Zonguldak İl Sağlık Müdür Vekili Dr.Mehmet Kızılcık, "18 Kasım Dünya KOAH Günü" dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) dünyadaki ölüm vakalarının çoğunluğunu oluşturduğunu söyleyen Mehmet Kızılcık, bu hastalık hakkında vatandaşları bilgilendirmek adına şunları söyledi:
"ERKEN TEŞHİSTE
HASTALIK DURDURULABİLİR"
"Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tüm dünyada dördüncü ölüm nedeni olan, her yıl 2 milyon 700 bin kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan bir kronik hava yolu hastalığıdır. Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın üçüncü ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin ediliyor. Buna karşın her yıl 10 hastadan 9'u hastalığa sahip olduğunun farkında değil. Gerek kamuoyunun, gererse sağlık personelinin KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Hâlbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalık durdurulabilir, hem morbitide, hem de mortalite azaltılabilir."
"HALKIMIZI BİLGİLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"
"Dünya Sağlık Örgütü'nün katılımıyla oluşturulmuş olan 'Kronik Obsrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu' tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü 72 ülkede organize edilen 'Dünya KOAH Günü' etkinlikleri, bu yıl 18 Kasım 2009 tarihinde gerçekleştirilecek. Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altında bulunan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak spirometrik test yaptırmalarını teşvik etmek, yöneticileri ve yetkilileri bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda bilgilendirilmek ve harekete geçmelerini sağlamak."