KARABÜK ÜNİVERSİTESİ'NDE 22 AKADEMİSYEN

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Karabük Üniversitesinde (KBÜ) 22 akademisyen ve 1 idari personel görevden uzaklaştırıldı. 

Alınan bilgiye göre, darbe girişiminin ardından KBÜ'de, "FETÖ ile bağlantılı akademik ve idari personelin" durumlarının değerlendirilmesine yönelik soruşturma başlatıldı.

Bu kapsamda, üniversitede görevli 2 doçent, 2 yardımcı doçent, 6 öğretim görevlisi, 9 araştırma görevlisi, 3 yabancı uyruklu eğitmen ile 1 idari personel toplam 23 kişi açığa alındı.

Böylece KBÜ'de görevinden uzaklaştırılan personel sayısı 64'e ulaştı.
Üniversitede daha öncede 14 dekan istifalarını sunmuş, 5 profesör, 10 doçent, 17 yardımcı doçent ve 1 öğretim görevlisi ile 8 idari personel 41 kişi açığa alınmıştı.


FETÖ'nün darbe girişimi kapsamında Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince yürütülen soruşturma kapsamında, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde görevli 25 akademisyen gözaltına alındı.

Gözaltı işlemleri sırasında yapılan aramalarda, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'e ait kitaplar, çok sayıda doküman ve 1 dolar banknotlar ele geçirildi.

Isparta ile Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde gözaltına alınan zanlılar, Antalya Emniyet Müdürlüğüne gönderildi.

MARMARA ÜNİVERSİTESİ'NDE 84 AKADEMİSYEN

Marmara Üniversitesinde görevli 84 akademik ve idari personel görevden uzaklaştırıldı.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, 15 Temmuz'da Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ/PDY) tarafından anayasal düzene karşı yapılan darbe teşebbüsü sonrasında 657 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) yürürlüğe girdiği belirtildi.

KHK hükümleri ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının kararlarına istinaden, üniversitede görevli 84 akademik ve idari personelin görevden uzaklaştırıldığı kaydedilen açıklamada, "Marmara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından alınan karara göre, FETÖ/PDY ile bağı, iltisakı veya irtibatı mevcut ya da anılan örgüte destek veya müzahereti bulunduğu şüphesi bulunan üniversite personeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 137. ve 140. maddeleri çerçevesinde açığa alındı." ifadelerine yer verildi.

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ'NDE 59 AKADEMİSYEN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

DARBE girişimi nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 28 akademik personelin daha açığa alındığı Balıkesir Üniversitesi’nde, görevden uzaklaştırılan akademisyen sayısı 59’a ulaştı.

Balıkesir Üniversitesi’nde 6’sı profesör, 8’i doçent, 11’i yardımcı doçent, 3’ü öğretim elemanı olmak üzere 28 akademik personel daha açığa alındı. Yeni operasyonla birlikte Balıkesir Üniversitesi’nde açığa alınan akademik personel sayısı 59’a yükseldi. 22 Temmuz’da gerçekleştirilen ilk operasyonda 6’sı profesör, 15’i doçent, 10’u yardımcı doçent olmak üzere 31 kişi açığa alınmıştı. Balıkesir Üniversitesi’nde daha önce 10 dekan YÖK’ün isteği ile istifa etmişti. 143 öğretim elemanı ise Rektörlük tarafından yürüttükleri idari görevlerinden istifa ettirilmişti.

Balıkesir Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, "Anayasal düzene karşı faaliyetlerde bulunan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması iddiaları ile ilgili olarak üniversitemizde 6’sı profesör, 8’i doçent, 11’i yardımcı doçent, 3’ü öğretim elemanı olmak üzere toplam 28 akademik personel hakkında soruşturma açılarak açığa alınmıştır. Bu kapsamda devletimizin ve üniversitemizin güvenliği için gerekli soruşturma ve açığa alma işlemleri ile ilgili çalışmalar devam etmektedir" denildi.


ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ'NDE 20 AKADEMİSYEN

ERZİNCAN’da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmada Erzincan Üniversitesinde 20 akademisyen ile 7 idari personel açığa alındı. Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Erzincan’da başlatılan soruşturmalar kapsamında Erzincan Üniversitesinde görev yapan 2 profesör, 5 doçent, 8 yardımcı doçent, 5 araştırma görevlisi ile 7 idari personel olmak üzere toplam 27 kişi görevlerinden uzaklaştırılarak, haklarında idari soruşturma başlatıldı.

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi'NDE 22 AKADEMİSYEN

MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’yle birlikte aralarında akademisyenle üniversite personelinin bulunduğu gözaltındaki 22 kişi ile Yunusemre Jandarma Komutan Vekili Üsteğmen Salih Uyar sağlık kontrolünden geçirildi. Ardından gözaltındakiler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Darbe girişimine yönelik Manisa’da sürdürülen soruşturma kapsamında, ilk olarak görevinden uzaklaştırılan, aralarında CBÜ eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’nin de yer aldığı 22 akademisyenle üniversite personeli, bugün saat 09.00’da, Manisa Devlet Hastanesi’ne sağlık kontrolüne getirildi.

Eski rektör Pakdemirli ve üniversite personeli, ikişer gruplar halinde birbirlerine kelepçelendiği görüldü. Gözaltındaki bir kişinin adı öğrenilemezken; sağlık kontrolünden geçirilen Pakdemirli ile eski Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erdoğan Özkaya, eski Genel Sekreter Hayati Turhal, fakülte sekreterlerinden Beytullah Taş, Yunus Uygun, Prof.Dr. Mustafa Ökmen, Doç.Dr. Zafer Akan, Doç.Dr. Harun Çoban, Doç.Dr. Ersel Obuz, Doç.Dr. Mehmet Bilgehan Yüksel, Doç.Dr. Mehmet Görül, Doç.Dr. Muhiddin Bağcı, Doç.Dr. Rıza Bağcı, Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Noyan, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Günay, Yrd.Doç.Dr. Taruk Uluçay, Yrd.Doç.Dr. Murat Özsaraç, Yrd.Doç.Dr. Yalçın Gölcük, Yrd.Doç.Dr. Salahaddin Akçay, Yrd.Doç.Dr. Gökmen Bilgili ve araştırma görevlisi Dr. Ali Avcı daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Soruşturma kapsamında 5 kişinin ise halen arandığı öğrenildi. Gözaltına alınanların evlerinde ve üniversitedeki odalarında aralamaların devam ettiği belirtildi.

Bu arada darbe girişiminden sonra gözaltına alınan Yunusemre İlçe Jandarma Komutan Vekili Üsteğmen Salih Uyar da sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü.

Anadolu Ajansı