Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde 27 üreticiye 270 adet koyun 27 adet damızlık koç yapılan törenle dağıtıldı.
Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce İl Özel İdaresi bütçesinden alımı yapılan 270 adet merinos ırkı koyun ve 27 adet merinos ırkı damızlık koç törenle sahiplerine dağıtıldı.
Törene, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nemci Çelik ve çiftçi ve üreticiler katıldı.
Müdürlük yemekhanesinde üreticilere görevliler tarafından koyun ve koçlarla alakalı nelere dikkat etmeleri konularında bilgilendirildi.Törende bir konuşma yapan Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Burada görevliler sizlere biz gelmeden gerekli bilgilendirmeleri yapmışlar. Sosyo-ekonomik yapının güçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Tarım bu alan için gereklidir. Koyunculuk Zonguldak için vazgeçilmez bir kaynaktır. Koyunculuk toprağa ve yöreye bağlılığı pekiştirir. Koyun et ve süt bakımından ekonomik değere sahiptir. Koyunları alan üreticinin ve halkın tarım müdürlüğüyle sürekli irtibat halinde olması lazımdır. Malum kıran girerse zarara uğrarlar. Bu vesileyle yapılan bu faaliyetin hayırlı olmasını dilerim dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nemci Çelik ise, Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce İl Özel İdaresi bütçesinden alımı yapılan 270 adet merinos ırkı koyun ve 27 adet merinos ırkı damızlık koç dağıtım törenine hoş geldiniz. İlimizde koyunculuğu geliştirmek, damızlık koyun sayısını arttırmak ve kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin gelir düzeyinin yükseltilmesi, gelir çeşitliliğinin sağlanması, köy ve kasabamızda istihdamın arttırması ve ilde mevcut orman içi ve diğer meraları değerlendirmek için alınan ve bölgemiz koşulları için en uygun ırk olan bu merinos koyunları Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden alınmıştır. Projenin toplan tutarı 282 bin 852 TL'dir. Her üreticiye 10 damızlık koyun 1 damızlık koç verilecektir. Üreticiye dağıtılan bu damızlık koyunların bedeli 10 bin 480 TL'dir. Bu bedelin yüzde 10'unu üreticilerden peşin alınmış ve kalan tutarın ilk ödemesinin üreticimize kolaylık sağlanması amacı ile 2014 yılının mart ayının sonunda başlamak ve her yılın üçüncü ayının sonunda yüzde bir yıllık faiz uygulamak suretiyle yıllık eşit taksitler halinde 3 yılda ödenecektir dedi.
Daha sonra sıra kurası yapıldıktan sonra koyun ve koçlar sahiplerine teslim edildi.