TGC Başkanı Orhan Erinç Ahmet Şık’ın kitap taslağının imhasıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı:

“İfade özgürlüğünü daha da karanlık bir süreç bekliyor”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç,  yaptığı açıklamada “24 Mart basın tarihinin kara günleri arasında şimdiden yerini almış görünüyor. 12 Mart 1971 ara rejiminde, sıkıyönetim komutanının sokağa çıkma yasağı koyarak yaptığı yasak kitap arama baskını bu kez, demokratik hukuk devleti olduğunun ısrarla vurgulandığı bir dönemde yapılmıştr” dedi

Ahmet Şık’ın basılmamış kitabına yönelik baskıları kınayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, “ifade özgürlüğünü daha da karanlık bir sürecin beklediğini vurgulayarak şöyle konuştu:  

“24 Mart 2011 günü,  Basın Tarihimizin kara ve karanlık günleri arasındaki yerini şimdiden almış görünüyor.

 Oysa aynı günün sabahı ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kalkacağı ve gazetecilerin hapis cezasından kurtulacağı ümidini yaşama geçirmek amacıyla Ankara’ya gitmiştik.

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Yasasındaki kimi maddelerin değiştirilmesi konusunu ele almıştı.  Biz de meslek örgütü temsilcileri olarak nelerin yapılması gerektiği konusunda bilgi sunuyorduk.

Toplantı bittikten sonra çıktığımızda tam bir hayal kırıklığı yaşadık.

Anayasa’nın, Basın Yasası’nın sansürü yasaklayan ve gazetecileri güvence altına aldığı söylenen maddeleri yok sayılmıştı.

12 Mart 1971 ara rejiminde, sıkıyönetim komutanının sokağa çıkma yasağı koyarak yaptığı yasak kitap arama baskını bu kez, ülkenin demokratik hukuk devleti olduğunun ısrarla vurgulandığı bir dönemde yapılmıştı.

Basın Yayın Tarihimize, yayınlanmamış kitabın imha edilmesi gibi akıl ve hukuk dışı bir girişimin yaşandığı da eklenmişti.

Bu ayıbı kimin düzelteceğini ne yazık ki bilemiyoruz. Elimizden gelen şey ise uygulamaya karşı çıkmak, kınamak ve ifade özgürlüğünü daha da karanlık bir sürecin beklediğini vurgulamak oluyor.”