Zonguldak Belediyesi meclis kararı ile  suya 30 kuruş zam yaptı. AKP'li belediye meclis üyeleri suya yapılan zamma tepki göstererek, kaybolan yüzde 70'lik suyun vatandaştan çıkarılmak istendiğini söylediler.

Zonguldak Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısının 2. birleşim toplantı Belediye Nikah Salonu'nda yapıldı. Yoklamanın ardından başlayan meclisin ikinci maddesinde Özel Kalem Müdürlüğü'nün 01.11.2011 tarih ve 426 sayılı, Zonguldak Belediyesi'nin üyeliği ve bu hususta belediye başkanına yetki verilmesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu ile Türlü İşler Komisyonu raporları komisyondan geldiği gibi oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi. Gündemin üçüncü maddesinde Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün 21.10.2011 tarihli, Yeni Mağazacılık A 101 adına 2010 yılında tahakkuk eden ve mahkeme tarafından yürütülmesi durdurulan katı atık bertaraf bedeli düzenlemesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu komisyondan geldiği gibi oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi. Gündemin dördüncü maddesi Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün 21.10.2011 tarihli, BİM Birleşik Mağazaları adına 2011 yılında tahakkuk eden ve mahkeme kararı ile iptal edilen katı atık bertaraf bedeli düzenlemesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu komisyondan geldiği gibi oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi. Gündemin beşinci maddesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü'nün 17.10.2011 tarihli, PTT ve Türk Telekom Müdürlüğü adına 2010 yılında tahakkuk eden ve mahkeme kararı ile iptal edilen katı atık bertaraf bedeli düzenlemesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu komisyondan geldiği gibi oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi. Gündemin altıncı maddesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü'nün 17.10.2011 tarihli PTT ve Türk Telekom Müdürlüğü adına 2011 yılında tahakkuk eden ve mahkeme kararı ile iptal edilen katı atık bertaraf bedeli düzenlemesi hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu raporu komisyondan geldiği gibi oylamaya sunularak oy birliği ile kabul edildi. Gündemin yedinci maddesi Bilgi İşlem Müdürlüğü'nün 31.10.2011 tarih ve 1 sayılı, müdürlüğe ait 2012 Yılı Performans programı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu komisyondan geldiği gibi oylamaya sunularak oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemin sekizinci maddesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü'nün 14.10.2011 tarih ve 161 sayılı belediyenin 2012 Mali Yılı performans programı hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu plan notlarındaki değişiklikler oy çokluğu ile kabul edildi. Raporun kabul edilmesi öncesinde AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sabri Tığ, 2009 yılından bu yana Performans Planının giriş ve sonuç bölümündeki kısımlar aynen devam ediyor. Mesela hedef 2010'da hedef performans artacaktı, 2011'de de performans artacaktı. O nedenle sormak lazım performans ne kadar artı. Performans programlarının ne kadarı gerçekleşti? diye sordu.

İbrahim Tığ'a cevabı Belediye Başkanı Muharrem Akdemir verdi. Akdemir, Ne kadar arttı diye soruyorsunuz ama arkadaşlarımız size maddeler halinde yazmışlar. Bunlar benim ve benden önceki belediye başkanımızın yapmış olduğumuz ve yapacağımız işler. Bunları tek başımıza değil hep birlikte yapacağız dedi.

AK PARTİ'Lİ üYELER SU ZAMMINA TEPKİ GÖSTERDİ

Gündemin son maddesi olan Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün 17.10.2011 tarih ve 410 sayılı Belediyenin Mali yılı Bütçesi ve Gelir Tarifeleri ile izleyen 2 yıl (2013-2014) yılları tahmini Bütçe Tasarısı hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oylaması sırasında AK Parti ve CHP'li belediye meclis üyeleri arasında uzun süreli tartışmalar yaşandı. Belediye tarafından suya yapılacak olan yüzde 13'lük zamma AK Parti'li belediye meclis üyeleri tepki gösterdi. Bunun üzerine CHP'li Belediye Meclis Üyesi Hüsnü Meydan, AK Parti hükümetinin kaçak elektrikleri engelleyemediğini belirterek, yanında getirdiği bir elektrik kağıdında alınan vergileri okudu. Bir yılda benzine 5 defa zam geldiğini belirten Meydan, Bir ilin ekonomik yapısı ülkenin ekonomik yapısı ile doğru orantılıdır bunu unutmayalım. Halkı cezalandırma düşüncesi olan birisi varsa bugün hepsi mecliste oturmaktadır. Bu yıl akaryakıta beşinci zam yapıldı. Dünyanın en pahalı yakıtını en pahalı elektriğini kullanan ülkeyiz. Elimde bir elektrik faturası var hep birlikte bakalım. Aylık kaçak bedeli, kullanmadığımız elektriği ödüyoruz. Dağıtım bedeli, personel satış işlem bedeli, personel sayaç okuma bedeli. Personel sayacı okuyor bizde bunun bedelini ayrıca ödüyoruz. TRT payı, bu TRT payını ben şimdiye kadar hiç anlamadım. Burada belediyenin fiyat artışını hiçbir arkadaşımız onaylamamaktadır. Ancak, deminde değim gibi, bir ilin ekonomik durumu ülkenin ekonomik durumuyla aynı orantıdadır. Zorunlu olarak bunlar oluyor dedi.

AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve AK Parti Gurubu Başkanı Abdullah Karagüzel, Zonguldak'ta yüzde 60-70 oranın da kaçak olduğunu, bunun vatandaşlardan çıkarılmak istendiğini savundu. Yapılan zammın haksız olduğunu belirten Karagüzel, Zonguldak'ta yüzde 60-70 oranında su kaçağı bulunuyor. Belediyenin bu kaçak sorununu çözmesi gerekirken, bu kaçakları bulması gerekirken, en kolay yol olan suya zam yapılıyor. Bu haksız bir zamdır. Biz belediyenin bu zammı yapması yerine, bu yaşanan kaçakları engellemesini istiyoruz. Burada bir şeyleri konuşurken bol keseden atmamak gerekiyor. Yabancı bankalardan kredi dediler, İspanyol kredisinin mimarı sizin eski belediye başkanınız İsmail Eşref'tir. Burada bir mücadele vermiş o zaman AK Parti diye parti yoktu. DSP vardı gerçi sizde onun varisi sayılırsınız. Petrolden karşılaştırıyor, bu bir bakış açısıdır saygı duruyorum. Bizim konuştuğumuz şey belediyenin kaynaklarını toplamada ortaya konulan hassasiyete vurgu yapmak istiyoruz. Yüzde 60-70 Kaptaş'tan ve barajdan aldığı suyun yüzde 70'i kayboluyor, bizi üzen bu. Siz bunları petrole yapılan zamlarla kıyaslamaya çalışarak kendinizi haklamaya çalışıyorsanız, vatandaş yargıçtır gereğini yapacaktır. Zonguldak Belediyesi'nin en büyük ana kaynağı su. Siz suyun parasını toplamada, vatandaşa taşıma noktasında zaaflarınız var. Katı atık işinde de biz aynı şeyleri söyledik. Hiç kulak vermediniz. Ne kadarını topluyorsunuz? Belediyenin kaynaklarını kullanma noktasında ortaya bir çaba koyamıyorsanız, biz suçlaya biliriz, eleştire biliriz diye konuştu.

Tartışmaların ardından gündemin son maddesi olan 9 madde Mali Hizmetler Müdürlüğü'nün 17.10.2011 tarih ve 410 sayılı Belediyenin Mali yılı Bütçesi ve Gelir Tarifeleri ile izleyen 2 yıl (2013-2014) yılları tahmini Bütçe Tasarısı hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oy çokluğu ile kabul edildi.