3 Mart 1992'de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'nde yaşanan grizu patlamasında ölen 263 madenci için anma töreni düzenlendi.

Maden Şehitleri Anıtı'nda yapılan anma törenine, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, sendika yöneticileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve maden işçileri katıldı. Tören, GMİS, TMMOB ve KESK'in anıta çelenk koymasından sonra bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Törende bir konuşma yapan TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, bugün 3 Mart 1992'de meydana gelen Kozlu'daki grizu faciasının yıldönümü olduğunu belirterek "Gelecekte bu tür kazaların yaşanmaması için bu kazaları unutmadığımızı göstermek için etkinlik düzenliyoruz. Bu seneki etkinliğimizin bir özelliği var. Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği bu sene birincisinden başlamak üzere, bundan sonra her 3 Mart tarihini Türkiye'de 'İş cinayetlerine karşı mücadele' günü ilan etmiştir. Önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliğidir" dedi.
Ülkemizde her yıl binlerce iş kazası yaşandığını, emekçilerin yararlandığını anlatan Kaymakçı, şunları söyledi: "TMMOB'in konuya ilişkin yaptığı tüm çalışmaların sonunda dile getirdiği, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili düzenlemelerin sorunlu olduğu, her yıl artan iş kazaları ile kendini göstermektedir. Artık yalnız biz değil medya bile iş kazası yerine tırnak içinde iş cinayeti sözünü kullanmaktadır. Öncelikle iş cinayetlerinde kaybettiğimiz canlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyor başta aileleri olmak üzere hepimize başsağlığı diliyorum
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da yaptığı konuşmada, 3 Mart 1992 de Kozlu TTK'da dünya madencilik literatürüne girecek bir kaza yaşandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık 263 arkadaşımızı o gün iş kazasında kaybettik. Söylenebilecekleri o günde bu güne tekrar söylüyoruz. Türkiye iş kazaları açısından dünyada 3. Avrupa'da 1. sıradadır. Çalışma Bakanlığı'nın yapmış olduğu istatistiklere göre, bu iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir nitelikte iş kazaları, biz o yüzden iş kazalarına iş cinayetleri tabiri kullanıyoruz. Ben bu vesileyle bir kez daha maden şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Böyle acıları bir daha da yaşamak istemediğimizi ifade ediyorum.
Törenin ardından Zonguldak Maden Mühendisleri Odası'nda madenci fotoğrafları ve yağlı boyalardan oluşan resim sergisi açılışı yapıldı. Öte yandan Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde bir camide şehit madenciler için Kur'an-ı Kerim okutuldu.