Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olan ve 9 Eylül’de İzmir’de düşmanın denize dökülmesi ile sona eren Büyük Taarruzun 92. Yıldönümü coşkuyla kutlanıyor.

 

 

'BU BERABERLİK ÖMÜR BOYU DEVAM EDECEK'

Ağustos ayının Türk milleti için tarihte çok önemli gelişmelere sahne olduğunu belirterek yazılı açıklamasına başlayan Milletvekili Prof.Dr.Candan, 26 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt Ovası'nda Alparslan komutanlığındaki orduyla kazanılan büyük zaferle Anadolu’nun kapıları açıldığı, 30 Ağustos 1922 tarihinde de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk komutanlığındaki orduyla kazanılan büyük zaferle Anadolu’nun kapıları düşmana kapatıldığını hatırlattı. Bu zaferle Anadolu’nun ilelebet Türk yurdu olarak kalacağı dünyaya duyurulduğunu belirten Candan şunları söyledi: 
"Bu zaferlerin hepsinin özünde milletimizin üstlendiği tarihi misyonun etkileri vardır.
Birlik ve beraberliğimizin de teminatı bu misyondur. 30 Ağustos Zaferi, Çanakkale’de olduğu gibi, genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle, ülkemizin her bölgesinden gelen kişilerle kazanılmıştır. Bu birliktelik ilelebet devam edecek, kimsenin de bozmaya gücü yetmeyecektir. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 92. yıldönümünü en içten duygularımla kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve
silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve dualarla yad ediyorum"

 

 

ZONGULDAK BELEDİYE BAŞKANI MUHARREM AKDEMİR:

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili açıklamasında şöyle dedi:

 “Türk tarihi büyük zaferlerle doludur. 30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı, kadınıyla çocuğuyla, ordusuyla topyekun verdiği bir savaşın ve ulusal benliğin kurtarıldığı ve zafer destanının yazıldığı gündür. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferiyle birlikte Anadolu'nun kapısı milletimize ardına kadar açılmış, 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustos 1922 günü zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz ile Türk Milleti Anadolu'nun sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalacağını bütün dünyaya ilan etmiştir. 30 Ağustos Zaferi, savaş meydanlarında kazanılan askeri zaferin ötesinde, tarihi şanlı zaferlerle dolu milletimizin bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğini gösteren ve kurtuluş mücadelesi veren diğer ulusları cesaretlendirerek, mücadele etmelerini sağlayan bir zafer olmuştur. Her aşaması eşsiz vatanseverlik ve kahramanlık destanlarıyla dolu olan milli mücadele sonucunda kazandığımız bağımsızlığı, milletimiz milli birlik ve beraberlik anlayışıyla her zaman koruyacaktır. Türk Ulusu, 30 Ağustos Büyük Zaferi ile insanlığa, insanca yaşamanın ancak özgür, bağımsız ve egemen bir ulus olmakla gerçekleşebileceğinin en güzel örneğini verirken, bu uğurda her türlü özveriye katlanmaya daima hazır olduğunu da göstermiştir. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 30 Ağustos zaferi ile Türk milleti egemenliğini kayıtsız şartsız tüm dünyaya haykırmıştır. Bu zafer; Türk milletini yok etmeye çalışan emperyalizme karşı milletimizin ebedi bekasının en önemli göstergesidir. Bu zafer; yoksulluğa, haksızlığa ve tüm olumsuz şartlara rağmen işgale baş eğmeyen Atatürk önderliğindeki milletimizin zaferidir.”

 

 

'30 AĞUSTOS RUHU GENÇLERİMİZE ÖRNEK OLMALIDIR'

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, yüce Türk milletinin kısıtlı imkanlarla, canı pahasına verdiği onur mücadelesinin sonunda, zaferle sonuçlanan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tüm dünyaya Türk ulusunun iman dolu ruhunun nelere kadir olabileceğini kanıtlayan 30 Ağustos Zafer Bayramının 92. Yıldönümünü milletçe coşkuyla kutladıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
Genciyle-yaşlısıyla, kadınıyla-erkeğiyle, ülkemizin her bölgesinden birlik-beraberlik içerisinde milletimizin
bağrından çıkan kahraman ordumuz, bu savaşta Türk Milletinin gücünü ve cesaretini kanıtlamış, kazandığı bu
büyük zaferle tarihe geçmiştir. Bu büyük zafer yeni neslimize çok iyi anlatılmalı aziz milletimizin 30 Ağustos ruhu
gençlerimize örnek olmalıdır.
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 92. yıldönümünü en kalbi duygularımla kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk
ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

 

 

REKTÖR PROF. DR MAHMUT ÖZER: 

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayınladı. Özer mesajında şu görüşlere yer verdi:
Tarihimizin dönüm noktalarından birisi olan 30 Ağustos, Türk milletinin birlik ve beraberlik içinde verdiği onurlu mücadelenin sonucunda kazanılmış büyük bir zaferdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde elde edilen bu zafer, toprakları işgal altında olan bir milletin azimle yeniden doğuşunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kayıtsız şartsız bağımsızlığını müjdelemiştir. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 92. yıldönümünü içtenlikle kutluyor, bu ülkeyi bizlere miras bırakan Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve aziz şehitlerimizi şahsım ve üniversitem adına rahmet, saygı ve minnetle anıyorum”

 

 

KURTULUŞ SAVAŞI DESTANI

AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı M. Fatih Çakır 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
Türk Milleti ve kahraman ordusunun, 26 Ağustos 1922’de başlayıp, 30 Ağustos’ta biten Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ülkenin Yunan işgalinden kurtulması amacıyla başlattığı ve zaferle sonuçlandırdığı 30 Ağustos zafer bayramının 92. yıldönümü coşkusunun hep birlikte yaşandığını hatırlatarak şu görüşlere yer verdi:

“Büyük şanlı ordumuz o dönem ülkemizi işgal kuvvetlerinden temizleyerek tarih adına çok büyük zaferlerden birini yaşatmıştır.  O zorlu koşullarda ordumuzu kurtuluşa inandıran ve “Ya İstiklal Ya Ölüm!” parolasıyla bu yolda eşsiz bir komutan olduğunu tüm dünyaya gösteren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının sayesinde Kurtuluş Savaşı destansı bir zaferle neticelenmiştir. 

Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasının önemli kilometre taşlarından biri olan bu zaferin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere hedef gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda sonsuza kadar yükselmeye ve ilerlemeye devam ettiği bu zaferin 92. Yıldönümünde bir kez daha, tanık olmanın mutluğu içerisindeyiz. 

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cepheden cepheye koştuğu o zorlu günlerde tüm imkânsızlıklara rağmen halkın ve milletin yeninden dirilişini sağlaması bizlere örnek olmalıdır. Bu toprakların hangi şartlar altında ve hangi güçlüklerle kurulduğunun hatırlatmak bizlerin görevidir. 

Nitekim gençlerini bu mili değerlerin bilinci ile yetiştiren milletler ancak geleceğe güvenle bakabilirler.

Bu güzel gün vesilesiyle, 30 Ağustos Zafer Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı kahramanlarını gönül borcu içerisinde, saygı ve rahmetle anıyor, tüm Kdz. Ereğlili hemşerilerimin bu anlamlı bayramını yürekten kutluyorum."   

 

 

CHP KDZ. EREĞLİ ÖRGÜTÜ

CHP  Kdz. Ereğli ilçe Örgütü’nden gönderilen yazılı açıklama şöyle:

30 Ağustos 1922, Türk Ulusunu esir ederek Anadolu’yu paylaşmak isteyen emperyalist işgalcilere karşı verilen kurtuluş savaşının zafere giden dönüm noktasıdır.

30 Ağustos kadını- erkeği, genci-yaşlısı, askeri- sivili, köylüsü- kentlisi tüm yurtsever halkımızın omuz omuza verdiği bir bağımsızlık destanıdır.

30 Ağustos aynı zamanda bir sürü yokluk ve olanaksızlıklar içindeki bir ulusun, vatan ve bağımsızlık söz konusu olduğunda her türlü fedakarlığı gözünü kırpmadan yapabileceği, mucizeler yaratabileceğinin kanıtlandığı bir gündür.

Partimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün başkomutanlığında kazanılan bu zafer, aynı zamanda dünyanın tüm ezilen uluslarına, mazlum halklarına da yol göstererek yeni bir çığır açmıştır.

Bugün de yoğun bir terör, ekonomik- politik bir sürü iç-dış sorunla boğuşan ülkemizde, 30 Ağustos’ları anmak ve genç kuşaklara öğreterek unutturmamak büyük önem taşıyor.

CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü olarak bu bilinçle 30 Ağustos zafer bayramını kutlarken bu şanlı zaferin baş komutanı Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz.

 

 

ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI TEKİN:

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, mesajında görüşlerini şöyle dile getirdi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlayan ülkemizin Kurtuluş Savaşı, 26 Ağustos 1922’de başlayıp 30 Ağustos’ta biten Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle zaferle sonuçlanmış ve  ülkemiz işgal kuvvetlerinden temizlenmiştir. 30 Ağustos 1922, esaret altında yaşayamayacağımızın, bağımsızlığımız için canımızı hiçe sayacağımızın tüm dünyaya gösterildiği, her aşaması kahramanlık ve vatanseverlik destanıyla dolu bir sürecin mutlu sonudur. Bu mutlu son, milletimizin sarsılmaz azminin, yüksek iradesinin, vatanseverliğinin ve kahramanlığının göstergesi ;  bağımsızlık isteyen birçok ulusun da temel rehberi olmuştur. Bu büyük mücadeleyi vermiş kahraman ecdadımızla ne kadar övünsek, ne kadar gurur duysak azdır. Onlar hiçbir zaman unutulmayacak ve her zaman rahmetle ve şükranla anılacaktır. Ülkeler arasında çıkar savaşının gittikçe arttığı, her bir ulusun diğerinin kazanımlarına göz diktiği günümüz dünyasında, Kurtuluş Savaşı ile ortaya konulan milli birlik ve beraberlik şuurumuzu, hür ve bağımsız yaşama azim ve kararlığımızı nesilden nesile taşıma zorunluluğumuz daha da önem kazanmaktadır.  Bugün için görevimiz,  cumhuriyetimize ve kazanımlarına sahip çıkarak, uygarlık yarışından geri kalmamak ve bu ruhu sürekli canlı tutarak nesilden nesile taşımaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, bu zaferi bizlere armağan eden İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor; ulusumuzun, değerli hemşehrilerimizin ve şanlı ordumuzun tüm mensuplarının Zafer Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum”

 

 

ADD GYK ÜYESİ VE BATI KARADENİZ SORUMLUSU SEMİH ÖZKÖK;

Amasya genelgesinin ruhu olan  “milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ilkesinden hareketle 26 Ağustos  1922 nin şafağında başlayan büyük taarruzu taçlandıran 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 92. Yılı  ve tüm yılları dünya durdukça ilk anları kadar heyecanla  kutlanmaya devam edecek ve mazlum ulusların yol göstericisi olmayı sürdürecektir.

Vatan topraklarının düşman çizmesi altında ezilmesine karşılık bedenlerini ortaya koyan ve sonsuzluğa uzanan tüm şehitlerimizle , bugün büyük bölümü hayatta olmayan kahraman gazilerimiz ve Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün de ruhları şad olsun. Ulusal Bayramımız Kutlu Olsun.