Kdz.Ereğli Mal Müdürlüğü, 2/b alanlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Yasadan faydalanmak isteyen hak sahiplerinin açıklanmasının ardından belediye ve mücavir alan sınırları için 2 bin, belediye ve mücavir alan sınırları dışı için ise bin TL bedel ödeneceğini açıklayan Kdz.Ereğli Mal Müdürlüğü, Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde yetmişidir. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi hâlinde yüzde yirmi, en az yarısının ödenmesi hâlinde yüzde on oranında indirim uygulanır dedi.

Kdz.Ereğli Mal Müdürlüğü, 2/B alanlarına ilişkin bilgilendirme açıklaması gerçekleştirdi ve hak sahiplerinin izleyeceği yolu detayları ile duyurdu. Hak sahibi olduğu tespit edilen kişilerin kamuoyuna duyurulacağı vurgulanan açıklamada yasadan yararlanmak için başvuru sırasında vermeleri zorun olan, Belediye ve mücavir alan sınırları için 2 bin TL, belediye ve mücavir alan sınırları dışı için bin TL bedel ödeneceği hatırlatıldı. Kdz.Ereğli Mal Müdürlüğünden konuya ilişkin verilen bilgiler şu şekilde: Kamuoyunda 2/B Yasası olarak bilinen 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun 26 Nisan 2012 tarih ve 28275 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi.

HAK SAHİPLERİ KİMLERDİR?
(KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN ÖNCE)

2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31.12.2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatm sahibi olarak gösterilen kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler bu Kanuna göre hak sahibi sayılır.

(KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİKTEN SONRA)
2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenecek güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulacak tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31.12.2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatm sahibi olarak gösterilecek kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılır.

HAK SAHİPLERİNİN İLAN EDİLMESİ
Söz konusu Kanuna göre Hak sahibi olduğu tespit edilenlere ilişkin kullanıcı listeleri defterdarlığımızca Kdz. Ereğli Mal Müdürlüğü, Kdz. Ereğli Belediye Başkanlığı, ilgili mahalle ve köy muhtarlıklarında ihale edilecektir.

BAŞVURU SÜRELERİ
Hak sahiplerinden birinci madde kapsamında olanlar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (26.04.2012) itibaren altı ay (en son 30.10.2012) içinde, hak sahiplerinden ikinci madde kapsamında olanlar ise, güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren sekiz ay içinde idaremize başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilirler.

SATIŞ BEDELİ NEDİR?
Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde yetmişidir. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi hâlinde yüzde yirmi, en az yarısının ödenmesi hâlinde yüzde on oranında indirim uygulanır. Bu bedeller idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenir. Peşinat alınmadan yapılan taksitle satışlarda ise satış bedelinin yüzde onu, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde, kalanı ise en fazla üç yılda altı eşit taksitte faizsiz olarak ödenir.

BAŞVURU BEDELLERİ
Hak sahiplerinin yasadan yararlanmak için başvuru sırasında vermeleri zorun olan, Belediye ve mücavir alan sınırları için 2.000,00 TL, belediye ve mücavir alan sınırları dışı için 1.000,00 TL bedeldir. 1.000,00 TL veya 2.000.TL'lik başvuru bedeli ile satış bedelleri T.C. Ziraat Bankasının tüm şubelerinde "2/B ve Tarım Arazileri Tahsilat Hesabına" veya Malmüdürlüğü veznesine yatırılabilecektir. Ayrıca satış bedelleri yine aynı Bankanın internet şubesinden de "2/B ve Tarım Arazileri Tahsilat Hesabına" yatırılabilecektir. Bu bedeller herhangi bir hesap numarasına havale/EFT yoluyla ödenemez.

İADE EDİLECEK TAŞINMAZ MALLAR
Gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde iken açılan davalar sonucu Hazine adına tescil edilen 2/B taşınmazları Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 (iki) yıl (en son 25.04.2014) içinde ilgilileri tarafından İdaremize başvurulması halinde önceki maliklerine veya kanuni ya da akdi haleflerine bedelsiz iade edilir.

BAŞVURU ŞEKLİ VE GEREKEN BELGELER
Başvuru sahiplerinin, talepte bulanacakları her bir taşınmaz mal hakkında ayrı ayrı olmak üzere; Müracaat süresi içerisinde Kdz. Ereğli Malmüdürlüğünden veya www.milliemlak.gov.tr/ internet adreslerinden temin edebilecekleri başvuru dilekçesi ile Kdz. Ereğli Mal Müdürlüğüne başvuracaklardır. Müracaat süresi içerisinde satış bedellerinden mahsup edilmek üzere; 1.000,00 TL - 2.000,00 TL başvuru bedelini T.C. Ziraat Bankasının herhangi bir şubesine "2/B ve Tarım Arazileri Tahsilat Hesabına" Defterdarlığımız Muhasebe Müdürlüğü veznesine yatırdıktan sonra alacakları alındı dekontunun aslının başvuru dilekçesine eklenmesi, Kullanıcıların T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanının bir örneğinin başvuru dilekçesine eklenmesi, Kullanıcıların son beş yıl içinde talepte bulunacakları taşınmaz için ödemiş oldukları ecrimisil bedeli bulunması durumunda buna ilişkin belgenin de bir örneğinin başvuru dilekçesine eklenmesi, Gerektiği takdirde yazılı belgelerin de başvuru dilekçesine eklenerek İdaremize verilmesi gerekmektedir. Kanuni mirasçılarda mirasçı olduklarını gösterir veraset ilamının onaylı örneği,
Akdi haleflerden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (26.04.2012) sonra düzenlenmiş hak sahibi veya mirasçılarından alınmış noter tasdikli yazılı muvafakati, Tüzel kişiler adına yapılan başvurularda gayrimenkul tasarrufuna izinli olduğunu, temsilcisini, imza sirkülerini gösterir yetki belgesi. Süresi içerisinde müracaat etmeyenler ile idarenin teklifini kabul etmeyenler doğrudan satış hakkından yararlanamazlar, başkaca talepte bulunamazlar, hak ve tazminat talep edemezler ve dava açamazlar.
Başvuru işlemlerinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hak sahiplerinin başvuru dilekçesini eksiksiz olarak doldurmaları ve başvuru sırasında gerekli tüm belgeleri tam olarak ibraz etmeleri, başvuru esnasındaki yığılmaları önlemek açısından ilan edilen tarihlerde başvurularını yapmaları önem arz etmektedir.