Silah Dükkanı – Ahmet Müfit Dinçay-Birincilik Ödülü

Umut Vakfı‘nın 26’ıncı yılında düzenlediği 24’üncü ve ilk kez uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği “Bireysel Silahsızlanma ‘YAŞAMA HAK TANIYIN’ konulu Karikatür Yarışması”nı kazananlara ödülleri takdim edildi.

 Şiddet, Bireysel Silahlanmanın önlenmesi ve anlaşmazlıklarda hukukun üstün kılınması için mücadele eden Umut Vakfı’ her yıl geleneksel olarak düzenlediği ödüllü yarışmalarında; son yıllarda artan bireysel silahlanmaya, şehir eşkiyalarının sokaklarda silahlarla rastgele cinayet işlemelerine, artan şiddete, kadın cinayetlerine dikkat çekmeye çalışıyor…

Artan bireysel silahlanmaya ve bu paralelde artan silahlı şiddet olaylarına sık sık yaptığı açıklamalarda dikkat çeken Vakıf,  yurttaşı bilinçlendirmeyi ve böylece toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Yetkilileri bu konuda ivedilikle mücadeleye, yeni yasal düzenlemeler yapmaya çağıran Umut Vakfı’nın bu yıl 24’üncüsünü düzenlediği “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” konulu uluslararası karikatür yarışmasına yurtdışından 161 sanatçı ve Türkiye genelinden 101 sanatçı toplam 568 eser ile katıldı.

War9 – Sajad Rafeei-İkincilik Ödülü

Bu yılki yarışmada ilk kez; Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Yedi Tepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, karikatürist Dr. Kadir Doğruer,  gazeteci- yazar Deniz Zeyrek ve Umut Vakfı Başkanı Özben Önal, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ayhan Akcan, Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu, Av. Fikret İlkiz,  Sibel Savacı’dan oluşan Seçiciler Kurulu; titizlikle yaptığı değerlendirme sonucu ilk 15’e  giren karikatürler  belirledi. Ve Seçiciler Kurulu’nun belirlediği eserler Umut Vakfı web sayfasında bir hafta yayımlanarak kamuoyuna sunuldu. Bu kamuya açık itiraz hakkı süresinden sonra,  yarışmayı kazanan ilk üç eseri belirleyen Seçiciler Kurulu, ayrıca iki esere de “Mansiyon” ve bir esere “Seçiciler Kurulu” ödülü verilmesini kararlaştırdı.

Monument To Gun – Zlatkovsky Mikhail-Üçüncülük Ödülü

Birincilik ödülünü İstanbul’dan Ümit Müfit Dinçay kazanırken ikincilik ödülüne İran’dan Sajat Rafeei‘nin, üçüncülük ödülüne ise Rusya’dan Zlatkovsky Mikhail  layık görüldü.

Mansiyon-Muhammet Akyıldız

İstanbul’dan Muhammet Akyıldız ile Ankara’dan Emrah Arıkan’ın karikatürlerine de ‘mansiyon’ verilmesini kararlaştıran Seçiciler Kurulu Endonezya’dan yarışmaya katılan Agus Harsanta‘ya “Seçiciler Kurulu Özel Ödülü” verilmesini kararlaştırdı.

Mansiyon-Emrah Arıkan

Seçiciler Kurulu Özel Ödülü Agus Harsanta

Ödül kazanan ve sergilenmeye değer bulunan eserler Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı – Topkapı salonunda sergilenirken kazananlara ödülleri 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde törenle takdim edildi.

Umut Vakfı