Zonguldak'ta 3 bin kişinin istihdam edileceği maden sahasının ihale süreci tamamlandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü tarafından 36 yıllığına ihaleye çıkarılan Zonguldak'taki Bağlık-İnağzı sahasının işletme hakkını kazanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ ile kurum arasında imza atıldı.

Soma havzasında 1984 yılından bu yana linyit kömürü çıkaran ve 6 bine yakın çalışanı bulunan Soma Grubu, yıllık 5,5 milyon ton linyit kömürü üretimiyle Türkiye'nin en büyük yer altı kömür üreticileri arasında bulunuyor.
Soma'daki linyit kömürünün ardından Zonguldak'ta taşkömürü üretimi için kollarını sıvayan Soma Kömür İşletmeleri AŞ, TTK'nın Bağlık-İnağzı sahasının işletilmesi için açtığı ihaleyi 1 milyar 426 milyon liralık teklifle kazanmıştı.
Zonguldak'ta düzenlenen imza törenine, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Gürkan ile teknik heyet katıldı. Soma Grubu, anlaşmaya göre; ilk 2 yılı etüt ve değerlendirme, 4 yılı hazırlık ve yatırım olmak üzere 36 yılda sahadan 92 milyon ton kömür çıkararak piyasaya sunmayı taahhüt etti.

3 BİN CİVARINDA İSTİHDAM SEVİNDİRDİ
Sahada modern bir madencilik teknolojisi kullanarak üretime girmeyi hedefleyen Soma Grubu, aynı zamanda bölgede 3 bin kişilik yeni istihdam sağlayacak. İlk etapta yılda 2 milyon ton taşkömürü üretiminin kademeli olarak 3,3 milyon ton seviyelerine çıkarılması planlanıyor.
Yüksek kalorisi ve koklaşabilme özelliği nedeniyle demir çelik fabrikaları için büyük önem arz eden taşkömürünün büyük oranda yurtdışından ithal ediliyor. Türkiye'de demir cevherini işleyerek üreten tesisler, ihtiyaçları olan kömürün yüzde 95'ini ithal ediyor.
Ereğli, İskenderun ve Karabük Demir Çelik fabrikalarında kullanılan yıllık ortalama 5 milyon ton koklaşabilir kömür, bölgede bulunmasına rağmen üretim yetersizliği ve maliyet yüksekliği gibi nedenlerle değerlendirilemiyor. Bu nedenle firmalar yıllık 5 milyon ton koklaşabilir kömür ihtiyacını 1,5 milyar dolarlık bedelle ithal ediyor. Soma Kömür İşletmeleri'nin ilk etapta gerçekleştireceği 2 milyon ton üretim ile 500 milyon dolarlık kömür, yerli üretim ile sağlanmış olacak. Bu miktarın, aynı zamanda Türkiye'nin cari açığını 500 milyon dolar azaltacağı belirtiliyor.

"İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYORUZ"
Gerçekleştirecekleri yatırım ile bölgede istihdama büyük katkı sağlayacaklarını kaydeden Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, "Bu yatırım sadece şirketimiz için değil, Zonguldak ve Türkiye için de çok büyük önem taşıyor. Yapacağımız modern yatırım ile hem üretime katkı sağlayacağız hem de işsiz gençler için iş kapısı olacağız.dedi.
TTK yetkilileri ise yapılan yatırımın bölgeye hayırlı olması dileğinde bulundu.