Zonguldak Demokrasi Platformunca, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasının unutturulmayacağı bildirildi.

Platformun yazılı açıklamasında, 17 Mayıs 2010 Karadon faciasını, 7 Ocak 2013 Kozlu, 13 Mayıs 2014 Soma ve 28 Ekim 2014 Ermenek facialarının izlediği belirtildi.

Mühendislik bilim ve tekniğinin uygulanmasıyla kazaların önlenebileceğinin dünyada kabul edilen bir gerçek olduğu anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Evet, bu facialar resmen bir cinayettir. Emekçileri güvencesizliğe, taşeronlaşmaya, sömürüye, denetimsizliğe teslim edenlerin işlediği bir cinayettir. Karadon’da, Soma’da, Ermenek’te yaşananlar kaza değil cinayettir. Maden emekçisinin ölümü kader değil katliamdır. Bu katliamın asıl sorumluları hala hesap vermemiştir. Bu katliamların nedenini günah keçisi olarak seçilen 3-5 mühendisin üzerine yıkmaya çalışmak ise vicdansızlıktır, gerçeklerin üzerini örtmektir, asıl sorumluları gözden kaçırmaktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği sorunları piyasacı yaklaşımlarla çözülemez. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir önce oluşturulmalıdır. Emekçilerin güvencesiz ve kayıt dışı çalıştırılması engellenmelidir. Karadon’da 5 yıl önce yitirdiğimiz 30 canımızın acısı halen yüreğimizde."