaması bu insanlarımızı derinden yaralamıştır. Olaylara has düzenleme yapmak, belirli bir zaman ve olayın gerçekleştiği yer ile ilgili sınırlama yapmak mağduriyet yaratmıştır. Aynı veya benzer nedenlerle hayatını kaybetmiş emekçilerimizin arasında il, bölge ve zaman gözeterek ayrım yapmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olmakla birlikte, vicdanların da kabul edebileceği bir durum değildir.

Zonguldak’ın geçmişinde ne yazık ki büyük maden kazaları vardır. Bu kazalarda hayatını kaybeden maden emekçilerimizin aileleri kendilerine devletin sahip çıkmasını beklemektedir. Bu ailelerimiz seslerini duyurmak için dernekleşmiş, taleplerini ve önerilerini dile getirmiş, seslerini 2014 yılında çıkarılan torba yasada duyurmak için çabalamış ancak talepleri dikkate alınmamıştır.

Önerge gerekçesine, Zonguldak’ta yaşanan ağır bilançolu facialardan örnekler de veren Turpcu, “1983 senesinde Armutçuk’ta 103, 1992 senesinde Kozlu’da 263, 2010 senesinde Karadon’da 30, 2013 senesinde Kozlu’da 8 maden şehidi vermiştir. Yukarıda sözü edilen, 1992 Kozlu kömür madeni faciası, taş kömürü madenciliği tarihinin en büyük felaketlerinden biri, ayrıca Zonguldak’ta kömür madenciliği tarihinin en büyük felaketidir. Felaket sonucunda 263 madencimiz yaşamını yitirmiştir.” ifadelerini kullandı.

Turpcu önerge gerekçesinin devamında şunları belirtti:

“Madencilerin çalışma şartları genellikle bir facia yaşandığında, kazalar, ölümler olduğunda gündeme gelmekte, konuşmakta ve unutulmaktadır. Her kazanın ardında geride acılı eşler, yetim çocuklar, gözü yaşlı anne-babalar bırakmaktadır. Yaşanan facialar nedeniyle hayatını kaybeden maden emekçilerimizin geride bıraktığı ailelerinin ve yakınlarının yaşadığı sorunlar dikkate alınmamaktadır. Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri, emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Hayatını kaybetmiş birçok maden emekçimizin ailelerinin çok zor durumda olduğu bilinmektedir. Yüce Meclisimizin bu duruma kayıtsız kalması düşünülemez. Bu nedenle vakit kaybetmeden gerekli tedbir ve önlemler alınarak mağduriyetin giderilmesi sağlanmalıdır.

Bu nedenlerle, Zonguldak`ta gerçekleşmiş maden kazaları nedeniyle hayatını kaybeden emekçilerimizin ailelerinin sorunlarının araştırılarak belirlenmesi, sorunlara çözüm getirilmesi, gereken önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”