23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı törenlerle kutlanacak. 23 Nisan 1920 işgal altındaki bir ülkenin kurduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak, babadan oğula geçen saltanat sistemi de terk edilmiştir.  Ulusal egemenliğe dayalı sisteme geçişin ilk adımı olan TBMM’nin açılış gününün anlam ve önemi üzerine Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu bayramı çocuklara armağan etti.

29 Ekim 1923 tarihinde de genç Türkiye sisteminin “Cumhuriyet” olduğu  ilan edilen tarihimizde, çocuklarımız Atatürk’ün emaneti olan bayramı kutlayacaklar.

Kdz. Ereğli’de  İzmirlioğlu İlkokulu tarafından düzenlenecek olan

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama programı şöyle:

 

09:00 Çelenk Sunma Töreni (Atatürk Anıtı Önü)

10:00 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

10:05 İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz ın günün anlam ve önemini belirten

konuşması

10:15 İzmirlioğlu İlkokulu Artvin Yöresi Halk oyunları gösterisi

10:25 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce okullar arasında 23 Nisan Konulu kompozisyon

yarışması birincisinin eserini okuması

10:35 İzmirlioğlu İlkokulu Zonguldak Yöresi Kız ekibinin gösterisi

10:45 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce okullar arasında 23 Nisan konulu şiir okuma

yarışması birincisinin şiirini okuması

10:50 İzmirlioğlu İlkokulu Karadeniz Kız ekibi ,Ege Yöresi ve Anadolu Ateşi potpori halk

oyunları gösterileri

11:00 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle İlçe Milli Eğitim

Müdürlüğünce düzenlenen Şiir,Kompozisyon ve Resim yarışmalarında dereceye

giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi

11:20 İzmirlioğlu İlkokulu Kurtuluşa Doğru ekibinin gösterisi

11:25 İzmirlioğlu İlkokulu Korosunun Çocuk Şarkıları sunumu

11:30 Kapanış

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

Ulupınar, mesajında ülkenin her köşesinde millet iradesinin tecelli ettiği, demokrasinin çatısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 95. yıl dönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın gururla kutlandığını belirtti.

23 Nisan 1920'nin sadece TBMM'nin açılış tarihi olmadığını vurgulayan Ulupınar, "Bu tarih, aynı zamanda demokrasimizin ve cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı gündür. Yüce meclisimiz, istiklal mücadelemizin sürdürüldüğü en zorlu günlerde doğmuş, milli birlik ve egemenliğimizin en somut tecellisi olmuştur. 

Ulupınar, 23 Nisan'ın dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Büyük Önder Atatürk, bu önemli günü çocuklara adayarak, dünyada ilk çocuk bayramını ilan etmiş ve ülkemizin çocuklarına verdiği önemi ortaya koymuştur.En değerli varlıklarımız olan çocuklar, geleceğimizin mimarlarıdır. Bizlerde çocuklarımızla birlikte her yıl olduğu gibi bu yılda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlamanın sevinci içindeyiz.Yarının büyükleri olan çocuklarımıza armağan edilen tek evrensel bayram olma özelliğini taşıyan bu özel günün sahipleri çocuklarımızın topluma yararlı bireyler olarak yetişmesi bizlerin sorumluluğudur. Bu nedenle hayatın her alanında onların yanında olmalı, sevgi dolu ortamlarda yaşamalarını sağlamalıyız. 

Dünya çocuklarına bu bayramı armağan eden başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere Birinci Meclisimizin kahraman üyelerini ve milli mücadelede emeği geçen herkesi rahmet ve minnetle anıyorum." 

 

 

KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI İBRAHİM ÇAY:

Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Çay, “Bu anlamlı gün, milletimizin kendi kaderine hakim olmak için başlattığı büyük ve onurlu yürüyüşün en önemli adımıdır” dedi.

Açıklama şu şekilde:

“23 Nisan 1920, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün "En Büyük Eserim" diye övdüğü Meclisimizin açıldığı, Türk halkının egemenliğini ilan ettiği, Millet olarak milli iradenin hayat bulduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 95. yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz. Bu anlamlı gün, milletimizin kendi kaderine hakim olmak için başlattığı büyük ve onurlu yürüyüşün en önemli adımıdır.

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK; “Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin yüzyıllardır süren arayışlarının özeti ve onun kendi kendini yönetmek bilincinin canlı simgesidir. Türk Milleti, alın yazısını Büyük Millet Meclisinin eline bıraktığı günden başlayarak, karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve umutları boğan yıkımlardan, milletlerin gözlerini kamaştıran güneşler ve zaferler çıkarmıştır.” diyerek Milli Egemenliğe verdiği öneme işaret etmiştir.

Türkiye'yi, çağdaş, demokratik, laik, bilgi çağını yakalamış, mutlu ve güvenli bir ülke olarak gelecek kuşaklara bırakmak, en önemli sorumluluğumuzdur. Sorumluluğumuzun bilinciyle; Ulu Önder Atatürk’ün “sizlerden çok şey bekliyoruz” diyerek hürriyet ve demokrasiyi armağan ettiği çocuklarımızın ve Milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kutlu olsun.”

 

KDZ. EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN UYSAL:

 

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yayınladığı şu mesajla kutladı.

 

“23 Nisan 1920 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, milli egemenliğin sembolü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı, müstesna bir yere sahip olan gündür.

 

Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı günü Bayram olarak armağan ettiği çocuklarımız, umudumuz ve geleceğimizin güvencesidir.

 

Millet egemenliğini ilelebet koruyarak emanete sahip çıkacak çocuklarımızı; , araştıran, sorgulayan, öğrenen ve her alanda kendini sürekli geliştiren bireyler olarak yetiştirmek en büyük sorumluluğumuzdur.

 

Bu duygu ve düşüncelerle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz milletimize hizmette bulunan ve ebediyete intikal eden Türkiye Büyük Millet Meclisi mensuplarını rahmet ve minnetle yâd ediyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tüm dünya çocuklarına ve bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

 

 

ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bir kez daha büyük bir coşku ve gururla kutladıklarına vurgu yapan Nuri Tekin açıklamasında şöyle dedi:

“Ülkemiz tarihinin en önemli dönüm noktası olan 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılmasıyla, 29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyetimizin temelleri atılmış, neredeyse yok olan ülkemiz küllerinden yeniden doğmuştur. Milli Mücadele ile birlikte, eşsiz bir kahramanlık mücadelesi veren ecdadımız, ülkemize bağımsızlığını ve hürriyetini kazandırmış, dünyadaki tüm mazlum milletlere örnek olmuştur.  Bin bir yokluk ve çok zor şartlarda verilen Milli Mücadele, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da,  bize ve bizden sonraki nesillere rehber olmaya devam edecektir. Ülkemizin her ferdinin, atalarımızdan aldığımız bu bağımsızlık ve hürriyet ruhunu muhafaza etmesi ve gelecek nesillere taşıması, ülkemizin karşı karşıya kalabileceği zor zamanlarda en büyük gücümüz olacaktır. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi, “Muhtaç olduğumuz kudretin, damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğu” hiçbir zaman unutulmamalı ve unutturulmamalıdır.

23 Nisan,  ülkemiz için tarihi bir dönüm noktası olmasının yanı sıra, dünya tarihine geçmiş uluslar arası bir bayramın da başlangıcı olmuştur. Her zaman, yurtta ve dünyada barışa büyük önem veren Ulu Önder Atatürk, bugünü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan ederek dünya çocuklarına armağan etmiş, dünya barışına da büyük katkıda bulunmuştur. Her yıl ülkemizde buluşan dünya çocukları, barış elçileri olarak dünyanın dört bir köşesine dağılmakta, dünya barışına yeni filizler bırakmaktadır. Dünyanın acımasız bir savaş ortamı içinde olduğu bir dönemde, dünya çocuklarına armağan edilen bu bayram, Ulu Önder’in ufkunun ne kadar geniş olduğunun örneklerinden biridir.

Bu duygu ve düşüncelerle; yöremiz, bölgemiz, ülkemiz ve dünya çocuklarının bayramını kutluyor, bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk başta olmak üzere, ülkemizin bağımsızlığı ve hürriyeti için canını vermiş, canını vermekten kaçınmamış şehit ve gazilerimize bir kez daha şükranlarımı sunuyor, rahmetle anıyorum.”

 

ZONGULDAK CHP İL BAŞKANI ERTUĞRUL KOLTUK:

Ertuğrul Koltuk, “Bu günü bir bayram olarak geleceğin teminatı olan çocuklara armağan eden Mustafa Kemal Atatürk ;çocuklara verdiği değeri ve geleceğin çocukların omuzlarında yükseleceğini işaret etmiştir” sözleriyle başladığı açıklamasına şöyle devam etti:

“Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde toplumuzun her alanındaki ileri atılımlarına  öncülük yapacak vatan ve millet sevgisiyle dolu görev ve sorumluluklarına yürekten bağlı düşünceli insanlar olarak yetişmesi en büyük dileğimizdir.

Bu duygu ve düşüncelerimle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ve silah arkadaşlarını en derin saygı ve rahmetle anıyor,T.B.M.M açılışının 95.yılını ve Cumhuriyetimizin teminatı olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutlarım.”

 

BEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT ÖZER:

Prof. Dr. Mahmut Özer’in açıklaması şöyle:

“Sevgi ve umudun en güzel ifadesi olan, yaşama anlam katan ve gözlerindeki ışıltılarla yarınları aydınlatan tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.

Bir milletin bağımsızlığını ilan ettiği günü çocuklara armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dünyada evrensel barışın temellerini atmıştır. Bugün dahi birbirleri ile kıyasıya bir rekabet içinde olan milletlerin çocukları gelecekte barışı inşa eden nesiller olacaktır. 23 Nisan, Atatürk’ün 95 yıl önce dünyaya bıraktığı en anlamlı barış mesajıdır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş yıldönümü olan bugün, aynı zamanda milletçe birlik olarak azimle ve inançla yürünen bir yolda kazanılan zaferin en güzel örneğidir. Kahraman bir milletin torunları olan çocuklarımızı sahip olduğumuz milli değerlerin bilinciyle yetiştirmek, ülkemizin geleceğine yapacağımız en büyük yatırım olacaktır.

Gelecek, ancak bugünün çocuklarının gözlerinden yansıyan ışıkla aydınlanabilir. Çocuklarının hedeflerini yükselten milletlerin geleceği daha parlak olacaktır.”

 

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RIFAT SARSIK:

TSO Başkanı Rıfat Sarsık da, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada hiçbir ülkede bulunmayan iki farklı mutluluğu bir araya getiren eşsiz bir milli bir bayram” olduğunu kaydederek görüşlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bayram bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği çok anlamlı ve kutlu bir gün; diğer taraftan “yarının büyükleri, geleceğin garantisi” çocuklarımız için bir şenliktir.

Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl tüm dünya çocukları ile paylaşılmaktadır.

Milli devlet ve tam bağımsızlık ilkeleriyle birlikte Atatürk'ün devlet anlayışının temellerini oluşturan üçüncü ana ilke, milli egemenliktir. Milli egemenlik, devlet içinde en üstün buyurma kudreti olarak tanımladığımız egemenliğin, millete ait olduğunu ifade eder.

Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin gerçekte milli egemenliğe dayanan bir cumhuriyet olduğu açıktır. Türk halkı bu bilinç içinde egemenliğine sahip çıkmaktadır.

23 Nisan’ın 95. yıldönümünün kutlandığı bugün, milli egemenliğimize sahip çıkmanın onurunu bir kez daha yaşıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlar, tüm dünyada sevgi ve barışın her zaman daim olmasını temenni ederim.”

 

ZONGULDAK EMLAKÇILAR DERNEĞİ BAŞKANI SERCAN GÜNARSLAN:

Atatürk’ün kurduğu devleti ve başlattığı devrimi çocuklara ve gençlere armağan ettiğini belirten Sercan Günarslan sözlerini şöyle ifade etti:

“1930’lu yıllarda bazı iddialı liderler ortaya çıkmıştır, Stalin, Hitler, Mussolini gibi. Bütün bu liderlerin adı ve eserleri ortadan kalkmıştır ama Mustafa Kemal ATATÜRK’ün eserleri, değerleri her geçen gün daha da iyi anlaşılarak canlılığını sürdürüyor. Bunun en büyük nedeni ise dünya tarihinde görülmemiş  bir biçimde devleti ve rejimi çocuklara, gençlere emanet etmiş olmasıdır ve çocuklara verdiği önemi T.B.M.M’nin açılış gününü onlara armağan ederek göstermiştir.

Atatürk’ün, devleti ve rejimi emanet ettiği çocuklara sunulması gereken en büyük olanak eğitimdir. Ülkemizde eğitim atılımları daha kurtuluş savaşı sürerken başlatılmıştır ve Cumhuriyetle birlikte büyük bir ivme kazanmıştır.                  

T.B.M.M’nin 95. Açılış yılını kutlar, Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramının tüm çocuklarımızın geleceğinin aydınlık olası için yeni bir milat olmasını temenni ederiz.”

 

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU:

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınladı.

Mesaj şöyle; “Çocuklarımıza armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını coşku ile kutluyoruz.

Ulusumuzun bağımsızlık mücadelesi verdiği Ulusal Kurtuluş Savaşı yıllarında, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla ulusumuz tüm dünyaya egemenliğini ve bağımsızlığını ilan etmiştir.

TBMM’nin açılışı ve Cumhuriyetimizin ilanıyla Anadolu insanı demokratik bir ortamda hak ve özgürlüklerini kullanmanın ayrıcalığına kavuşmuş, devletin gerçek sahibi olmuştur.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözüyle devlet yönetiminin millete ait olduğunu vurgulamıştır.

Ulusumuzun verdiği bağımsızlık ve egemenlik savaşının ardından ülkemizin kalkınması için yeni bir mücadele başlatılmıştır.

Nitekim Atatürk ve arkadaşları, kalkınma için Zonguldak’ın önemini daha o günlerden görmüş ve maden ocaklarına sahip çıkmışlardır. Kuşaklar boyu aktarılan üretim kültürüyle çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak üzere ülkemiz için ürettik, üretmeye devam ediyoruz.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, tüm ulusumuzun ve çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz”.

 

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ALİ İHSAN KÖKTÜRK:

Bilindiği üzere; 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Antlaşmasından sonra, yurt toprakları işgal edilmeye başlamış, Saltanat makamının ve İstanbul Hükümetinin kayıtsız kalması üzerine de, Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’dan Anadolu’ya geçerek Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştı.

Büyük Önderimiz; Samsun’dan başlayarak her adımda aldığı kararlara halkımızı ortak etmeyi kendine görev saydı.

Gazi Paşa, biliyordu ki; ulus olmadan Kurtuluş Savaşı kazanılamazdı! Amasya Genelgesinde “Milleti ancak kendi azim ve kararları kurtaracaktır” derken bu gerçeğe dikkat çekiyordu.

Bu anlayış içerisinde Erzurum ve Sivas Kongresi’ne yurdun dört bir yanından temsilciler çağrılması kararlaştırılarak, alınan kararlar milletin temsilcileriyle birlikte alınarak uygulamaya konulmuştu…

Bu sürecin devamında, bundan tam 95 yıl önce, Türk Ulusunun en zor günlerinde; Mustafa Kemal Paşa; 23 Nisan 1920’de, yine ulusun temsilcilerini toplayarak, Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisini açmıştır. 

TBMM açıldıktan sonra her geçen gün aldığı kararlarla halkımızın güvenini kazanmış ve ulusumuzun umudu olmuştur.

İlk Meclis, Bağımsızlık Savaşı’nı başarıya ulaştıran, ulusu özgürleştiren, ‘‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ilkesini gerçekleştiren, Gazi bir Meclistir…

 

TBMM’nin açılmasıyla; Türk Ulusunun haklarını ve hukukunu koruyacak bir kurucu Meclis kurulmuş, yeni Türk devletinin temelleri atılmış, Mustafa Kemal Paşa’nın Meclis Başkanı seçilmesiyle de Kurtuluş Savaşı halk iradesine dayandırılmıştır.

 

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra, çok sevdiği çocuklara TBMM’nin açıldığı gün olan “23 Nisan”ı “Bayram” olarak armağan etmiştir. Dünyada tek çocuk bayramı olan 23 Nisan, 1979 yılından bu yana “Uluslararası” bir nitelik de kazanmıştır.

 

“Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutladığımız bu güzel günde, yarınımız ve geleceğimiz olan çocuklarımıza sonsuz sevgilerimi sunuyorum.

 

Ayrıca, tüm ulusumuzun  “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”nı kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi, saygı ve şükranla anıyorum.

 

KDZ. EREĞLİ TSO BAŞKANI YAŞAR TETİKER:

Her yıl 23 Nisan gününü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının yıl dönümü ve “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kutlamaktayız. Aynı zamanda Atatürk’ün geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Dünya üzerinde kutlanan ilk ve tek çocuk bayramıdır. Bu vesile ile Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin açılışının 95.Yıldönümünü; Bütün çocuklarımızın ve Türk Ulusunun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, ilk meclisin kurucu üyelerini, ülkemizin bağımsızlığı ve egemenliği uğrunda canlarını feda eden bütün şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

 

CHP KDZ. EREĞLİ İLÇE BAŞKANI HAYRETTİN KARTAL:

1 nci Dünya Savaşı sonrası, Mondros mütarekesi ve Anadolu’nun dört bir köşesinin işgal edilmesi ile başlayan, 15 Nisan 1919’da Yunanlıların İzmir’i işgali, 19 Mayıs 1919’da Büyük Önder Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Erzurum ve Sivas Kongreleri ile devam eden süreç, 23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin kuruluşu ile noktalandı. Meclisin açılışı, Temsilciler Kurulu adına Mustafa Kemal imzalı 21 Nisan 1920 tarihli bildiriyle şöyle duyuruluyordu.

               

 Nisan’ın 23 üncü günü, Cuma namazından sonra Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.

               

- İşbu bildiri hemen tez elden en sapa köylere, en küçük askeri birliklere, bütün          örgüt ve kurumlara ulaştırılacak, her yere asılacak, çoğaltılarak dağıtılacaktır.

                - “Ulu Tanrı’dan tam başarıya ulaştırmasını dileriz.”

                 Ulusal Kurtuluş Savaşı, bağımsız, laik, demokratik, hukuk devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu böyle bir süreçle başladı.

                 Dünya’nın ilk anti-emperyalist kurtuluş savaşını Atatürk’ün önderliğinde, bu meclisle kazandık.

                En zor koşullarda, en kritik konularda tüm kararlar, demokratik bir ortam içinde tartışılarak alındı ve bir demokrasi örneği verildi.

               

Bu meclis Saltanatı ve hilafeti kaldırarak, kişisel egemenliğin yerine ulusun egemenliğini ilan etti.

               

Bu meclis, yoksul, geri bıraktırılmış, sömürülen ülkemizin, yeniden ayağa kalkarak, çağdaş, demokratik, uygar ülkeler arasına girmesini sağlayan temelleri atmıştır.

               

Ancak ne varki 1950’lerden itibaren genç Cumhuriyetimizin, genç demokrasimizin özünü kavrayamamış bir anlayış, “Siz isterseniz hilafeti bile geri getirirsiniz” yada 1980’lerde “Anayasayı bir kere delmekle bir şey olmaz” mantığıyla, gelişmekte olan demokrasimizi sulandırmaya, sığlaştırmaya başladı.

               

                Biz CHP’si olarak bağımsız, laik, demokratik, sosyal, hukuk devletimizin, Cumhuriyetimizin temel değerlerini savunmaktan, bu değerler için mücadele etmekten asla geri durmayacağız.

                              

 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlar tüm ülkemize esenlikler dileriz.