İçişleri Bakanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda 9 ay süren çalışmanın ardından 28 ilde nitelikli dolandırıcılık yaptığı belirlenen 20 suç örgütü üyesi 235 şüphelinin yakalanması amacıyla sabah erken saatlerde eş zamanlı olarak "Çekirge" adı verilen operasyon başlatıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, teknolojinin her türlü imkanını kullanarak vatandaşları dolandıran şüphelileri ve kullandıkları yöntemleri yakın takibe alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM), yaptığı çalışmaların sonucunda 28 ilde 20 suç örgütünün varlığını tespit etti.

Yaklaşık 9 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından şüphelilerin kimliklerini tek tek belirleyen ekipler, 235 kişinin örgütlü olarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediklerini belirledi.

Operasyonlarda 190 şüpheli gözaltına alındı

Söz konusu illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarından alınan gözaltı kararlarının ardından KOM Başkanlığı koordinasyonunda Çekirge adı verilen operasyon için düğmeye basıldı.

Sabah erken saatlerde Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İstanbul, Kırıkkale, Kütahya, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Tekirdağ, Yalova ve Zonguldak'ta önceden belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenlendi.

Operasyonlarda, şu ana kadar 190 şüphelinin gözaltına alındığı ve diğer zanlıların yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü öğrenildi. 151 kişi de bilgisine başvurulmak üzere emniyete davet edildi.

Öte yandan emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, ekiplerin yaptıkları çalışmalar suçlularla birlikte kullandıkları yöntemleri de deşifre etti.

Sahte PCR testleri

Aydın, Elazığ, Isparta, Kırıkkale, Rize, Şanlıurfa ve Zonguldak'ta 5 örgütlü yapı altında suç işleyen şüphelilerin, kamu hastanelerinde çalışan rapor düzenlemeye haiz kişiler başta olmak üzere diğer görevlilerin normal şartlar altında rapor alamayacak kişilere engel oranını arttırır şekilde rapor temin ettikleri ya da temin etme vaadinde bulundukları, sahte rapor alanların ÖTV muafiyeti ile genelde yeni araç alımında yüzde 40'a kadar avantaj, engelli maaşı, ücretsiz toplu taşıma kartı sağladıkları, sahte rapor temin edenlerin ya da vadedenlerin karşılığında menfaat temin ettikleri belirlendi.

Doğum sonrası yeni doğan bebeklere devletin imkanları ile temin edilen mama ve çocuk bezinin ilgililere hiç verilmediği, bazı hastane görevlileri aracılığıyla 3. kişilere satıldığı, genelde pahalı olan ilaçların ise gerçek reçete ile iş birlikçi eczanelerden temin edildikten sonra Irak'ın kuzeyi ve Suriye'de fahiş fiyatta satıldığı tespit edildi.

Ayrıca, sahte PCR testi ile COVİD-19 Pozitif olma ihtimali olan vatandaşların gerek yurt dışına çıkışlarında gerekse gündelik hayatlarını aksatmadan AVM'lere giriş çıkış, şehirlerarası seyahat sınırlamasından muafiyet sağlamaları için hiç test yaptırmadan veya herhangi bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeden test yaptırmış gibi görünerek halk sağlığının tehdit ettikleri, sahte testi sağlayanların maddi menfaat temin ettikleri ortaya çıkartıldı.

Şüphelilerin, özellikle salgın dönemi ile birlikte küçük ve orta ölçekli işletmelere sağlanan destekler kapsamında vergi iadesi ya da maddi destek alabilmek amacıyla kağıt üzerinde çalışan göstererek söz konusu desteklerden usulsüz olarak faydalandıkları ve aynı zamanda vergi iadesi temin ettikleri belirlendi.

Konuyla ilgili Zonguldak Valiliği'nin açıklaması şu şekilde:

EGM Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı koordinesinde ilimizin de yer aldığı 28 ilde eş zamanlı olarak nitelikli dolandırıcılık olaylarını konu alan ‘ÇEKİRGE Operasyonu’ yapılmıştır.

Örgüt yöneticisine suçun işlenmesi aşamasında yardım eden hastane ve eczane çalışanlarının da aralarında yer aldığı (16) şüpheli ile usulsüz şekilde rapor aldığı tespit edilen (53) şüpheli olmak üzere toplam (70) şüpheli şahıs hakkında Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama ve gözaltına alma kararı verilmiş olup 12.10.2021 günü yapılan operasyon ile (63) şüpheli yakalanmış, diğer şüphelileri yakalama çalışmaları halen devam etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.