Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu yaptığı toplantının ardından sonuç bildirgesini açıkladı.

Ülke, bölge ve Zonguldak'taki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilerek başlanan sonuç bildirgesinde, sendikanın örgütlü olduğu Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) ve Maden tetkik Arama Kurumu'nda (MTA) öncelikle iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hiçbir şart altında aksatılmaması için üretimin arttırılması ve verimli çalışmanın devamlılığına vurgu yapıldı.

Başkanlar Kurulu'nun TTK'nın özelleştirilme girişimlerine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde gösterdiği tavrı aynı şekilde sürdüreceği de belirtilen sonuç bildirgesi şu şekilde:

 

"SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

"Örgütlü olduğumuz özel sektör işyerlerinde de aynı şekilde üyelerimizin iş güvenliği ortamında ve insanca yaşam koşullarında çalışması için mücadelemiz devam ediyor. Özel sektördeki üyelerimize uygulanmayan toplu iş sözleşmesi maddelerinin mahkeme sürecini yakından takip ediyoruz. Başkanlar Kurulumuz; Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun özelleştirilmesi girişimlerine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde gösterdiği tavrını aynı şekilde sürdürmektedir.

 

"HER ORTAMDA SÖYLEYECEĞİZ"

Biz özelleştirme düşüncesinin askıya alınmasının yeterli olmadığını, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na acilen işçi alınması gerektiğini her ortamda tüm ilgililere anlatmaya devam edeceğiz. Çünkü işçi eksikliği nedeniyle çalışma koşulları son derece riskli hale gelmiştir. Aynı şekilde Maden Tetkik Arama Kurumu’nda da işçi açıklarının giderilmesi ve kurumun daha aktif hale getirilmesi gerekiyor. Başkanlar Kurulumuz; Uluslararası ilişkilerdeki gerginleşme, ekonomideki bozulma ve kur artışları nedeniyle Türkiye’nin her zamankinden daha fazla doğal kaynaklarını kullanmak zorunda olduğunu ve süratle üretimin arttırılması gerektiğini bilerek, işçi eksiklerinin giderilmesi yolunda ısrarla mücadelesini sürdürecektir.

 

 

"RANDEVULARA CEVAP BEKLİYORUZ"

Başkanlar Kurulumuz; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve muhalefet parti genel başkanlıkları ile ilişkilerini sürdürmek ve öncelikle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu gündeme aldırmak için çalışmalarına devam edecektir. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ile olumlu bir görüşme yapılmış olup diğer randevu taleplerimize cevap bekliyoruz. Başkanlar Kurulumuz; Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanmakta olan Türkiye Taşkömürü Kurumu Raporu’nu en kısa sürede tüm ilgililere ulaştıracaktır. Başkanlar Kurulumuz; Ege Bölgesinde başlatılan ve bir işyerinde yetki alınmasıyla devam eden örgütlenme çalışmalarının başta Karadeniz olmak üzere diğer bölgelerde de sürdürülmesi kararını almıştır.

 

"AYRIMCILIĞA KARŞI MÜCADELE"

Başkanlar Kurulumuz; Çeşitli vesilelerle sendikada sorun yaratmak, maden işçilerinin örgütlü mücadelesini zaafa uğratmak isteyen girişimler karşısında tek yürek, tek ses olarak mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir. Her zamankinden daha çok birlik, beraberlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Başkanlar Kurulumuz, Genel Maden İşçileri Sendikası’nda ve emek cephesinde her türlü ayrımcılığa karşı mücadele edecektir.

 

"SÜRATLE TAMAMLANMALI"

Başkanlar Kurulumuz; Ülke genelinde devam eden FETÖ soruşturmalarını ve Kanun Hükmündeki Kararnameleri yakından takip etmektedir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda 15 işçi, 20 memur toplam 35 çalışanın işine son verilmiş, 30 çalışan da açığa alınmış durumdadır. Emekçi kardeşlerimizin mağduriyetine en kısa sürede son vermek adına hukuksal süreç süratle tamamlanmalıdır. Başkanlar Kurulumuz; TTK’da 27. Dönem ve MTA’da 17. Dönem Toplu İş Sözleşmesi için komisyon oluşturulması ve öncelikle işçi arkadaşlarımıza yönelik yapılan anket çalışmasının değerlendirilerek toplu sözleşme taslaklarının hazırlanması kararını almıştır"