Kilimli Beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Yeni Servis Kuyusu eksi 540 kodunda meydana gelen grizu patlamasında, geçen yıl hayatını kaybeden 30 madenci dualarla anıldı.

17 Mayıs 2010 yılında meydana gelen ve ülkeyi yasa boğan olayın meydana geldiği yeni servis kuyusu önünde bir tören düzenlendi. Siyasi parti temsilcileri ve milletvekili adayları ile TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve maden işçilerinin katıldığı anma töreninde, hüzün hakim oldu.
Törende bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 2004 yılından itibaren karşı çıkmalarına rağmen maden ocaklarında taşeron işçi çalıştırılması uygulamasına başlandığını hatırlatarak, “Yeraltı madenciliğinde taşeron uygulaması hem kuruma hem bizlere hem ülkemize telafisi olmayan zararlara sebebiyet vermektedir. Bu kazada hem kurumumuz zarar görmüş hem de 30 cana mal olmuştur. Biz bunu bir iş cinayeti olarak kabul edip böyle iş cinayetlerinde ölmek istemediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz. İş, belki bir gün sonra olur ama kaybedilen bir canı geri getirmek mümkün değil. Bu vesileyle 1 yıl önce Karadon maden ocağı eksi 540 kodunda hayatını kaybeden işçileri rahmetle anıyor, ailelerine başsağlığı diliyorum.” dedi.

‘YENİ İŞE ALIMLARDAN SONRA KAZALARIN ARTTIĞINI GÖRMEKTEYİZ’
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise madenciliğin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Nitekim TTK’da meydana gelen kazaların yüzde 98’i yer altı ortamlarında meydana gelen kazalardır. Genç arkadaşların işe alındığında kazaların fazlasıyla arttığını görmekteyiz. Bunun başlıca nedeni yeraltı şartlarının kendine özgü ağır koşullarıdır. Dolayısıyla yeraltında çalışmak, bilgi birikimi, tecrübe ve yüksek düzeyde disiplin gerektirmektedir. Yeraltında ekmek kazanmak zordur. Bundan 1 yıl önce eksi 540 katında 30 madenci kardeşimiz ekmeğini kazanırlarken ülkemizi yasa boğan bir elim kaza sonucu hayatlarını kaybettiler. Bugün burada onları yad etmek, hatıralarına sahip çıkmak üzere burada bulunuyoruz. 30 şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı, sizlere de kazasız bir iş hayatı diliyorum.”

KURBAN KESİLİP KUR’AN OKUNDU
Daha sonra kuyu ağzında kazasız bir iş hayatı için kurban kesildi, ardından Kur’an-ı Kerim okunup yeraltında yaşamını yitiren 30 maden şehidi için dua edildi.

MADENCİLER HÜZÜNLÜ
Grizudan hafif yaralanarak kurtulan Ceyhun Girgin isimli işçi, "Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Şu an ne sorarsanız sorun, öyle kötü duygular içindeyim ki daha fazla konuşamayacağım.” derken, diğer işçiler şunları belirtti: “Biz bunlardan ders çıkardık. Kurum adına kötü oldu. Çok üzgünüz. Geçen sene 30 arkadaşımız şehit oldu bu ocakta. Çok acı bir oaly, Allah bir daha yaşatmasın.”