Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingür Sönmez: "Bu gemiler Trabzon’a gidebilseydi, savaş yine kaybedilebilirdi ama kırım bu kadar çok olmazdı. Bu anıt bize, donanma desteği olmayan kara harekatlarının başarılı olamayacağının kanıtıdır"

Kdz.Ereğli'de Sarıkamış Harekatı'na destek malzemeleri taşıyan 3 geminin 7 Kasım 1914'te Rus donanması tarafından batırılması sonucu şehit düşenler anıldı. Rus gemilerince 7 Kasım 1914'te batırılan "Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinin mürettebatı anısına düzenlenen program, Ereğli Belediyesi'nce Devrim Bulvarı'na yaptırılan ve 221 şehidin isimlerinin yazılı olduğu "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı" önünde gerçekleştirildi. Anıta konulan çelengin ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

MALZEME DESTEĞİ SAĞLAYACAKLARDI

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingür Sönmez, burada yaptığı konuşmada, 3 geminin malzeme desteği sağlamak amacıyla İstanbul'dan yola çıktığını ve Ereğli açıklarında karşılaştıkları Zonguldak'ı bombalayan Rus donanması tarafından yarım saat içerisinde batırıldığını kaydetti.

"İKİ ALAYDA KAÇ ASKER OLDUĞU BELLİ DEĞİL"

Sönmez, kuvvetli bir donanma olmadan askeri zaferlerin mümkün olamayacağına dikkat çekerek şunları söyledi:  "6 Kasım 1914’te Bezm-i Alem, Bahr-ı Ahmer ve Mithat Paşa adlı gemiler, Sarıkamış Harekatına malzeme desteği sağlamak amacıyla,  İstanbul’dan asker,  yiyecek, cephane, askeri araç, harita, iki uçak, dört pilot ve Kafkasya’da isyan çıkarmak üzere Teşkilat-ı Mahsusa tarafından eğitilen çerkez liderlerle Trabzon’a yola çıktı. Amaç, Trabzon’a gelmek, tek şose, Trabzon’dan Erzurum’a bu malzemeleri iletmekti. Gemilerde, iki alay olduğu bilinen ama tam sayısı bilinmeyen asker vardı ama en değerli ve en çok ihtiyaç duyulan altmış bin kışlık giyecek vardı. Eğer bu kışlık giyecekler ulaşsaydı, kırım bu kadar çok olmayacaktı. Gemiler donanma komutanına haber verilmeden, askeri konvoy şeklinde koruma olmadan yola çıkmıştı" dedi.

"BATIK GEMİLER BULUNAMADI"

Korumasız bu üç geminin Ereğli açıkları Kandilli mevkisinde, Zonguldak'ı bombaladıktan sonra dönen Rus donanmasının içine düştüğünü anlatan Sönmez, "Bu gemilerin batıkları donanmanın tüm imkanları ve sualtı araştırmacıları tarafından aranmış ama izine rastlanamamıştır. Karadeniz’in yapısı nedeniyle kıyıda olan gemiler sürüklenerek derine gitmiş olmalılar. Gemilerin 221 personelinden 36 tanesi yüzerek kıyıya çıkarak kurtulmuş, 16’sı boğulmuş, 13’ü esarette şehit olmuş, 1 tanesi esaretten dönememiştir. Diğerleri hakkında hiçbir malumat yoktur. Bu mürettebatın ayrıntılı künyesi, Ereğli’de bulunan Deniz Şehitleri Anıtı’na değerli bir anı olarak işlenmiştir. Bu gemiler Trabzon’a gidebilseydi, savaş yine kaybedilebilirdi ama kırım bu kadar çok olmazdı. Bu anıt bize, donanma desteği olmayan kara harekatlarının başarılı olamayacağının kanıtıdır" ifadelerine yer verdi.

İSTİKLAL MADALYASI TAKDİM EDİLDİ

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da Sarıkamış deniz şehitlerini saygı ve minnetle andıklarını dile getirdi. Kurtuluş Savaşı'nda görev yapan İstiklal Madalyası sahibi milli kahraman Kamil Yener'in İstiklal Madalyası ve beratı, torunu Reha Yener'e takdim edildi.

TURGUTREİS İLE KANDİLLİ AÇIKLARINA GİDİLDİ

Törene, Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Belediye Başkanı Harun Hayali, askeri erkan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti yöneticileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Protokol üyeleri daha sonra Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'na demirleyen TCG Turgutreis Fırkateyni ile gemilerin battığı bölgeye açılarak denize çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)