Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden ​2015 Yılının İlk Altı Ayında 2.405 Gıda Denetimi Yapıldı.  31 İşletmeye 120.202,00 TL İdari Para Cezası Uygulandığı belirtildi.

 

‘Çiftlikten sofraya gıda güvenirliği’ amacıyla yapılan denetimlerin etkin bir şekilde devam ettiği bildirilen açıklamada “5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımızın ana sorumluluklarından ve stratejilerinden bir tanesidir” denildi.

Açıklamada, “Buradaki temel amaç; "Çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıda, yem ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunması, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi, gıda sanayinin gelişmesi, toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıda sağlayarak bunların güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasının sağlanmasıdır” ifadelerine yer verildi.

 

Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ilk 6 ay içerisinde yaptıkları gıda denetimleri ile ilgili açıklamalarda bulunarak şunlara değinmiştir;

 

"İl Müdürlüğümüzce, üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenilirliğine yönelik denetimlerimiz; riske dayalı denetim, rutin denetim, Bakanlık/İl Yıllık Programı kapsamında numune denetimleri, 174 Alo Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri, ithalat ve ihracat denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir.

 

2015 yılının ilk altı ayına bakıldığında ise ilimiz genelinde yapılan gıda denetimlerinin 2014 yılı ilk altı ayına göre %15 artışla toplam 2405 denetim adedine ulaştığı görülmektedir. Bu artış gıda güvenliğine verdiğimiz önemin de bir göstergesidir. Ayrıca gıda işletmeleri için riske dayalı denetim, Alo 174 denetimi,  Bakanlık/İl yıllık kontrol planı, kalıntı izleme ve  ithalat-ihracat denetimlerine yönelik numune olmak üzere toplam 372 adet gıda numunesi alınmıştır.

 

İlk altı ayda alınan toplam 372 gıda numunesinin 11'nin nihai analiz sonucu Türk Gıda Kodeksine uygun çıkmamıştır. Gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 31 işletmeye toplam 120.202,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.  Kaçak  hayvan kesimine yönelik denetimler de etkin bir şekilde devam etmekte olup bu kapsamda kasap ve şarküterilere yönelik 149 adet denetim yapılmış olup 5 adet işletmeye kaçak kesimden dolayı 36.615,00 TL idari para cezası uygulanmıştır. Numune alımlarında gıdalardaki insan sağlığını riske eden kriterler ile taklit ve tağşişe yönelik tespitler üzerinde ağırlıklı olarak durulmaktadır.

 

Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Çünkü tüketicinin her hangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikâyet hakkı da bulunmaktadır. İşte bu amaçla Bakanlığımız tarafından tüketicilerin gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini 7 gün 24 saat iletebilecekleri "174 Alo Gıda Hattı" oluşturularak faaliyete geçirilmiştir. Tüketicilerimizin gıda işletmelerinde karşılaştıkları her türlü olumsuzluklarla ilgili ALO174 Gıda Hattına başvurmalarını bekliyoruz.'