23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Zonguldak’ta da kutlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı. Kutlamalar yine beklenen halk ilgisini görmediği gözlendi.

 

ZONGULDAK

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Zonguldak Valiliği önünde tören düzenlendi. Törene, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Ertan Altınoluk, Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, sivil toplum örgütleri temsilcileri, daire amirleri, şube müdürleri ve öğrenciler katıldı. Çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğuna Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Selin Yavuz ve Vali koltuğuna ise 467 Evler İlköğretim Okulu öğrencisi Nisanur Püren oturdu. Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin’in koltuğuna oturan Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencisi Selin Yavuz, “Ben buradan herkesin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum. Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. Zonguldak’ta eğitime ve öğrencilere önem veriliyor. Eğitime daha fazla destek verilmesini istiyoruz” dedi. Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin ise “Gökçebey’de, Devrek’ de spor salonumuzu yaptık. Ereğli’ye de aynı şekilde spor salonu yaptık. Spor salonu bizim için çok önemli. Yatırım programlarını bakanlık gündeme alıyor. Bizlerde öğrencilerimiz ve eğitim için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz” dedi. Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin tarafından ziyaret eden öğrenci ve öğretmenlere hediye verdi.
Ardından bir günlüğüne Zonguldak Valisi Erdal Ata’nın yerine geçen 467 Evler İlköğretim Okulu öğrencisi Nisanur Püren, “Sokakta zorla çalıştırılan çocuklara ücretsiz olarak eğitim verilmesi ve ilgi gösterilmesini istiyorum. Devletin bunların babası olduğunu göstermesi gerektiğine inanıyorum. Hayırseverleri eğitime destek vermeye davet ediyorum. Büyüyünce yine aynı koltukta oturmak istiyorum. Bazı kişiler kadınların çalışamayacağını düşünüyor. Kadınlarında çalışması gerekiyor. Sadece erkekler çalışacak değil, kadınlarında çalışma hakkı var. 2023 yılında daha gelişmiş ve daha iyi bir Zonguldak bekliyoruz” diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin ise “Sokakta bulunan ve Romen çocuklarımızın eğitimi için çalışmalar yaptık. 24 tane çocuğumuzun adresi bulunamadığından okula gidemediği biliniyor. Bizler çocuklarımıza sosyal faaliyete alıp geleceğe hazırlıyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bütün okullarımızda bilgisayar laboratuarları var. Fatih Projesi çerçevesinde Haziran Temmuz gibi 39 tane ortaöğretime aklı tahta gelecek” dedi.
Vali Erdal Ata, “Bizlerde büyük şehirlerde olduğu kadar zorla çocuk çalıştırma burada yok. Gördüğümüz zaman uyarıyoruz. Emniyet ve sosyal hizmetler bu konuda çalışmalarını yapıyor. Demek ki yetersiz o zaman bu konuda daha fazla çalışılması gerekiyor” dedi.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i arayarak talimat veren Vali Koltuğuna oturan 467 Evler İlköğretim Okulu öğrencisi Nisanur Püren, “Caddelerimiz çok düzensiz. Caddelerimizin düzenli tutulması gerekiyor. Bunun için çalışmalarda bulunulmasını istiyorum” dedi. Daha sonra Vali Erdal Ata tarafından ziyaret eden öğrenciler ve öğretmenlere hediye verdi.
 

KDZ.EREĞLİ

İlk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Törene Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Ereğli Belediye Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarneyn Kısık, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Özkul, Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Niyazi Koçak, Erdemir Basın ve Halkla İlişkiler Müdiresi Gülşin Yöney, siyasi partilerin ilçe Başkanları ve yöneticileri, milletvekili aday adayları, kamu kurumu müdürleri ve yöneticileri, oda ve dernek başkanları ile öğrenciler katıldı. İlk olarak protokol tarafından Atatürk Anıtına Çelenk sunuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşımız okundu.  İstiklal marşımız hep bir ağızdan söylenirken 3 öğrenci tarafından şanlı bayrağımız göndere çekildi ardından Anıt önündeki tören sona erdi.

 

BAYRAMI KUTLADILAR

Daha sonra saat geçit töreni için öğrenciler yerlerini aldı. Buradaki törenlerde Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal halkın bayramını kutladı. İstiklal Marşının okunmasının ardından Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yaptı. Akpınar, çocuklarımızı yetiştirirken Atatürk’ün övünerek söylediği ‘Bugünün küçükleri yarının büyükleridir’ özdeyişinden hareket edilmesi gerektiğini belirtti. Çocukların, Ulusumuzun en değerli varlığı, barışın, sevginin, umudun ve kardeşliğin temsilcisi aydınlık yarınların güvencesi olduğunu ifade eden Akpınar “Çocukları ve gençleri ülkemizin geleceği olarak gören Büyük Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni sizlere emanet etmiştir. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın, özgür düşünceli, sorgulayan, özgüven sahibi, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmeleri ortak hedefimizdir.Cumhuriyet’e sahip çıkmanın geleceğimiz yönünden taşıdığı önemin bilincinde olduğunuzdan kuşku duymuyorum. Sizlerin, üstlendiğiniz bu tarihsel sorumluluğun gereklerini yerine getirmek için yılmadan çalışacağınıza, ülkemizi geleceğe taşıyacağınıza inancım sonsuzdur.Bundan sonra görev ve sorumluluk sizlerindir. Yaşınız ilerledikçe bu görev ve sorumluluklarınız da artacaktır.23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı en içten duygularla kutluyor, hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.”

 

ÖDÜLLER VERİLDİ

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasının yapılmasından sonra Kepez İlköğretim Okulu öğrencisi Aslı Aydemir eşliğinde öğrenciler andımızı okudu. Ardından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece alanlar şiirlerini ve kompozisyonlarını okudu. Daha sonra 23 Nisan Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda derece alan öğrenciler ödüllendirildi. Öğrencilere ödülleri ilçe protokolü tarafından verildi. Ödül törenin ardından halk oyunları ekipleri gösterilerini sergiledi. Öğrenciler performansları ile büyük alkış aldılar. Son olarak tören komutanı Erim Dizer eşliğinde tören geçişi gerçekleşti. Renkli görüntülerin sahne olduğu törenlerde en büyük ilgiyi ise yabancı halk dansları grupları gördü.

 

ALAPLI'DA KUTLAMALAR

Alaplı’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Levent İşcan, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Cebeci, siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, oda başkanları, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Buradaki törende törene katılan kurum ve kuruluşlar anıta çelenk sunarken Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının çelengi olmasına rağmen isminin okunmaması krize neden oldu. Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç duruma tepki gösterirken, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen törende yapılan yanlışlık düzeltilmeye çalışıldı. Protokolün sonuna doğru ismi okunmasına rağmen Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi çelenk sunmaya çıkmadı. Yaşanan olayı saygısızlık olarak nitelendiren Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç, “ Odamızın çelengi olmasına karşın çelenk sunma töreninde ismimiz okunmamıştır. Bu bize yapılan bir saygısızlıktır. Biz oda olarak bu konuda bir özür bekliyoruz” dedi.
Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Alaplı Spor Salonunun yanında bulunan çim sahada devam edildi. Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu ve İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Levent İşcan, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.
Törende konuşan Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran, “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ilk meclisin açıldığı 23 Nisan 1920 gününü ulusumuza çocuk bayramı olarak armağan etmiş, bu yönüyle de büyük önderimize dünya ölçeğindeki eşsiz liderliğini bir kez daha göstermiştir. Unutmayalım ki bir zamanlar herkes bir çocuktu. Hun İmparatoru Metehan, Alparslan, Osmangazi, Fatih Sultan Mehmet ve Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’de bir çocuktu. Bizimde görevimiz çocuklarımızı tarihi bilen, ufkunu gören ve adımlarını buna göre atan bireyler olarak yetiştirmektir” dedi.
Konuşmaların ardından öğrencilerin hazırladığı bir birinden güzel gösteriler ilgi ile izlendi. Törenlerde yumurta taşıma, çuval yarışı, top sektirme ve balon patlatma yarışmaları büyük ilgi görürken, Okullar arası düzenlenen şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.