3 Mart 1992 de TTK Kozlu Müessesesi'nde yaşanan grizu patlamasında ölen 263 madenci için tören düzenlendi.  

Zonguldak Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 3 Mart 1992 de grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 263 madenci için facianın yaşandığı ocağın girişinde  anma töreni düzenlendi. Sabah saat 7.45'de yapılan törene TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, TTK yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve madenciler katıldı.

Tören bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken, şehit madenciler için Kur'an-ı Kerim okundu. Törene katılan madenciler ellerini açarak şehit madenciler için dua etti.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, 10 Aralık 2009 tarihinde Bursa Kemalpaşa ilçesinde bir ocakta meydana gelen kazada 19 madenciyi kaybetmiş olmanın acısı yüreklerimizdeyken, bu kez Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bulunan bir maden ocağında grizu patlaması sonucu 13 madenci arkadaşı yitirmiş olmanın acısını yaşadıklarını söyledi.

Dursunbey'deki maden ocağında 2006 yılında meydana gelen kazanın ardından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm tedbirlerin alınmaya başlandığı ve yakın bir zamanda Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tüm denetimlerin yapıldığı bilgisini aldıklarını anlatan Muslu, şöyle konuştu: "Denetim sonuçlarında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alındığı belirtilse de patlamanın grizu gazından oluşması yine de bazı eksiklerin bulunduğunu gösteriyor. Kömür degajı tabir ettiğimiz gaz boşalımı bu sırada meydana gelmiş olabilir. Ancak yine de ocağı basan gazın patlaması için sıcak alevle karşılaşmış olması gerekiyor. Yani grizu gazının patlamasına yol açan neden bulunmalı."

 

TİTİZ VE DİKKATLİ ÇALIŞALIM

TTK Genel Müdürü Burhan İnan da, patlamanın meydana geldiği dönemde Kozlu Maden Ocağı'nda kartiye mühendisi olarak çalıştığını belirterek, o günkü manzaranın gözünün önünden gitmediğini anlattı. "18 yıl önce verdiğimiz yüzlerce şehidimiz bizi çok ağır yaralamıştır. Biz cenazelerimizi kendimiz çıkardık" diyen İnan, bunları bir madencinin yaşamaması gereken şeyler olduğunu söyledi. Ama Kozlu Müessesesi'nde bunları yaşadıklarını belirten İnan, şöyle konuştu: "Bunların bir daha yaşanmaması için çok dikkatli olmalıyız. Ben o tarihte (-) 50'de Acılık Damarında çalışan ocak mühendisiydim. Allah o manzarayı bir daha ne bana ne de madenci kardeşlerime yaşatmasın. Madencide, 'bir şey olmaz' mantığı vardır. Bir şey oluyor. Bir şey olmaması için çok titiz ve dikkatli olup akıllı davranmalıyız. Allah bir daha bu tür kazaları bize yaşatmasın. Tüm şehitlerimize rahmet, kalanlara da baş sağlığı diliyorum. Hepinize huzurlu, kazasız çalışmalar diliyorum."

Dünya madencilik tarihinin en büyük kazalarından biri olarak tarihe geçen TTK Kozlu Müessesesi grizu faciasında ölen madenciler için Kur'an-ı Kerim okundu. Törende bulunan maden işçileri kömür karası ellerini açarak şehit olan maden şehitleri için dua etti. Madencilere mevlit şekeri dağıtıldı. Törenin son bulmasının ardından maden işçileri mesailerine başladı.